Slovan chce v derby predĺžiť víťaznú sériu, Čada upozorňuje na silu Leva

NETKY.SK • 14 Október 2013, 15:28 • 2 min
Slovan chce v derby predĺžiť víťaznú sériu, Čada upozorňuje na silu Leva

BRATISLAVA - Hokejistov Slovana Bratislava čaká v utorok o 19.00 h v Slovnaft Aréne prvé tohtosezónne a v KHL celkovo už piate "federálne" derby s HC Lev Praha.

slovakia

left justify in out

Zverenci trénera Rostislava Čadu namaškrtení tromi domácimi víťazstvami by chceli pridať v dueli s rivalom ďalšie, no čaká ich náročná úloha, keďže "levi" tento rok hryzú ešte viac ako vlani.

Slovan má s Levom zatiaľ pozitívnu zápasovú bilanciu, v minulom ročníku, v ktorom boli oba kluby nováčikmi v KHL, vyhral slovenský zástupca v nadnárodnej súťaži tri zo štyroch vzájomných konfrontácií. Pražania dosiahli jediný triumf v poslednom vzájomnom zápase, keď v Bratislave vyhrali 5:4. Odvtedy sa však udiali v mužstvách viaceré zmeny a najmä v kádri Leva nezostal kameň na kameni. Z tímu odišlo v lete 14 hráčov, naopak, do českej metropoly zamierilo až 15 nových posíl, medzi nimi niekoľko zvučných mien. Do bránky získal Lev fínske duo Petri Vehanen, Antte Engren, pričom najmä prvý menovaný predvádza medzi žrďami zatiaľ fantastické výkony. Majster sveta z Bratislavy 2011 si v úvode ročníka drží vynikajúcu 93,1-percentuálnu úspešnosť zásahov. Obranu vystužil Martin Ševc, do útoku pribudli Kanaďan Justin Azevedo, Švéd Martin Thörnberg, so siedmimi gólmi aktuálne najlepší strelec tímu. Ofenzívu posilnil aj fínsky reprezentant so skúsenosťami z NHL Niko Kapanen, ten však na nedávnom tripe utrpel zranenie v dolnej časti tela, vynechal už šesť stretnutí a jeho štart v Bratislave je otázny. Kapitánom Leva je skúsený Jakub Klepiš, ktorý je s 9 bodmi (4+5) spolu so Ševcom najproduktívnejším hráčom mužstva. Minulý týždeň prišlo na lavičke HC Lev k neočakávanej zmene, tréner Václav Sýkora požiadal o uvoľnenie z funkcie a na čele realizačného tímu ho nahradil skúsený Fín Kari Jalonen, bývalý kouč Torpeda Nižnyj Novgorod a od budúcej sezóny kormidelník fínskej reprezentácie. Sýkora však zostal pracovať v klube na pozícii asistenta hlavného trénera.

Podobne ako vlani aj v tejto sezóne zažil Lev vydarený vstup do sezóny. V 16-tich zápasoch si na konto pripísal 27 bodov a v Západnej konferencii mu aktuálne patrí 6. priečka. Do Slovnaft Arény prichádza po sérii štyroch domácich duelov, v ktorých si pripísal dve výhry a dve prehry. V nedeľu na domácom ľade nestačil na Ufu, Salavatu podľahol 2:3. Tréner Slovana Rostislav Čada napriek poslednej prehre upozorňuje na silu českého tímu: "Videl som posledné dva zápasy Leva a stihol som si v televízii pozrieť aj úvod nedeľňajšieho stretnutia s Ufou. Môžem potvrdiť, že Lev v lete skutočne nakúpil kvalitných hráčov. Zlepšil herný prejav i myslenie, hráči sú oproti minulosti pracovitejší a zodpovednejší. Proti Ufe odohrali veľmi dobrý zápas. Nezaslúžene prehrával 0:3, dokázal však znížiť na 2:3, no už mu nezostal čas na vyrovnanie. Musíme sa na nich dobre pripraviť," prízvukoval Čada.

Jeho tím by po triumfoch nad Magnitogorskom (4:3 pp), Ufou (2:1 sn) a Čeľabinskom (6:5) v utorok rád predĺžil víťaznú sériu. "Chceme byť úspešní. Naše výkony sú založené na ľudských vlastnostiach, morálnej sile a zodpovednosti voči domácemu publiku, ktoré nás neskutočne povzbudzovalo a nenechalo nás v štichu ani za stavu 0:3 či 1:4. Ktorí iní fanúšikovia by to dokázali?" - pýta sa tréner Slovana.

Špeciálnu príchuť bude mať súboj pre dvojicu slovanistov Juraj Mikúš a Martin Škoula. Obaja hráči v minulej sezóne obliekali dres Leva a utorňajšie meranie síl bude pre nich vôbec prvé proti bývalému zamestnávateľovi. Zaujímavý náboj bude mať duel aj pre ďalších českých legionárov v tíme Slovana - okrem Škoulu aj pre brankára Miroslava Kopřivu, obrancov Tomáša Mojžíša, Zdeněka Kutláka a útočníkov Tomáša Netíka s Michalom Vondrkom. "Ako 'Pražák' nemôžem povedať, že to nebude prestížny duel," povedal Netík. "Chceme sa drať v tabuľke vyššie. Mali sme horší štart, čo sa občas stane, o to ťažšie to máme teraz. V posledných šiestich zápasoch sme však vybojovali päť víťazstiev, takže forma graduje," doplnil autor víťazného gólu z nedeľňajšieho stretnutia s Čeľabinskom.

Duel s Traktorom, v ktorom Slovan dokázal zmazať trojgólový náskok súpera a prvýkrát v sezóne získal doma tri body, dodal "belasým" sebavedomie. "Potrebujeme získať body, ktoré sme postrácali na začiatku sezóny. Či hráme proti Levu, alebo niekomu inému, pôjdeme do zápasu s cieľom zvíťaziť," dodal obranca Martin Štajnoch. Duel so začiatkom o 19.00 je podľa informácií klubovej webstránky Slovana už vypredaný.
      
Predpokladané zostavy:
Slovan: Janus – Škoula, Kutlák, Sersen, Mojžíš, Štajnoch, Sigalet - Miklík, Ölvecký, Vondrka - Netík, J. Mikúš, Bartovič - Kukumberg, Bližňák, Hudáček - Daňo, Matoušek, Šťastný - R. Mráz, T. Mikúš

Lev: Vehanen - Němec, J. Mikuš, Ševc, Gragnani, Jaakola, O'Byrne - Řepík, Vrána, Birner - Danielsson, Azevedo, Ridderwall - Thörnberg, Zackrisson, Sekáč - Kubalík, Klepiš, Tatíček



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies