Slovenka chcela zachrániť tigríčatá, teraz musí zaplatiť pokutu

NETKY.SK • 15 Október 2019, 09:26 • 2 min
Slovenka chcela zachrániť tigríčatá, teraz musí zaplatiť pokutu

KORNEUBURG - Súd v rakúskom meste Korneuburg uzavrel v pondelok tzv. odklonom proces s 34-ročnou Slovenkou, ktorá sa mala zodpovedať z porušenia zákona o obchodovaní s divožijúcimi zvieratami v súvislosti s incidentom zo začiatku augusta, keď jej odobrali z bytu v meste Hainburg dve tigrie mláďatá. Obe tigríčatá, ktoré boli po odobratí zverené do starostlivosti zoologickej záhrady vo Viedni, medzičasom uhynuli.

slovakia

left justify in out

Predmetom súdneho konania nebolo držanie tigrov v byte, ale ich prevoz zo Slovenska do Rakúska bez dokladov vyžadovaných Dohovorom o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín (CITES). Konanie voči Slovenke sa ukončí, ak zaplatí do 14 dní sumu 600 eur, informovala tlačová agentúra APA s tým, že samotná obžalovaná s takýmto postupom súhlasila.

 

img

 

Obe tigríčatá pochádzali zo súkromného zariadenia na Slovensku, kde ich odvrhla matka a nachádzali sa v kritickom stave. Mláďatá sa rozhodli previezť na potrebné ošetrenie do Rakúska, keďže slovenský zverolekár, s ktorým táto chovná stanica bežne spolupracuje, bol práve na dovolenke, vysvetlila agentúra.

 

Obhajca obžalovanej na úvod pojednávania zdôraznil, že z jej strany nedôjde k "priznaniu viny". Odkázal pritom na príslušné nariadenie EÚ, na základe ktorého doklady podľa CITES nie sú nutné, ak sa do zahraničia prepravuje "živé zviera na účely naliehavého veterinárneho ošetrenia" a následne sa má presúvať naspäť.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona