Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
30. sep. 2020Jarolím
BratislavaBratislava 14°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
09.01.2017 08:00 Gurmán
Slovanské jedlá
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
09.01.2017 08:00 Gurmán

Slovanské jedlá



BRATISLAVA - V minulosti mal hlavné miesto pri stole gazda - protipól mu bola gazdiná, ktorá nesmela jesť s ostatnými a dokonca mladé nevesty jedávali postojačky - podľa povery si nesmeli sadať, aby neutrpeli núdzu.Oddelené stolovanie sa prejavovalo aj mimo domu a pri veľkých hostinách. Vonku sa jedávalo na rozložených plachtách.


Na slovenských dedinách sa jedlo 3 x denne, hlavné jedlá dňa raňajky a večera. Na raňajky ľudia jedávali sýte jedlá, husté polievky, kaše a cestoviny a muži sa vždy pred jedlom potúžili pálenkou.V 19. storočí začal na územie prenikať zvyk jedávať 4-5 x denne a z tohto obdobia máme doložené výrazy olovrant - havránka, ďalej svačina ( z praslovanského "svatina"), desiata, tízoraj, predobed. Postupne sa hlavným jedlom dňa stal obed. 

 

Väčšina jedál v slovenskej kuchyni mala hustú konzistenciu. Najrozšírenejší spôsob varenia - podbíjanie jedál. 
Pre slovenskú ľudovú stravu bola odjakživa typická kyslastá príchuť jedál ( kyslé mlieko, srvátka, smotana, nálev z kyslej kapusty, ocot ). 

 

Pšenica, jačmeň, proso a raž sú známe vo svete od 5 tis. pred n.l. U nás ich máme doložené od 14. stor. najmä v podobe miešanky pšenice a raže - tzv. súraž ( najrozšírenejšia bola v 16. stor. ).

 

Slovania pôvodne piekli jednoduché placky, múka sa posolila a zmiešala s vodou. Známe sú aj nekysnuté placky - presní chleb, ďalej sa piekli placky na kapustných listoch - naľišník, podľišník, osúch, posúch, kabáč, pagáč, lokša, opresnok, podplameník, adimka, poddimník, lepník..........

Slovania chlieb prevzali od „germánskych kmeňov“, nebol každodenným jedlom. Prvé pekárske cechy sú na našom území doložené od 14. stor. Chlebové cesto sa pieklo z viacero druhov múky - ražná, jačmenná, pšeničná a ovsená. V čase núdze nahrádzali pomletými rastlinami( mach, korene a hľuzy rastlín, kôra stromov, hrachová múka). Kvások sa pripravoval zo zvyškov chlebového cesta.Mal rôzne názvy: kvas, nácesta, žmolki, vikíska, melence, koborec, archaický spôsob prípravy tzv. par, parkvas.Do veľkých pecí sa zmestilo aj 9 pecňov chleba.Chlebu sa prejavovala veľká úcta, považoval sa za boží dar a počas prípravy bol 7 x prežehnávaný.



reklama


reklama


Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.


Zdroj: NETKY.SK, SITA, TASR

Foto:  internet



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
NAJČÍTANEJŠIE
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok