Slovenky bez konkrétnych cieľov, no chcú hrať so srdcom

NETKY.SK • 20 Júl 2010, 11:54 • 2 min
Slovenky bez konkrétnych cieľov, no chcú hrať so srdcom

Slovenky bez konkrétnych cieľov, no chcú hrať so srdcom

slovakia

left justify in out

Basketbalové majstrovstvá Európy junioriek sa po dvoch rokoch opäť vracajú na Slovensko, hostiť ich budú v dňoch 29. júla až 8. augusta mestá Poprad a Spišská Nová Ves. Kým naposledy v Nitre obsadil domáci výber 7. priečku, tentokrát si vedenie reprezentácie žiadne konkrétne ciele nedáva. Slovenské juniorky totiž v základnej A-skupine narazia na úradujúce šampiónky Španielky, silné Srbsko a Maďarsko.
Kontinentálny šampionát sa mal pôvodne konať na východe republiky v Košiciach, no vedenie Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA) na konci mája presunulo dejisko pod Tatry. "Od roku 2006 s výnimkou vlaňajška, sme každý rok organizovali nejaké majstrovstvá. Je to o tom, že vieme rýchlo organizovať a medzinárodná organizácia FIBA je s nami spokojná. Chcel by som sa veľmi pekne poďakovať primátorovi Popradu, pánovi Dankovi, bez ktorého by táto organizácia nemohla byť a zrejme by sme sa jej aj museli vzdať. K tomu sa pridala Spišská Nová Ves, ktorá má veľkú tradíciu v mužskom basketbale a chce rozvíjať aj ten ženský," povedal prezident SBA Rudolf Petrovský. Organizátori zároveň potešili aj fanúšikov, keďže na všetky zápasy bude vstup zadarmo. "Na začiatku sme riešili dilemu, či dať primerané vstupné, vysoké, aby sme niečo zarobili, alebo či budeme popularizovať. Keďže tam chceme dostať čo najviac ľudí, rozhodli sme sa, že vstupné bude voľné, čiže zadarmo. Toto je náš príspevok k popularizácii basketbalu," dodal Petrovský.
Po dvoch rokoch sa tak šampionát opäť vracia na Slovensko, no domáce reprezentantky budú mať veľmi ťažkú úlohu zopakovať vtedajšie umiestnenie. Vlani vo švédskom Södertälje sa s námahou zachránili v A-kategórii, keď v základnej skupine prehrali všetky zápasy a udržanie sa im zabezpečili až dve víťazstvá vo vyraďovacích bojoch. V súčasnom 12-člennom kádri trénera Martina Pospíšila figuruje až sedem hráčok z minuloročného tímu. "Konečná nominácia sa rodila veľmi ťažko. Hlavne v tom závere už boli vybrané hráčky, ktoré sa na ME mohli dostať. Zvažovali sme určité špecifiká, akým spôsobom zapadnú dievčatá do nášho herného konceptu. Nakoniec sme vybrali finálnu dvanástku a týmto hráčkam veríme," povedal Pospíšil.
Výhodou je, že juniorky spolu hrajú už dlhšiu dobu a preto by mala byť hlavnou devízou Slovenska práve tímová hra. "Keďže sa poznáme už tretí rok, tak po tej ľudskej stránke sme veľmi dobrý kolektív a po tej basketbalovej stránke sa to stále zlepšuje a ten výkon graduje. Chceme dať do každého zápasu všetko a chceme hrať hlavne kolektívne, keďže sme veľmi vyrovnané družstvo," povedala krídelníčka Martina Kiššová.
V prospech Slovenska hovoria aj dobré výsledky v príprave, kde Pospíšilove zverenkyne z deviatich duelov vyhrali sedem. Naposledy sa predstavili práve v dejisku šampionátu trikrát proti Rumunkám a vo všetkých zápasoch triumfovali. "Na prvom turnaji v poľskom Krosne sme si zmerali sily s Bieloruskom, Poľskom a Slovinskom a obsadili sme druhé miesto. Pokračovali sme v domácom prostredí proti českej republike a na poslednom zraze sme hrali opäť doma s Rumunskom," priblížil kormidelník.
Slovenky sa predstavia v najťažšej skupine šampionátu a dostať sa na prvé tri priečky, ktoré zaručujú postup, pre nich bude veľmi ťažké. "V skupine začíname proti majsterkám Európy Španielkam. Španielsko je jednoznačným favoritom šampionátu. Naposledy na domácom turnaji suverénne zdolali Francúzky, Rusky a Poľky. Našim druhým súperom je Srbsko, o ktorom netreba veľa rozprávať, je to mekka ženského basketbalu. Tretí súper je Maďarsko. Má tím, ktorý už dlhé roky hráva spolu, majú obrovské skúsenosti z ME a veľké skúsenosti z domácej súťaže. Sú tam dominantné hráčky, videl som ich na vlastné oči a bude to taktiež veľmi silný súper," komentoval Pospíšil.
Dopredu však hlavy nevešajú a tréner sľubuje, že v domácom prostredí budú bojovať zo všetkých síl, aby uspeli a potešili aj fanúšikov: "Chceme predvádzať basketbal plný srdca a intenzity. Chceme priniesť agresívnu obranu a rozumnú hru v útoku. Nemôže chýbať to srdce a tým si chceme získať aj divákov v Poprade a Spišskej Novej Vsi. To sú základné komponenty, ktoré nemôžu chýbať v našej hre."

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies