Slovenka vyhrala európsku súťaž operátorov linky 112

NETKY.SK • 18 Apríl 2013, 13:51 • 2 min
Slovenka vyhrala európsku súťaž operátorov linky 112

BRATISLAVA - Slovenská operátorka tiesňovej linky Slavomíra Korduliaková, ktorá vlani počas snehovej kalamity pomohla zachrániť 16-ročné dievča, vyhrala celoeurópsku súťaž 112 Awards. V Lotyšskej Rige získala v stredu 17. apríla titul "výnimočný operátor 112".

slovakia

left justify in out

Operátorka strediska Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Žiline sa dostala medzi najlepších záchranárov a operátorov čísla tiesňového volania a na súťaži porazila kolegyňu z Veľkej Británie, ktorá pomohla zachrániť desaťročného chlapca.

Slovenská víťazka pomohla vo februári minulého roka zachrániť život 16-ročnej dievčine, ktorá uviazla v snehovej kalamite cestou zo školy. Dievča sa muselo brodiť hlbokým snehom a nevedelo nájsť cestu domov. Podchladené, dehydrované a vyčerpané zavolalo na číslo tiesňového volania 112. Slavomíra Korduliaková hodinu poskytovala dievčaťu psychologickú podporu a komunikáciou ju udržiavala pri živote. Záchrannú akciu komplikovalo to, že dievča nevedelo popísať miesto, kde sa nachádza. Operátorka komunikovala s matkou obete a starostom obce, aby pomohli. Hasiči dievča našli do hodiny v zlom zdravotnom stave a okamžite ju odviezli do nemocnice.
"Bol to krásny večer plný príjemných prekvapení. Získať takúto prestížnu európsku cenu je pre mňa veľkou poctou a tiež zadosťučinením pre všetkých operátorov liniek tiesňového volania," povedala záchranárka po tom, ako dostala cenu. Priamo na pódiu sa stretla aj s Miroslavou Sadlekovou, ktorej zachránila život.

112 Awards je prestížna celoeurópska súťaž pre profesionálov aj verejnosť, ktorá má za cieľ popularizovať číslo tiesňového volania 112 v celej Európskej únii a podporovať jeho správne používanie. Ceny za účasti najvyšších predstaviteľov Európskeho parlamentu a Európskej komisie každoročne udeľuje Európska asociácia tiesňových liniek (EENA). Slávnostné odovzdávanie ocenení za rok 2012 bolo v stredu 17. apríla v Rige v Lotyšsku. Súťažilo sa v kategóriách výnimočný operátor, výnimočný občiansky čin, výnimočná e-Call iniciatíva, výnimočné vzdelávanie v oblasti 112, výnimočné stredisko tiesňového volania, výnimočný národný systém 112 a výnimočná iniciatíva v oblasti Next Generation 112.

Agentúru SITA o tom informovala Michaela Paulenová z Komunikačného odboru Kancelárie ministra vnútra SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies