Slovenka sa plavila na lodi Greenpeace v Arktíde

NETKY.SK • 18 August 2013, 12:36 • 2 min
Slovenka sa plavila na lodi Greenpeace v Arktíde

BRATISLAVA - Ľubka sa na ľadoborec Arctic Sunrise dostala vďaka tomu, že vyhrala súťaž organizovanú britskou kanceláriou organizácie v rámci kampane na záchranu Arktídy.

slovakia

left justify in out

Aké to je, byť súčasťou posádky lode Greenpeace si mohla vyskúšať tento mesiac aj Slovenka. Ľubka sa na ľadoborec Arctic Sunrise dostala vďaka tomu, že vyhrala súťaž organizovanú britskou kanceláriou organizácie v rámci kampane na záchranu Arktídy. Vyzbierala najviac podpisov pod podpornú petíciu, ktorá žiada vyhlásenie Arktídy za chránenú oblasť.

Cesta za polárny kruh bola pre Slovenku podľa jej slov jedným z najsilnejších zážitkov. "Polnočné západy slnka, neskutočné ticho a nekonečno bolo veľmi čarovné. Spojenie prekrásnej prírody a Greenpeace aktivistov, dobrovoľníkov, ktorí sú spojení dušou za záchranu zraniteľnej prírody a živých tvorov, je neskutočné. Zasvätili svoj život, svoju prácu za to, aby bol život na zemi lepší a čistejší z ekologického hľadiska," povedala pre TASR.

Minulý rok bolo v arktickej oblasti zaznamenané najnižšie množstvo ľadu od začiatku meraní. Spomínaná petícia má zabezpečiť, že v Arktíde nebude prebiehať priemyselná činnosť, ako je ťažba ropy, či priemyselný rybolov. Vďaka Ľubke pribudlo minulý rok za krátky čas pod petíciu 1500 podpisov. Dnes má petícia už viac ako 3,6 milióna podpisov.

"To, že britskú súťaž vyhrala Slovenka, nás veľmi prekvapilo a zároveň potešilo. Nestáva sa veľmi často, že sa na niektorú z našich lodí dostane niekto zo Slovenska a už vôbec nie, ak nie je naším aktivistom," uviedla hovorkyňa Greenpeace Slovensko Lucia Szabová.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies