Slovákov skôr straší rakovina ako ochorenia srdca a ciev, ktoré zabíjajú najviac

NETKY.SK • 8 September 2016, 17:53 • 2 min
Slovákov skôr straší rakovina ako ochorenia srdca a ciev, ktoré zabíjajú najviac

BRATISLAVA - Slováci sa obávajú skôr rakoviny ako ochorení srdca a ciev, ktoré sú u nás najčastejšou príčinou úmrtí.

slovakia

left justify in out

"Pacienti sa kardiovaskulárnych ochorení neboja, boja sa rakoviny, to je veľké zlo, ktoré vás môže v rýchlosti zničiť. Keď sa spýtate pacienta, ktorý má vysoký tlak a zle sa lieči, on sa nebojí porážky, hoci mozgová porážka je u neho pravdepodobnejšia, on sa bude báť rakoviny," povedal pre TASR profesor Robert Hatala, prezident Slovenskej kardiologickej spoločnosti.

 

Poukázal na to, že v prípade chronického srdcového zlyhania, ku ktorému často dochádza po infarktoch, umiera polovica pacientov do piatich rokov. "To je horšie ako veľká väčšina rakoviny, horšie ako rakovina prostaty u mužov a prsníka u žien. To ako by ich netrápilo. Rakovina je to, čo v predstavách ľudí prichádza úplne znenazdajky veľmi rýchlo a zlikviduje vás vo veľkých bolestiach," skonštatoval. Problém tiež vidí v tom, že pacienti sa neliečia poriadne a z rôznych dôvodov prerušia liečbu.

 

Kardiovaskulárne ochorenia sú najčastejšou príčinou úmrtí aj vo svete. "Dobrou správou však je, že mnohým prípadom môžeme zabrániť jednoduchými dennými zmenami. Prvým krokom k zdravému srdcu je informovanosť. Venovať pozornosť tomu, koľko prejdeme, by malo byť také ľahké ako sledovať si jedálny lístok," poznamenal docent Ján Lietava, prezident Slovenskej ligy Srdce Srdcu. Odborníci preto budú počas nadchádzajúceho Svetového dňa srdca (29. 9.) nabádať ľudí, aby urobili niečo pre zdravie svojho srdca.

 

Mnohým predčasným úmrtiam je totiž podľa Lietavu možné predísť, a to dodržaním odporúčanej minimálnej hranice 30 minút bežnej fyzickej aktivity. Môže ísť napríklad o svižnú chôdzu, najmenej päťkrát za týždeň. Riziko srdcovocievnych ochorení znižuje aj zvýšený prívod tzv. omega-3 nenasýtených mastných kyselín obsiahnutých najmä v rybách. Ryby by sa mali na stole objaviť jeden až dvakrát týždenne a nemali by sa vyprážať.

 

V rámci OECD krajín majú kardiovaskulárne ochorenia dlhodobo vedúce postavenie v príčinách úmrtnosti. Podľa OECD Health at a Glance 2015 Slovensko je za rok 2013 na prvom mieste v úmrtnosti spomedzi hodnotených 34 krajín. Slovensko patrí medzi posledné štyri krajiny s najkratšou očakávanou dĺžkou života od narodenia a od veku nad 65 rokov, čo má priamu súvislosť s vysokou mierou úmrtnosti na ochorenia srdca a ciev. Tie sú vo väčšine prípadov podmienené aterosklerózou, ktorá je dôsledkom vysokého cholesterolu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona