Slovenka opísala desivú situáciu v Taliansku, niektoré obce boli zrovnané so zemou

NETKY.SK • 24 Január 2017, 15:44 • 2 min
Slovenka opísala desivú situáciu v Taliansku, niektoré obce boli zrovnané so zemou

RÍM – Situácia na mnohých miestach stredného Talianska, ktoré minulý týždeň postihli otrasy zeme, čoho dôsledkom bolo aj zasypanie horského hotela Rigopiano lavínou, je stále znepokojujúca a plná napätia. Podľa miestnej obyvateľky pochádzajúcej zo Slovenska Marty M. Janyškovej bola v epicentre vyhlásená červená zóna a viaceré mestá v oblasti boli vyľudnené, napr. Accumoli, Castelluccio, Arquata del Tronta, Amatrice, Visso, Ussita, Castelsantangelo sul Nera, Capitignano či Montereale.

slovakia

left justify in out

"K mestečku Norcia, kde minulý týždeň pricestoval kontajner s humanitárnou pomocou zo Slovenska, je prístupná len jedna cesta. Každý prístupový vchod z hlavnej cesty, ako napr. zo štátnej cesty Salaria, je nielenže neupravený, zasypaný niekde i dvojmetrovou prikrývkou snehu, ale od hlavnej cesty je 24 hodín strážený vojskom," opisuje situáciu pre TASR Janyšková s tým, že niektoré obce, ako Pescara del Tronto, boli po zemetrasení "totálne zmetené" z povrchu zeme.

 

Štyri kamióny s kontingentom slovenskej zahraničnej pomoci v podobe 16 kontajnerov docestovali minulý týždeň do miesta postihnutého minuloročným zemetrasením. Vykladanie a montáž kontajnerov bola bez problémov aj napriek snehovej kalamite a opätovným otrasom zeme. Kontajnery so značkou SlovakAid budú podľa miestnych potrieb rozmiestnené v mestách Foligno a Norcia, ktorá je zapísaná do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

 

Zo 16 kontajnerov 13 pôjde do Norcie, tri do Foligna. Informácia sa nachádza na internetovej stránke ministerstva zahraničných vecí. V stredu 25. januára kontajnery symbolicky odovzdá veľvyslanec SR v Taliansku Ján Šoth reprezentantom mesta a Civilnej ochrane regiónu Umbria.  Tento humanitárny projekt je iniciatívou ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslava Lajčáka, ktorý sa v rámci programu Slovak Aid rozhodol poskytnúť Taliansku humanitárnu pomoc. Nadväzne na prvé zemetrasenie, ktoré Apeninský polostrov zasiahlo 24. augusta, Slovensko ako krajina predsedajúca Rade EÚ vyjadrila svoju pripravenosť pomôcť obyvateľom zasiahnutých oblastí. V spolupráci s talianskou vládou navrhli viacero scenárov, medzi ktorými sa nakoniec rozhodli humanitárnu pomoc adresovať Civilnej ochrane regiónu Umbria a tá ako cieľové miesto na odovzdanie pomoci určila mesto Norcia. 

 

Najviac zasiahnuté sú podľa jej informácií štyri talianske regióny, a to Abruzzo, Marche, Lazio a Umbria. Najhoršie je na tom provincia Teramo v regióne Abruzzo, kde ešte v pondelok (23.1.) bolo okolo 6000 ľudí. V niektorých horských oblastiach v provincii L'Aquila, v mestečkách ako Castelli, Isola del Gran Sasso d'Italia či Campotosto sa ešte aj dnes nachádzajú obydlia, v ktorých sa pre sneh nedajú údajne otvoriť ani vchodové dvere.

 

Okrem snehu však niektoré oblasti ohrozovali podľa Slovenky aj povodne, napr. po delte rieky Pescara prameniacej pri obci Montereale, v jednom z epicentier zemetrasenia. V súvislosti s topiacim sa snehom a množstvom vody začali podľa Janyškovej pomaly vypúšťať priehradu pri jazere Campotosto, v provincii Aquila, nachádzajúce sa medzi mestami Campotosto, Capitignano a L'Aquila. "Najväčšie umelé jazero v Abruzzo spolu s troma priehradami vzniklo v tridsiatych rokoch a vtedy nikto zo staviteľov nevedel, že sa stavia priamo na aktívnej tektonickej doske, ktorá je zodpovedná za naše zemetrasenia," približuje Slovenka.

 

Najhoršie celú situáciu zvládajú a vnímajú predovšetkým starší a bezvládni ľudia, keďže Taliansko je známe pre svoju "longevita", 80 percent populácie apeninských obcí tvoria práve títo obyvatelia, ktorí potrebujú lieky či dialýzu, alebo majú ťažkosti s komunikáciou.

 

"V provincii Teramo pri obci Giulianova, kde sú niektoré obydlia už vyše týždňa odrezané od civilizácie a elektriny a cesty zasypané troma metrami snehu, sme mali možnosť pozorovať, ako niektorí obyvatelia volajú o pomoc s obyčajnou baterkou, keď počuli nad strechou domu lietať helikoptéru štátnej polície," opisuje Janyšková. Akonáhle je totiž pre políciu možné, krúži nad pohorím a dolinami Apenín, hľadá okrem iného rôzne signály o pomoc a ak vrtuľník nemôže pristáť, vyhadzujú škatule s jedlom a pitnou vodou. Okrem jedla a vody či elektriny je problém aj s liekmi, benzínom či naftou. Podľa Janyškovej si tu však ľudia neustále vzájomne pomáhajú.

 

Zároveň ale upozorňuje, že v posledných dňoch sa málo pozornosti venovalo zvieratám, ktoré ostali pod troskami a v mrazoch. Práve tieto regióny boli totiž podľa nej známe nielen turizmom olivovým olejom či vínom, ale aj produktmi z domáceho dobytka. "V číslach asi 3000 poľnohospodárskych podnikov s viac ako 100.000 kusmi dobytka. Zvieratá sú bez jedla alebo vody," hovorí Janyšková. Pre preživšie zvieratá a dobytok sa tak urgentne a núdzovo hľadajú voľné prístrešky či stajne.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies