Slovenka prekonala svetový rekord. 5000 km zvládla za neuveriteľných 48 dní, vďaka čomu vyhrala najťažší beh na svete

NETKY.SK • 7 August 2017, 18:58 • 2 min
Slovenka prekonala svetový rekord. 5000 km zvládla za neuveriteľných 48 dní, vďaka čomu vyhrala najťažší beh na svete

NEW YORK - Kaneenike Janákovej sa podarilo zlomiť svetový rekord v behu na takmer 5000 kilometrov.

slovakia

left justify in out

Zvládnuť samotný maratón je problémové pre mnohých bežcov. Či už ide o prípravu alebo pretek samotný. No za najnáročnejšie bežecké podujatie je považovaný 3100 míľový beh v New Yorku, keď účastníci musia zvládnuť až 4998 km. 

 

Kaneenika má 48 rokov a pochádza z Bratislavy. Môže sa pochváliť tým, že došla do cieľa za 48 dní, 14 hodín, 24 minút a 10 sekúnd, čím pokorila ženský svetový rekord o viac ako 17 hodín. Denne zabehla okolo 102 kilometrov a v celkovom poradí tak skončila druhá za ruským bežcom Vasu Duzhiy, ktorý má 51 rokov. Počas svojej kariéry Janáková absolvovala niekoľko viacdňových behov a 32 ultra behov. Na Slovensku je vďaka tomu držiteľkou niekoľkých rekordov. 

 

 

Na to aby ste absolvovali beh, ktorý organizuje Sri Chinmoy Marathon Team, musíte najprv trasu zabehnúť za 52 dní, čo znamená, že každý deň musíte prekonať aspoň 96 kilometrov. Predstavuje to veľkú sebadisciplínu a vstávať ako ranné vtáča, pretože takýmto bežcom začína tréning už o 6 ráno. Títo bežci prekonávajú veľkú únavu po 18 hodinách behu a nedostatok spánku. Doposiaľ tento beh dokončilo len 40 ľudí, a až 5 z nich boli Slováci. 

 

Konal sa 21. Ročník tohto maratónu, ktorého sa zúčastnilo len 10 bežcov. Bežci prekonali horúčavy, vietor i dážď. Celé dni krúžili okolo strednej školy Thomasa Edisona v časti Queens a každý deň prebehli približne 100 okruhov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona