Slovan je v I-skupine s SSC Neapol, Spartou Praha a Young Boys Bern

NETKY.SK • 29 August 2014, 18:18 • 2 min
Slovan je v I-skupine s SSC Neapol, Spartou Praha a Young Boys Bern

MONACO - Futbalisti slovenského šampióna Slovana Bratislava sa v I-skupine hlavnej fázy Európskej ligy UEFA 2014/15 stretnú s SSC Neapol, Spartou Praha a Young Boys Bern. Rozhodol o tom piatkový žreb skupinovej fázy v Monacu.

slovakia

left justify in out

Osemnásobný slovenský majster figuroval pred žrebom v kongresovom centre Grimaldi Forum v Monacu vo štvrtom výkonnostnom koči. Zverenci trénera Františka Straku sa do skupiny dostali ako zdolaný tím v play off Ligy majstrov, keď im v ňom stop vystavil bieloruský šampión BATE Borisov (1:1 d, 0:3 v). "Belasí" z prvého koša dostali Neapol s Marekom Hamšíkom, z druhého koša pražskú Spartu s Michalom Breznaníkom a z tretieho švajčiarsky Young Boys Bern.

 

Prvý zápas na pôde Bernu

UEFA zverejnila presný program zápasov krátko po žrebe, Slovan začne púť v skupine 18. septembra na pôde Young Boys Bern. V 2. kole 2. októbra pred domácim publikom privíta SSC Neapol a v 3. kole 23. októbra opäť na Pasienkoch Spartu Praha. Potom "belasí" nastúpia v 4. kole 6. novembra na Letnej, v 5. kole 27. novembra hostia Švajčiarov a v poslednom 6. kole vycestujú do Neapola (11. decembra).

Slovan bude hrať skupinu EL opäť po sezóne 2011/2012. Do nej sa vtedy dostal pod vedením kouča Vladimíra Weissa cez play off EL po eliminácii s AS Rím. V Bratislave sa vtedy predstavili Paríž St. Germain, Athletic Bilbao a Red Bull Salzburg, Slovan získal v skupine jeden bod za remízu s PSG. Teraz na ceste medzi elitu EL vyradil v 2. predkole LM waleský The New Saints a v 3. predkole LM moldavský Šeriff Tiraspoľ.

Hamšík a spol. príde na Pasienky v októbri

Slovan hral proti Neapolu v exhibícii v septembri 2009 pri oslavách 90. výročia založenia klubu. Pred takmer 13.000 fanúšikmi prehral so zverencami trénera Roberta Donadoniho 0:1 po góle Datola, v súboji nastúpil v oboch dresoch aj bývalý hráš belasých Marek Hamšík. SSC sa do EL rovnako ako Slovan presunul z LM. A podobne je na tom aj Sparta, ktorá vypadla v 3. predkole LM s Malmö a cez holandské Zwölle postúpila v play off.

 

Česko-slovenské derby

Zápasy so Spartou vo federálnej lige mali vždy veľký náboj, teraz sa súboje zopakujú na úrovni EL. Tieto súboje budú špeciálne aj pre trénera Straku, ktorý za Spartu hrával aj ju trénoval a doviedol ju tiež do skupiny LM. Keď ale trénoval rivala Slaviu Praha, fanúšikovia mu dali nevôľu najavo.

Bern je 11-násobným majstrom Švajčiarska, naposledy z roku 1986. V play off tento tretí tím minulej sezóny švajčiarskej ligy vyradil v play off maďarský Debrecín po výsledkoch 3:1 doma a 0:0 vonku.

Boje odštartujú 18. septembra

Program I-skupiny Európskej ligy UEFA 2014/2015

1. kolo: štvrtok 18. septembra: Young Boys Bern - SLOVAN BRATISLAVA, SSC Neapol - Sparta Praha (oba zápasy 21.05)

2.kolo: štvrtok 2. októbra: Sparta Praha - Young Boys Bern, SLOVAN - SSC Neapol (oba 19.00)

3. kolo: štvrtok 23. októbra: SLOVAN - Sparta Praha, Young Boys Bern - SSC Neapol (19.00)

4. kolo: 6. novembra: Sparta Praha - SLOVAN, SSC Neapol - Young Boys Bern (21.05)

5. kolo: 27. novembra: SLOVAN - Young Boys Bern, Sparta Praha - SSC Neapol (19.00)

6. kolo: 11. decembra: Young Boys Bern - Sparta Praha, SSC Neapol - SLOVAN (21.05)
Pri žrebe skupín play off EL sa v osudí nachádzalo celkovo 48 klubov. V jednej sa nemohli stretnúť tímy z rovnakej krajiny, pre politické dôvody nesmú hrať v spoločnej skupine ani kluby z Ruska a Ukrajiny. Priamu účasť v tejto fáze malo istú sedem klubov - obhajca FC Sevilla, Dynamo Kyjev, ACF Fiorentina, VfL Wolfsburg, FC Everton, Estoril Praia a EA Guingamp, k nim sa pridalo 31 víťazov play off EL a 10 neúspešných z play off LM (Slovan).

Skupinová fáza sa začne vo štvrtok 18. septembra, vyvrcholí záverečným 6. kolom 11. decembra. Do jarného 16-finále postúpia prvé dva kluby z každej skupiny, tam sa k nim pridá osem tretích zo skupín LM. Finále sa bude hrať 27. mája 2015 vo Varšave. Jednou z viacerých noviniek v tejto sezóne EL je fakt, že jej víťaz sa automaticky kvalifikuje v budúcej sezóne do Ligy majstrov. Ďalšou je to, že automatickú účasť v skupine bude mať až 16 klubov oproti doterajšej sedmičke.

Obhajca triumfu FC Sevilla sa v základnej G-skupine stretne so Standardom Liége, Feyenoordom Rotterdam a HNK Rijeka. Legia Varšava so slovenským duom Dušian Kuciak, Ondrej Duda sa v L-skupine pomeria s Metalistom Charkov, Trabzonspor AS a KSC Lokeren. Grécky PAOK Solún s Róbertom Makom dostal v K-skupine ACF Fiorentinu, EA Guingamp a Dinamo Minsk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies