Slovenka Eva Varholíková vyjadrila sústrasť a požiadala súd o mierny rozsudok

NETKY.SK • 9 September 2014, 13:48 • 2 min
Slovenka Eva Varholíková vyjadrila sústrasť a požiadala súd o mierny rozsudok

BUDAPEŠŤ - Slovenka Eva Varholíková, ktorá v roku 2012 spôsobila v Maďarsku tragickú nehodu so štyrmi obeťami, dnes na Odvolacom súde pre okolie Budapešti v rámci práva posledného slova vyjadrila sústrasť pozostalým obetí.

slovakia

left justify in out

Dodala, že jej je veľmi ťažko, keď je preč od svojich detí, a súd požiadala o mierny rozsudok, uviedol spravodajský server Index.hu.
     

Slovenka lámanou, ale relatívne dobrou maďarčinou pred súdom podotkla, že ten, kto ju pozná, vie, akým človekom v skutočnosti je. "Srdce mám na mieste," citoval jej slová Index.hu.
     

Prokurátor András Tóth v záverečnej reči požiadal súd, aby rozsudok prvostupňového súdu zrušil - tým by chcel dosiahnuť, aby sa proces začal úplne odznova. Podľa jeho vyjadrenia je verdikt na prvom stupni nepodložený a obsahuje množstvo chýb, kvôli ktorým ho nie je vhodné prehodnocovať.
     

Tóth opakovane trval na tom, že obstojí aj obvinenie z trestného činu ohrozenia cestnej premávky, za čo by v prípade obnovenia procesu bolo možné Evu Varholíkovú prísnejšie potrestať. Prokurátor dodal, že odborné posudky aj po vylúčení dvoch súdnych znalcov z procesu sú dostatočné na posúdenie toho, čo sa na diaľnici udialo.
     

"Je úplne nereálne tvrdiť, že auto obetí pred nehodou náhle zmenilo jazdný pruh, čo by znížilo zodpovednosť Slovenky," zdôraznil Tóth.
     

Obhajca Péter Novák žiadal od senátu, aby vyniesol rozsudok "nižší, akým je stredná miera trestu", čo by zodpovedalo odňatiu slobody vo výške sedem a pol roka, pričom na prvom stupni súd Evu Varholíkovú odsúdil na šesť rokov väzenia.
     

Proces sa po pondelňajšom prezentovaní nového znaleckého posudku a po dnešných záverečných rečiach skončil; sudkyňa avizovala, že rozsudok vynesie senát vo štvrtok.
     

Eva Varholíková, jazdiaca pod vplyvom alkoholu, narazila 21. augusta 2012 na maďarskej diaľnici M3 vo vysokej rýchlosti do vozidla značky Fiat Punto. Na mieste v ňom zahynuli traja ľudia. Ďalšia žena v horiacom aute utrpela ťažké poranenia, ktorým po prevoze do nemocnice podľahla.  
     

Obvinenú odsúdil Okresný súd v Gödöllö 22. novembra 2013 na šesť rokov väzenia v nápravnovýchovnom ústave s najmiernejším stupňom stráženia za trestný čin spôsobenia dopravnej nehody pod vplyvom alkoholu s následkom smrti viacerých osôb.
     

Súd nariadil odsúdenej zákaz riadenia motorových vozidiel na päť rokov a vyhovel jej žiadosti o domácu väzbu. Spod obvinenia z trestného činu ohrozenia cestnej premávky ju súd oslobodil. Na základe odvolania prokurátora vlani 3. decembra súd zrušil domácu väzbu a Slovenku previezli späť do väzenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies