Slovenkou roka sa stala Eliška Kubíková

NETKY.SK • 21 Máj 2013, 10:06 • 2 min
Slovenkou roka sa stala Eliška Kubíková

BRATISLAVA – Eliška Kubíková, prednostka anatomického ústavu a študijná prodekanka Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, sa stala absolútnou víťazkou ankety Slovenka roka 2013, ktorú už po piatykrát vyhlásil týždenník Slovenka. Na javisku historickej budovy opery Slovenského národného divadla si v pondelok večer (20.5.) prevzala aj cenu v kategórii zdravotníctvo.

slovakia

left justify in out

"Som veľmi šťastná. Každý normálny človek, ktorý je ocenený za svoju prácu, berie to ako zadosťučinenie, takže som veľmi vďačná každému, kto mi poslal hlas, všetkým svojim priateľom, lebo to so mnou prežívali pár týždňov. Všetkým ďakujem, aj mojim študentom, ktorých úžasne ľúbim, takže naozaj som veľmi šťastná. Vôbec som nerátala s tým, že kategória zdravotníctvo bude ako prvá, na druhej strane po tom strese mi padol kameň zo srdca. Na oslavy nebude čas, som v štátnicovej komisii a hneď ráno ôsmej začíname," uviedla Kubíková.

"Bol to úžasne príjemný večer, aj keď v napätí, so všetkými emóciami, ktoré k tomu patria. Kým som pomaly kráčala na javisko, veľa vecí mi prebehlo mysľou, v prvom rade som myslela na moju maminu, ktorá nedávno odišla do neba. To bola prvá emócia, ktorá mi prišla na um, boli to veľmi silné pocity," uviedla Ivett Axamitová, ocenená v kategórii umenie a kultúra.

Andrea Cisárová, víťazka kategórie biznis a manažment, sa vyznala: "Spočiatku som tomu neverila, myslela som si, že to nemôže byť, pretože som ocenená v kategórii biznis a manažment. Pritom som prišla zo súkromnej sféry do štátnej správy, kde som začala uplatňovať prvky súkromného systému. Najbližšie chceme dopracovať systém zmlúv medzi jednotlivými štátmi, ktoré si chcú adoptovať naše slovenské deti a nastaviť ho rovnako pre všetky štáty Európskej únie a sveta."

"Je to veľmi príjemný pocit, aj keď v mozaike spoločnosti zapĺňame rovnako dôležité miesto, veľmi si vážim toto ocenenie, lebo som bola medzi ženami, ktoré si zaslúžia obdiv," povedala Adela Banášová, držiteľka ocenenia v kategórii médiá a komunikácia. 

Záštitu nad anketou a galavečerom prevzala manželka prezidenta Silvia Gašparovičová. "Bola som pri zrode ankety Slovenka roka. Keď skončila anketa Žena roka, bolo mi to veľmi ľúto. Keď sme sa stretli s pani Rehákovou, tak sme rozmýšľali, že by to malo pokračovať. Že kedysi časopis Slovenka prinášal profily žien a zaujímavosti o ich práci. Tak sme rozhodovali, aký názov dať ankete, a dohodli sme sa na Slovenke roka. Teším sa, že to bol už jubilejný piaty ročník. Táto anketa má už tradíciu a pribúda stále viac nominantiek, ktoré majú za sebou ozaj výnimočnú prácu. Každý rok máme nominantku, ktorá pracuje na nejakom objave, ktorý má svetový význam. O týchto výsledkoch hovorím aj v cudzine, keď sme na návštevách a nesieme aj časopis Slovenka roka, kde je prezentácia týchto žien. Je veľmi dobrá vec, že sa široká verejnosť dozvie o práci žien, a hlavne o výsledkoch. Naše ženy sú veľmi pracovité, vzdelávajú sa, pracujú aj za dvoch. Ja hovorím, že na tri zmeny, výchova detí, domácnosť a ešte svoja práca, takže majú to náročné a zvládajú to," povedala.

"Myslím, že to bol veľmi rozumný krok, keď túto anketu založili a keď začali uvažovať o tom, že bolo by potrebné oceniť ženy aj z iného pohľadu, nie mužského. Lebo keď sa muž pozrie na ženu, pozerá aká je pekná, aké sú jej prednosti. Ale je treba pozrieť na ženu, ako v spoločnosti zaujíma také dôstojné postavenie, ako aj muž, z hľadiska širokého pôsobenia, či už je to ekonomika, obchod, veda, školstvo, kultúra. Preto som veľmi rád, že na Slovensku sú ženy, ktoré v týchto oblastiach dokonca veľakrát aj predbehnú mužov. Som presvedčený, že anketa vydrží nielen ďalších päť rokov ale oveľa viac," povedal prezident Ivan Gašparovič.  

"Som šťastná, keď som videla, ako zareagovali ocenené ženy, ako prijali to ocenenie. Pred piatimi rokmi som povedala, že zakladáme tradíciu ankety Slovenka roka, takže musí aj ďalej pokračovať. Tých úspešných žien je veľmi veľa a som rada, že aspoň pár z nich môžeme zviditeľniť cez túto anketu. Keď čítam životopisy jednotlivých nominantiek, ako sú oceňované v zahraničí rôznymi medzinárodnými konferenciami, pritom u nás nie sú známe, tak vlastne aj to ma prinútilo založiť túto anketu," uviedla Mária Reháková, riaditeľka vydavateľstva Star Production a spoluzakladateľka ankety.

"Keď som išla odovzdať Špeciálnu cenu Slovenky, mala som najprv ideu, že ocením všetky ženy, nevidela som medzi nimi rozdiel, každá bola pre mňa absolútnou kapacitou. Napokon som sa musela rozhodnúť, a to rozhodnutie prišlo doslova pár hodín pred začiatkom galavečera, keď som zvolila, že toto ocenenie dám scenáristke a režisérke Zuzane Liovej," povedala Mária Miková, šéfredaktorka týždenníka Slovenka, vyhlasovateľa ankety.

Moderátorom večera bol herec Maroš Kramár. "Medzi krásnymi, šarmantnými a inteligentnými dámami sa chlap môže cítiť len dobre, takže dnešný večer bol pre mňa výzvou. Moderovanie živých programov je myslím vždy výzvou pre každého moderátora. Bol to pre mňa adrenalínový výkon."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies