Slovart vydáva v slovenčine 200 noviniek ročne, v popredí sú slovenskí autori

NETKY.SK • 14 Október 2016, 15:32 • 2 min
Slovart vydáva v slovenčine 200 noviniek ročne, v popredí sú slovenskí autori

BRATISLAVA - Slovart patrí medzi popredné slovenské vydavateľstvá, tento rok oslávil už štvrťstoročie s najlepšími knihami. Vydáva domáce aj zahraničné literárne diela, v slovenčine je to približne 200 noviniek ročne. Pôvodné knihy predstavujú asi štvrtinu produkcie vydavateľstva. Okrem beletrie má v programe aj obrazové publikácie, detské knihy, umenie a ďalšie žánre.

slovakia

left justify in out

„Vo všeobecnosti sa v posledných desiatich a viac rokoch dostali slovenskí autori do popredia rebríčkov bestsellerov na Slovensku. Prekonáva ich len pár svetových top - autorov, inak sú vždy na čele predajnosti naši autori. Odlišujeme sa tak od viacerých okolitých krajín a ja osobne som na tento úspech našich domácich autorov veľmi pyšný. Objavujú sa noví autori všetkých žánrov, zostávajú skoro všetci zavedení autori, rozvíjajú sa nové vydavateľstvá, ktoré do našich vôd priniesli čerstvý vietor. Všeobecne vychádza obrovské množstvo pôvodných titulov od umeleckej beletrie až po žánrovú literatúru, a je to tak správne. Možno oproti zahraničiu máme nižšie zastúpenie historických románov – kníh, na ktoré musí autor či autorka stráviť čas štúdiom prameňov, dobových písomností alebo literatúry faktu,“ uviedol pre TASR riaditeľ vydavateľstva Juraj Heger.

 

Do zoznamu autorov vydavateľstva patria viaceré známe mená. „Sme veľmi poctení, že u nás vydávajú knihy autori ako Dušan Dušek, Dominik Dán, Boris Filan, Juraj Červenák, Maxim E. Matkin, Verona Šikulová, Pavel Vilikovský, Braňo Jobus a mnohí ďalší. Z nových mien sa tešíme, že u nás chce svoje knihy pre mladých vydávať Miroslava Varáčková, potešila nás Vanda Rozenbergová a jej nominácia na ocenenie Anasoft Litera, vidíme veľkú budúcnosť thrillerov Marka Thelena, radi vydávame nové romány Silvie Bystričanovej. Je veľa žánrov a veľa autorov. A to som nespomenul Mimi a Lízu. Okrem stálic typu Dominika Dána alebo Juraja Červenáka a ďalších, ktorých som spomenul vyššie, nás milo prekvapili knihy o slovenských tradíciách autorky Zory Mintalovej-Zubercovej, „babské“ knihy Noémi Kolčákovej-Szakállovej alebo aj monografia Karola Plicku od Mariána Pauera,“ dodal riaditeľ.

 

Pri výpočte úspešných autorov je možné spomenúť aj tituly, ktoré Slovart pripravuje na vydanie v záverečných mesiacoch tohto roka. „Kníh vychádza mnoho, od nového Dominika Dána (Smrť na druhom brehu), Juraja Červenáka (Diabol v zrkadle), Barbory Kardošovej (33 prípadov Kristy B.), cez hudobnú biografiu Mira Žbirku (Zblízka), až po detskú dobrodružnú knihu Pavla Weissa s Danglárovými ilustráciami (Tajomný mlyn v Karpatoch). Je toho ale oveľa viac, najlepšie je nás sledovať na internete a sociálnych médiách,“ doplnil Heger.

Podľa jeho slov vydavatelia, kníhkupci aj sami autori majú v rukách dosť ciest a prostriedkov na propagáciu kníh slovenských autorov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies