Slovan v play off Ligy majstrov proti BATE Borisov

NETKY.SK • 8 August 2014, 12:24 • 2 min
Slovan v play off Ligy majstrov proti BATE Borisov

NYON - Futbalisti rekordného osemnásobného slovenského majstra Slovana Bratislava sa play off Ligy majstrov 2014/2015 stretnú s bieloruským BATE Borisov. Rozhodol o tom piatkový žreb v ústredí Európskej futbalovej únie (UEFA) v Nyone. Prvé súboje play off sú na programe 19.-20. augusta, odvety potom 26.-27. augusta. Prvý zápas by Slovan mal odohrať na domácom štadióne.

slovakia

left justify in out

Úradujúci šampión SR v 3. predkole vyradil moldavského majstra Šerif Tiraspoľ (2:1 doma, 0:0 vonku). Už v 2. predkole eliminoval waleský klub The New Saints (1:0 doma, 2:0 vonku) a po postupe cez Tiraspoľ si zabezpečili v roku 2014 ďalších osem zápasov v pohárovej Európe. Stále ale má šancu napodobniť 1. FC Košice, Artmediu Petržalka a MŠK Žilina, ktoré zatiaľ ako jediné kluby zo Slovenska prenikli do lukratívnej skupinovej fázy tejto súťaže.

 

Pri piatkovom žrebe mohli "belasí" pôvodne dostať niekoho z kvinteta nasadených Red Bull Salzburg, Steaua Bukurešť, APOEL Nikózia, BATE Borisov a Ludogorec Razgrad. Po vyradení Legie Varšava z play off LM pre neoprávnený štart hráča v odvetnom zápase 3. predkola proti Celticu Glasgow však z tohto zoznamu vypadol bulharský majster Ludogorec a pribudol práve škótsky šampión Celtic.

 

Slovan sa v minulosti v kvalifikácii LM už stretol s APOEL-om aj Razgradom, vlani s bulharským šampiónom vypadol v 2. predkole 2:1 doma a 0:3 vonku a v pohárovej Európe skončil. Pred tromi rokmi v 3. predkole LM narazil na APOEL, po bezgólovej remíze v prvom zápase na Cypre prehral v odvete doma 0:2. Následne postúpil cez taliansky AS Rím (1:0 doma, 1:1 vonku) do skupinovej fázy Európskej ligy UEFA 2011/2012, kde narazil i na jeho možného súpera Salzburg, rakúskemu tímu podľahol vonku 0:3 a na Pasienkoch 2:3.

 

Borisov je desaťnásobným majstrom Bieloruska, titul získal už osemkrát v sérii nepretržite od roku 2006. V tohtosezónnej edícii LM vyradil v 2. predkole albánsky klub Skenderbeu Korce vďaka strelenému gólu na ihrisku súpera po výsledkoch 0:0 doma a 1:1 vonku. V 3. predkole BATE najskôr prehral v Maďarsku s Debrecínom 0:1, doma zdolal súpera 3:1, keď sa o postupový gól postaral vo štvrtej minúte nadstaveného času Sergej Krivec.

 

Slovan už postupom do play off LM získal od UEFA finančnú prémiu 2,1 milióna eur. Ak postúpi do vytúženej skupiny LM, má garantovaný bonus 8,6 milióna eur. Za každú prípadnú výhru v skupine ďalší milión, za remízu polovicu. Žreb skupinovej fázy LM 2014/2015 sa bude konať 28. augusta v Monaku.

 

Ak Slovan v play off LM neuspeje, automaticky sa presunie spolu s ďalšími neúspešnými klubmi v tejto fáze kvalifikácie do skupiny EL 2014/2015, za ktorú má istú prémiu 1,3 milióna eur. V nej by ho čakalo šesť duelov, tri doma a tri vonku so súpermi, mená ktorých spozná na žrebe 29. augusta tiež v Monaku. Za každú výhru v skupine EL dostane 200.000 eur, za remízu polovicu.

      

SSC Neapol so slovenským stredopoliarom Marekom Hamšíkom narazí v nemajstrovskej vetve na španielsky Athletic Bilbao, Zenit Petrohrad s obrancom Tomášom Hubačanom na belgický Standard Liége.
     

 "Dostali sme najsilnejšieho súpera z piatich možných, Athletic je z nich najlepší, o tom niet pochýb. Hrajú výborný futbal a pred 50-tisíc divákmi na ich štadióne to nemá nik ľahké. Ale myslím si, že Neapol je s tým pripravený sa vyrovnať, a že dosiahneme cieľ, ktorým je postup do skupinovej fázy," reagoval na žreb španielsky kouč Talianov Rafael Benitez.

 

Žreb play off LM bol záležitosťou 20 klubov, desiatich v majstrovskej, resp. desiatich v nemajstrovskej (ligovej) vetve. Po päť z nich bolo v každej vetve nasadených podľa klubových koeficientov, Slovan bol nenasadený.

 

Reakcie z tábora slovenského futbalového majstra Slovana Bratislava na meno súpera v play off Ligy majstrov 2014/2015, ktorým je bieloruský BATE Borisov:
     

František Straka, tréner Slovana Bratislava: "Je to BATE Borisov. Podľa môjho názoru všetky tímy, ktoré sú v osudí pri žrebe LM v play off majú obrovskú kvalitu. Je úplne úžasné hrať vôbec proti BATE v tejto fáze. Poznám ich, sú nesmierne nebezpeční, majú veľkú kvalitu. Je to pre nás obrovská výzva. Budem opäť apelovať na jednu vec, my nemáme čo stratiť, iba získať. Stopercentne sa pobijeme o našu šancu. Začíname domácim zápasom, čo nám zatiaľ prinieslo úspech. Verím, že tomu bude aj teraz tak."
      

Petr Kašpar, generálny riaditeľ Slovana Bratislava: "Ja som tohto súpera aj predpovedal. Samozrejme, je to protivník, ktorý každý rok hráva nejakú tu skupinu v európskych pohároch. BATE bude favoritom. Verím, že my však urobíme maximum preto, aby sme prešli v LM cez ďalšiu prekážku. Je to pre nás skutočne obrovská príležitosť. Prvý zápas hráme doma. Ja som zástancom toho, že proti takýmto silným súperom môžeme aj začínať. Vždy je to o tom nedostať doma gól, hoci s Tiraspoľom sme ho dostali. Napriek tomu sme postúpili."
      

Erik Grendel, stredopoliar Slovana Bratislava: "Osobne som so žrebom spokojný, mohlo to skončiť oveľa horšie. Nemám veľké skúsenosti s bieloruským futbalom, hoci BATE môže byť favorit, ja vidím šance vyrovnané 50 na 50. Otázky o výhode alebo nevýhode domáceho prostredia v prvom zápase dostávame vždy, nemyslím, že na tom až tak záleží, pretože vždy musíme odohrať dva zápasy."

 

Aleksandr Jermakovič, tréner BATE Borisov (zdroj: www.fcbate.by): "Na výsledok žrebu sme reagovali pokojne, v tejto fáze sme už nemohli dostať ľahkého súpera. Slovan je na európskej scéne skúsené mužstvo, udáva tón vo svojej ligovej súťaži a v najbližšom čase budeme podrobne študovať jeho štýl hry. Získavať informácie nebude problém, niekto z mojich kolegov určite navštívi jeden z najbližších zápasov súpera. Hoci to nebude ľahké, som si istý, že na dvojzápas budeme dobre pripravení."

 

Pavel Fořt, útočník Slovana Bratislava (zdroj: skslovan.com): "Na jednej strane som určite rád, že nám bol prisúdený práve tento súper. BATE Borisov nemá momentálne práve najlepšiu formu a z tohto pohľadu je prijateľným oponentom. Ja by som ale povedal, že ide o jedného z ťažších súperov, ktorých sme mohli dostať. Videl som totiž ich hru a viem, že nás nečaká nič ľahké. Máme možnosť zahrať si proti naozaj svetovým klubom a to je lákadlo pre každého futbalisti i fanúšika. Verím, že nás ľudia prídu podporiť. Proti TNS ich prišlo okolo päťtisíc, proti Šerifu o niekoľko tisíc viac. Verím, že teraz sa to opäť úmerne zväčší a najlepšie by bolo, ak by bolo vypredané. My, starší, vieme, čo je to hrať pred pätnástimi tisícmi alebo dokonca viac divákmi. Je to úplne neuveriteľné a človeka to ženie vpred. Pre mladých by to bola ešte motivácia navyše. Ja naozaj dúfam, že ľudia si cestu na štadión nájdu a bude to stáť za to."

 

Piatkový žreb play-off futbalovej Ligy majstrov 2014/2015 (prvé zápasy sú na programe 19. - 20. augusta, odvety 26. - 27. augusta 2014): 

Majstrovská vetva: 
NK Maribor (Slovin.) - Celtic Glasgow (Škót.) 
Red Bull Salzburg (Rak.) - Malmö FF (Švéd.) 
BK Aalborg (Dán.) - APOEL Nikózia (Cyp.) 
Steaua Bukurešť (Rum.) - Ludogorec Razgrad (Bul.) 
ŠK Slovan Bratislava (SR) - BATE Borisov (Biel.) 

Nemajstrovská vetva: 
Besiktas Istanbul (Tur.) - Arsenal Londýn (Angl.) 
Standard Liége (Belg.) - Zenit Petrohrad (Rus.) 
FC Kodaň (Dán.) - Bayer Leverkusen (Nem.) 
OSC Lille (Fr.) - FC Porto (Portug.) 
SSC Neapol (Tal.) - Athletic Bilbao (Šp.) 

kalendár žrebov LM 2014/2015:
8. augusta: žreb play off (Nyon)
28. augusta: žreb skupinovej fázy (Monaco)
15. decembra: žreb osemfinále (Nyon)
20. marca 2015: žreb štvrťfinále (Nyon)
24. apríla: žreb semifinále a finále (Nyon)

 

zápasový kalendár LM 2014/2015:
19.-20. augusta: 1. zápasy play off
26.-27. augusta: odvety play off
16.-17. septembra: 1. kolo skupinovej fázy
30. septembra.-1. októbra: 2. kolo skupinovej fázy
21.-22. októbra: 3. kolo skupinovej fázy
4.-5. novembra: 4. kolo skupinovej fázy
25.-26. novembra: 5. kolo skupinovej fázy
9.-10. decembra 6. kolo skupinovej fázy
17.-18. a 24.-25. februára 2015: 1. zápasy osemfinále
10.-11. a 17.-18. marca: odvety osemfinále
14.-15. apríla: 1. zápasy štvrťfinále
21.-22. apríla: odvety štvrťfinále
5.-6. mája: 1. zápasy semifinále
12.-13. mája: odvety semifinále
6. júna: finále (Berlín, Olympijský štadión)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies