Slovenčinu sa v Bratislave začalo učiť 161 cudzincov z 38 krajín

NETKY.SK • 7 August 2012, 06:56 • 2 min
Slovenčinu sa v Bratislave začalo učiť 161 cudzincov z 38 krajín

Slovenčinu sa v Bratislave začalo učiť 161 cudzincov z 38 krajín - Kultúra V Bratislave na Univerzite Komenského sa začalo učiť slovenčinu 161 cudzincov z 38 krajín sveta. V aule univerzity dnes slávnostným ceremoniálom otvorili 48.

slovakia

left justify in out

img

V Bratislave na Univerzite Komenského sa začalo učiť slovenčinu 161 cudzincov z 38 krajín sveta. V aule univerzity dnes slávnostným ceremoniálom otvorili 48. ročník letnej školy slovenského jazyka a kultúry Studia Academica Slovaca (SAS) 2012. Slovenčine sa najbližšie tri týždne budú venovať vedeckí a pedagogickí pracovníci, umelci, úradníci, manažéri, tlmočníci Európskej komisie, ale najmä študenti vysokých škôl.

"Slovinsko, Srbsko, Chorvátsko, Ukrajina, Rusko, odtiaľ je záujem. Prichádzajú ale aj záujemcovia z našich susedných krajín, Poľska a Maďarska, aj z Belgicka, Švédska, USA, dokonca z Číny či Taiwanu," menuje širokú paletu záujemcov o slovenský jazyk rektor univerzity Karol Mičieta. Tento rok je najviac účastníkov z Nemecka, no medzi krajinami sa objavuje aj Cyprus, Turecko, Moldavsko či Gruzínsko. "Pre nás je významné, že existuje takýto záujem o slovenčinu a že dokážeme aj našou kultúrou a inými atribútmi, ktoré sú významné pre prekladateľov či obchodné spoločnosti, prilákať záujemcov z 38 krajín," povedal rektor pre TASR.

Najmladší účastník kurzu má 18 rokov, najstarší 58. Niektorí prídu, aby mali kontakt so spisovnou slovenčinou, nielen tou hovorovou, akú majú doma, ďalší sa potrebujú zdokonaliť, iní si jednoducho zamilovali Slovensko. "Sú tu dobrí ľudia a východné Slovensko je krásne," hovorí lekár z Izraela, ktorý na Slovensko pravidelne chodieva. Budúci advokát Richard z USA zase obľubuje slovanské jazyky. "Keď som bola na fakulte v Kalifornii, učil som sa chorvátsky aj rusky, pracoval som v Srbsku. Slovanské jazyky sú zaujímavé, preto som teraz v Bratislave," dodal s úsmevom. Slovenčinu sa učí od januára. Hoci sa občas mýli, za čo hneď ospravedlňuje, vie povedať všetko, čo potrebuje. "Slovenčina je ale komplikovaný jazyk," priznáva.

Organizátori letnej školy pripravili 80 až 100 hodín priamej výučby slovenského jazyka, koncerty domácej ľudovej i populárnej hudby, prezentácie dokumentárnych a hraných filmov, ale aj výlety a exkurzie po všetkých regiónoch Slovenska. "Práve tá neformálna časť má najväčší aspekt záujmu," poznamenal Mičieta. V rámci jazykových seminárov a konverzačných cvičení majú frekventanti možnosť nadobudnúť znalosti slovenčiny pre začiatočníkov, mierne a stredne pokročilých a pokročilých. Môžu si tiež vybrať z ponuky tvorivých dielní, kde si formou spevu, ľudového tanca, divadla či tvorivého písania precvičia používanie slovenčiny v praxi. Získané vedomosti predstavia na tradičnom interkultúrnom podujatí Sami sebe. Všetci študenti, ktorí úspešne absolvujú letnú školu, tiež dostanú vysvedčenie.

Letná škola SAS je najstaršou letnou jazykovou školou na Slovensku, ktorá existuje od roku 1965 a od roku 1966 nesie názov Studia Academica Slovaca. Podujatie tradične pripravuje Studia Academica Slovaca – centrum pre slovenčinu ako cudzí jazyk, ktoré je špecializovaným pracoviskom Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Cudzinci sa slovenčinu budú učiť do 25. augusta.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona