Slovan je majstrom, má rekordný siedmy titul!

NETKY.SK • 19 Máj 2013, 06:56 • 2 min
Slovan je majstrom, má rekordný siedmy titul!

BRATISLAVA - Futbalisti MFK Ružomberok zdolali v sobotňajšom dueli 31. kola Corgoň ligy na domácej pôde FK Senica 3:1, čím spečatili zisk majstrovského titulu pre Slovan Bratislava. V tabuľke druhá Senica pred záverečnými dvoma zápasmi stráca na lídra nedostihnuteľných sedem bodov.

slovakia

left justify in out

Futbalisti ŠK Slovan Bratislava do klubovej vitríny získali po rokoch 1994, 1995, 1996, 1999, 2009, 2011 už rekordný siedmy majstrovský titul. Zverenci trénera Samuela Slováka po zisku titulu v 44. ročníku Slovenského pohára - Slovnaft Cupu tak získali prestížne double. V nedeľu čaká na Slovan súboj v Zlatých Moravciach.

MFK Ružomberok – FK Senica 3:1 (2:0)

Góly: 19. Š. Pekár, 31., 52. Ďubek (prvý z 11 m) – 64. Blackburn. Rozhodoval: Somoláni, ŽK: Práznovský, Zich - Štefanovský, Jirásek, 1531 divákov

Ružomberok: Zich – P. Maslo, Bielák, Greššák (74. Práznovský), Nosek - M. Nagy, R. Bartoš – Š. Pekár (85. Serečin), Ďubek, Almaský (90.+ Ondrek) – A. Lovás

Senica: Švenger – Wiljaars, Pavlík, Brabec, Mráz – Križko, Jirásek (70. Diarassoube) – Štefanovský (76. Krajčík), Piroška, Kalabiška – Diviš (56. Blackburn)

Vo 4. minúte Maslo po Ďubekovom centri hlavou poslal loptu nad senickú bránu. V 14. minúte o prvý strelecký zápis medzi žrde sa postaral z 25 m Ďubek, Švenger na dvakrát loptu skrotil. O päť minút neskôr mali domáci šťastie, keď Štefanovský zblízka trafil iba Noseka. Hneď na to z domácej protiakcie išla Ruža do vedenia. Brabec nešťastne trafil brvno vlastnej brány a Pekár dorazil loptu do siete – 1:0. Vedúci gól dal domácim futbalistom, ktorí od začiatku mali navrch, ešte väčšie krídla. Napriek tomu v 29. minúte mohlo byť vyrovnané, Diviš sa sám ocitol pred Zichom, ale napálil iba do domáceho gólmana. V 30. minúte Pavlík vo "veľkom vápne" fauloval Lovása a Ďubek nariadenú penaltu bezpečne premenil. Ružomberčania pokračovali vo svojej aktivite, až v závere polčasu Senica pohrozila. V úvode druhej časti zápasu sa lopta odrazila k Lovásovi, ale ten z dvanástich metrov napálil vysoko nad. V 61. minúte sa v domácej šestnástke uvoľnil Piroška, posunul loptu Blackburnovi, ktorý z päťky prekopol bránu. O minútu na to Ružomberčania rozvinuli učebnicovú akciu po osi Nagy – Lovás a Ďubek zaznamenal svoj trinásty gól. V 64. minúte čaroval domáci brankár Zich, keď z bezprostrednej blízkosti zlikvidoval "gólové" zakončenia Pirošku a Blackbourna. Pre hostí to bol akýsi impulz, aby konečne vystrčili aj svoje ofenzívne rožky. V 66. min. sa už Senici podarilo skórovať, keď Blackbournovi gól naservíroval Kalabiška. Liptáci záver zvládli rutinérsky a vyhrali zaslúžene.

Ladislav Šimčo, tréner Ružomberka: "Zápas mal vysoké tempo a z našej strany aj vysokú kvalitu. Myslím si, že okrem nejakej dvadsaťminútovky v druhom polčase sme dominovali. Videli sme veľmi kvalitné výkony jednotlivcov i celého kolektívu. Boli sme veľmi aktívni v strede, získavali sme lopty, mali sme kvalitnú prechodovú fázu a aj vo finálnej sme boli úspešní. Chlapci podali asi jeden z najlepších výkonov v tomto ročníku."

Vladimír Koník, tréner Senice: "Odohrali sme veľmi zlý prvý polčas hlavne čo sa týka defenzívy. Urobili sme veľké množstvo individuálnych chýb, súper strelil dva góly. V druhom polčase sa mužstvo snažilo s výsledkom niečo spraviť, lenže tretí gól bol takým klincom do rakvy. Potom sme už viac – menej začali hrať vabank. Mali sme tam síce gólové šance, ale Ružomberok si zaslúžene tento zápas ustrážil."

Dukla B. Bystrica - MŠK Žilina 1:2 (0:1)

Góly: 64. Šovčík - 12. a 66. Pich. Rozhodca Fajčík, ŽK: Adámik, 1760 divákov

Dukla B. Bystrica: Boroš - Turňa, Gyömbér, Adámik, Teixeira - Hlinka - Ľupták (46. Považanec), Pančík (75. Faško), Hučko - Šovčík, Slančík (78. Peňaška)

MŠK Žilina: Le Giang - Mabouka, Mravec (62. Paur), Leitner, Ricardo - Pečovský - Angelovič, Majtán (89. Čmelík), Škvarka (66. Barčík), Pich - Piaček

V polčasovej prestávke si mali domáci hráči a ich tréner Hrnčár od pľúc čo povedať. V jednom z existenčných zápasov prehrávali od 12. min 0:1, pôsobili úplne neškodne, prejavovala sa bezradnosť a neschopnosť vypracovať si súvislejšiu akciu. Asi aj veľká zodpovednosť zväzovala nohy a vyvolávala chaos vo futbalových hlavách. Odvahu si akoby Dukla vystrieľala hneď v úvode, keď v 4. min Slančík vysoko prestrelil a o minútu neskôr Šovčíkovu možnosť vychytal Le Giang. V 12. min však v útočnej snahe zabudli hráči na zadné dvierka, Angelovičovu nahrávku Majtán len prepustil a úplne voľný Pich po zemi poľahky prekonal Boroša. Od tej chvíle sa Dukla ešte viac potápala a až do prestávky pôsobila úplne neškodne. V 28. min tiesnený Slančík v páde namieril mimo žrde a len umocnil rozpačitý výkon na hranici podpriemernosti. Žilinčania od úvodného hvizdu 'netlačili na pílu', rozvážne bránili a rozvážne aj prechádzali do útoku. Okrem gólu si väčšiu príležitosť nevypracovali, v 36. min už len Pečovského stečovaná strela na roh naznačila ofenzívne chúťky, no Žilinčanom nebolo viac s tesným vedením treba. Do druhého polčasu vstúpila rovnaká Dukla, málo tvorivá, bez zakončenia, a tak mohla byť rada, že v 52. min ju Pich vďaka zákroku Boroša nevytrestal. S pribúdajúcim časom rástla potreba Dukly vyrovnať a túto snahu naplnil vcelku náhodne po nahrávke od Slančíka zblízka v 64. min Šovčík. Domáci sa radovali len chvíľu, v 66. min po zmätkoch brankára Boroša a v podstate celej obrany nechali na trikrát zastreľovať Picha, najskôr trafil len žrď, aby vzápätí rozvlnil sieť. V 77. min vyslal vydarenú strelu na Boroša z voleja Leitner, gól nepadol a domáci si neustále udržiavali nádej aspoň na bod. Postupne vyhasínala, až napokon vyhasla úplne.

Norbert Hrnčár, tréner B. Bystrice: "Aktivita bola spočiatku na našej strane, Šofčík mal veľkú šancu, nepremenil a vzápätí po hrubici pri rozohrávke sme inkasovali. Do zápasu sme sa mohli vrátiť po vyrovnávajúcom góle, rýchlo sme však inkasovali a tento moment nás zrazil. Ku koncu už hrala rolu aj psychika, bolo to nervózne, takto sa ťažko hrá."

Štefan Tarkovič, kouč Žiliny: "Som veľmi rád, že sme konečne vonku vyhrali a vyvrátili takto niektoré predzápasové kalkulácie. Do zápasu sme dobre vstúpili, Pich sa pri góle dobre zorientoval, aj Angelovič pred prihrávkou urobil dobrú robotu. V druhom polčase Dukla ukázala charakter, hrala dobre a my sme sa snažili o kontry. Zlomovým momentom bol náš gól na 2:1, na ktorý už Dukla nestihla odpovedať."

Spartak Myjava – AS Trenčín 0:2 (0:2)

Góly: 48. Holúbek, 88. Adi. Rozhodoval: Mastič, ŽK: Bruško, Siva – Baez, Kleščík, 2668 divákov 

Myjava: Solnička - Siva, Častulín, Černáček, Kumančík - Marček – Kukoľ (71. Daniel), Bruško, Kuračka (62. Kosík), Šulek (65. Pelegríni) - Harsányi

Trenčín: Volešák - Čögley, Da Silva, Kleščík, Mazáň – Baéz (60. Mondek) – Holúbek (73. Adi), Lobotka, Štefánik, Kubík - William

Zápas tabuľkových susedov sa začal väčšou aktivitou hostí z Trenčína. V 8. minúte skúšal šťastie strelou z 23 metrov Lobotka, jeho projektil orazítkoval brvno Solničkovej brány. O dve minúty letel na myjavskú bránu pretiahnutý center od Kubíka a v 21. minúte ďalekonosný pokus Štefánika, v oboch prípadoch zasiahol Solnička. Domáci sa snažili pohroziť po štandardných situáciách, jedna taká vyšla v 24. minúte, keď center poslal do 16-tky Bruško a Černáček hlavičkoval tesne nad bránu. Rozporuplná situácia nastala v 28. minúte - trenčiansky hráč sa vo vlastnom pokutovom území pošmykol, vyzeralo to, že zasiahol loptu rukou, no píšťalka rozhodcu zostala nemá. V 34. minúte sa zrodil center Šuleka, hlavička Harsányiho mierila vedľa Volešákovej bránky. V 36. minúte prišla obrovská šanca hostí, Baez vysunul Lobotku, ten v 16-tke zamieril do brány, ale prekonaného Solničku zastúpil na bránkovej čiare Kumančík. Už o dve minúty prišla odpoveď Kopaničiarov, Šulek našiel Kuračku, ten nemieril presne. Tri minúty pred koncom prvého polčasu sa rútil cez pol ihriska Kukoľ, tiesnený aj vystrelil, ale tesne nad bránu.

Hneď v úvode druhého dejstva hry padol gól. V 48. minúte zahrával priamy kop z 32 metrov Holúbek a lopta z jeho kopačky rozvlnila sieť – 0:1. V nasledujúcich minútach prevládalo na ihrisku viac osobných súbojov, než pekných futbalových akcii, defenzívy pracovali pozorne a tímy sa nevedeli dostať do zakončenia. Tréneri sa snažili niečo zmeniť striedaniami, ale ráz hry sa nemenil. V 85. minúte prišiel center do pokutového územia Trenčína, nožničky Kosíka neboli presné. Už o minútu pohrozil opäť ten istý hráč, strela z hranice 16-tky skončila tesne vedľa brány Volešáka. Keď v samom závere domáci vrhli všetky sily do útoku, prišla kontra hostí. Do otvorenej obrany sa v 88. minúte rútil Kubík a Adim a druhý menovaný po Kubíkovej prihrávke pohodlne skóroval – 0:2. V 90. minúte sa snažil ešte skorigovať Bruško, Volešák bol ale pripravený.

Ladislav Hudec, tréner Myjavy: "Zápas sme prehrali, ale morálne sme zvíťazili. Prehrávali sme hlúpym gólom, ale stále sme šli do toho, snažili sme sa. Chalani makali, bolo vidieť, že chcú ten zápas otočiť. Najväčšia smola bola, že sme nevedeli dostať loptu do brány. Na videu si pozriem situáciu z 1.polčasu, keď Baez zahral rukou v 16-tke, mohlo byť 1:0 a to by bola výhoda pre nás. Mrzí nás, že v druhom polčase sme si nevedeli vytvoriť vyložené šance. Srdce sme do hry dali aj my a morálnymi víťazmi sme určite aj my."

Adrián Guľa, tréner Trenčína: "Zápas vo veľmi sympatickom prostredí. V prvej časti sme boli aktívni, mali sme dve dobré pozície, aby sme šli do vedenia. V druhej časti sme neboli tak futbaloví, ale boli sme tímoví, kolektívni, bojovní a efektívni. Za tú efektivitu a srdiečko sme si výhru zaslúžili. Víťazstvo je pre nás mimoriadne cenné, pretože zdolať Myjavu na jej štadióne nie je jednoduchá úloha. Preto si to vážime napriek tomu, že náš výkon nebol nadštandardný."

FC Nitra - Spartak Trnava 3:3 (1:1)

Góly: 28. Benčík, 81. Šimončič, 89. Obradovič – 31. Vlasko, 46. Kaščák, 61. Vyskočil (z 11m). Rozhodoval: Kružliak, ŽK: Benčík, Zošák, Mičic - Grabež, ČK: 60. Cicman za faul v šestnástke na Mikoviča, 3830 divákov.

FC Nitra: Chudý – Cicman, Kaspřák, Struhár, Mičic (87. Šmehyl)- Šimončič - Gajdoš, Tawamba, Zošák (77. Obradovič), Cleber - Benčík (68. Kutra),

Spartak Trnava: Rusov – Janečka, Čarnota, Klabník, Grabež - Karhan - Sabo, Kaščák (76. Hodúr), Vlasko (80. Schran), Mikovič (90.+ Ciprys) - Vyskočil

V dôležitom súboji o záchranu Nitra hostila trnavský Spartak. V prípade víťazstva mohli byť domáci definitívne zachráneni. V úvode pohrozili najskôr hostia hlavičkou Kaščáka, na domácej strane mal gól na kopačke Benčík, ale trnavský brankár Rusov svoje mužstvo podržal. Potom sa dlhšie hral len medzišestnástkový futbal. Prišla však 28. minúta a domáci otvorili skóre, keď sa umiestenou strelou k pravej žrdi presadil Benčík. O 3 minúty neskôr však Vlasko prekonal domáceho brankára spoza šestnástky. V 43. minúte podržal svojich domáci brankár Chudý, keď efektne zneškodnil Klabníkovu hlavičku. Po zmene strán hneď po rozohraní sa do lopty oprel Kaščák a ukážkovým gólom dostal Spartak do vedenia. V 51. minúte zakončoval Mikovič, ale slabou strelou Chudého neprekvapil. Presne po hodine hry fauloval v šestnástke Cicman trnavského Mikoviča a hlavný rozhodca ho vylúčil. Nariadený pokutový kop využil Vyskočil. Zakrátko hlavný rozhodca vykázal oboch hlavných trénerov na tribúnu a Nitrania potom vrhli všetky sily do útoku. Struhár zblízka prestrelil a Cleber z priameho kopu našiel Rusova pripraveného. Snaha domácich priniesla úspech v 81. minúte, keď Šimončič strelou po zemi znížil. V aktívnej hre domáci pokračovali aj naďalej. Šancu mal hlavičkou Struhár a vyrovnanie priniesla 89. minúta, keď Obradovič z priameho kopu zo 40 m nádherne trafil do pravého horného rohu. 

Jozef Pavlík, asistent trénera Nitry: "Týmto výsledkom sme zachránení. Som veľmi šťastný a ďakujem divákom a hlavne všetkým ľuďom, ktori sa podieľali na záchrane. Dnes sme si to zaslúžili, pre nás je ten bod víťazstvom." 

Pavol Bartoč, asistent trénera Spartaka: "Z tohto výsledku môžeme byť sklamaní, pretože aj keď sme prehrávali, otočili sme to a hrali sme veľmi dobre. Neviem, z akého dôvodu sme sa potom stiahli a prestali hrať. Tento zápas sme mali dnes vyhrať. Som veľmi sklamaný."

1. FC Tatran Prešov - MFK Košice 0:0

Rozhodoval: Vlk, ŽK: Krob - Tofiloski, 1750 divákov 

1. FC Tatran Prešov: Diviš - Papaj, Jacko, Petráš, Kolbas - Lipták, Krob - Novák, Gergel (84. Hruška), Poliaček (46. Jakovlev) - Marcin (69. Dolný)

MFK Košice: Tofiloski - Tóth, Kavka, Bašista, Sekulič - Šinglár, Hovančík - Viazanko, Bukata (86. Gál-Andrezly), Matič (65. Karaš) - O. Diaby (88. K. Diaby)

Od úvodného hvizdu začali obidve mužstvá opatrne a diváci na prešovskom štadióne mohli sledovať medzišestnástkový futbal. Náznak šance prišiel až v 24. minúte, keď Marcinove zakončenie z otočky zblokovala obrana hostí na roh a po ňom sa dostal k strele Novák, netrafil však priestor Tofiloského brány. Na opačnej strane pohrozil v 27. minúte strelou z hranice šestnástky Hovančík, ale lopta z jeho kopačky letela mimo brány. V 39. minúte napriahol spoza šestnástky Gergel, Tofiloski vyrazil loptu do bezpečnej vzdialenosti. V záverečnej minúte prvého polčasu sa dostal z ľavej strany do dobrej šance Viazanko, domáci gólman včas vybehol a zabránil gólu.

Na začiatku druhého dejstva sa dostal k zakončeniu vo vnútri šestnástky striedajúci Jakovlev, Tofiloski vytlačil loptu na rohový kop. V 47. minúte napriahol Novák, ale netrafil košickú bránu. Na opačnej strane rovnako pochodil po individuálnej akcii Sekulič. Ten istý hráč vyskúšal pozornosť Diviša v 58. minúte, stav sa však nezmenil. V 64. minúte nepremenil únik Oumar Diaby, ktorého vychytal domáci brankár. Prešovčania sa tlačili smerom dopredu, ale pozorná defenzíva hostí okamžite podnikala protiútoky. Karaš sa dostal na dostrel domácej brány v 74. minúte, na šťastie pre domácich poslal loptu mimo Divišovej brány. 

Jozef Bubenko, tréner Prešova: "Bolo vidieť, že súper je skonsolidovaný. My sme boli nervózni, no bolo vidieť, že hráme o bytie, či nebytie. Od 60. minúty bolo cítiť, že hráči toho majú plné zuby. Nemáme žiadneho hráča, ktorý by to vzal na seba. Koncovka je v posledných troch kolách žalostná. V posledných dvoch kolách sa pokúsime ešte zabojovať."

Ján Kozák, tréner Košíc: "Myslím si, že sme nadviazali na dobrý výkon z Nitry. Počas celého zápasu sme boli lepší, no nedali sme góly. Za predvedený výkon sme si zaslúžili tri body."

Štatistiky víťaza a súťaže

Najlepší strelci CL 2012/2013 po stretnutiach 31. kola:

16 gólov: David Depetris (Trenčín)
13 gólov: Dávid Škutka (Košice), Andrej Hodek (Zlaté Moravce), Tomáš Ďubek (MFK Ružomberok)
11 gólov: Róbert Pich (Žilina)
10 gólov: Silva Nascimento Cléber (Nitra), Lester Peltier (Slovan Bratislava), Peter Sládek (Myjava)
9 gólov: Rolando Blackburn (Senica)
8 gólov: Filip Hlohovský (Slovan Bratislava)
7 gólov: Peter Kuračka (Myjava), Juraj Halenár (Slovan Bratislava

 

prehľad majstrov SR podľa získaných titulov v ére samostatnosti:

7 - Slovan Bratislava
6 - MŠK Žilina
2 - Inter Bratislava, Artmedia Petržalka, 1. FC Košice
1 - MFK Ružomberok
Vizitka Slovana Bratislava

názov: ŠK Slovan Bratislava
rok založenia: 1919, 3. mája
farby: belasá (náhradná biela)
štadión: Pasienky (kapacita 11.907)
 
prezident a predseda predstavenstva: Ivan Kmotrík
viceprezident: Ivan Kmotrík ml.
generálny riaditeľ: Petr Kašpar
športový riaditeľ: Ján Švehlík
hlavný tréner: Samuel Slovák
asistenti: Pavol Sedlák, Jozef Kontír
tréner brankárov: Miroslav König
kondičný tréner: Peter Boďo
lekári: Ladislav Pavlovič, Ján Grňa, Richard Reis
fyzioterapeut: Jiří Jurza, Viliam Kalman
masér: Štefan Szilágy
 
najväčšie úspechy: 
víťaz PVP: 1969, 
majster Československa: 1949, 1950, 1951, 1955, 1970, 1974, 1975, 1992,
majster Slovenska: 1940, 1941, 1942, 1944, 1994, 1995, 1996, 1999, 2009, 2011, 2013, 
víťaz Československého pohára: 1962, 1963, 1968, 1974, 1982, 
víťaz Slovenského pohára: 1970, 1972, 1974, 1976, 1982, 1983, 1989, 1994, 1997, 1999, 2010, 2011, 2013, 
víťaz Matičného Pribinovho pohára: 1994, 1995, 1996, 
víťaz skupiny Intertoto Cupu: 1968, 1970, 1972, 1973, 1974, 1977, 1990, 1992, 1993, 1994
 
Zoznam majstrov Slovenska:

2012/2013 - ŠK Slovan Bratislava
2011/2012 - MŠK Žilina
2010/2011 - ŠK Slovan Bratislava
2009/2010 - MŠK Žilina
2008/2009 - ŠK Slovan Bratislava
2007/2008 - Artmedia Petržalka
2006/2007 - MŠK Žilina
2005/2006 - MFK Ružomberok
2004/2005 - Artmedia Bratislava
2003/2004 - MŠK Žilina
2002/2003 - MŠK Žilina
2001/2002 - MŠK Žilina
2000/2001 - AŠK Inter Bratislava
1999/2000 - AŠK Inter Bratislava
1998/1999 - ŠK Slovan Bratislava
1997/1998 - 1. FC Košice
1996/1997 - 1. FC Košice
1995/1996 - ŠK Slovan Bratislava
1994/1995 - ŠK Slovan Bratislava
1993/1994 - ŠK Slovan Bratislava



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona