Slovákov čakajú nižšie garancie na životných poistkách

NETKY.SK • 29 December 2013, 12:00 • 2 min
Slovákov čakajú nižšie garancie na životných poistkách

BRATISLAVA - Od 1. januára 2014 sa podľa opatrenia Národnej banky Slovenska znižuje maximálna technická úroková miera na 1,9 %.

slovakia

left justify in out

Od januára čaká Slovákov nižšie garantovanie zhodnotenia vkladu na kapitálovej životnej poistke, a teda aj riziko nižšieho výnosu. Môže za to nová technická úroková miera, ktorá sa na základe opatrenia Národnej banky Slovenska zníži zo súčasných 2,5 % na 1,9 %. Zmena sa dotkne aj všetkých rezervotvorných rizík, teda rizík, ktoré sú spojené s úrazom a aj chorobou. Pre klientov to znamená, že ak budú chcieť mať rovnakú poistnú sumu ako za súčasných podmienok, budú musieť platiť viac.

Zmena sa bude týkať aj tých poistencov, ktorí si po januári budú chcieť zvýšiť svoje poistné krytie na dožitie. Poisťovňa im ho už prepočíta s novou sadzbou. Podľa prepočtov OVB Allfinanz Slovensko bude 0,6-percentný rozdiel v sadzbe viditeľný najmä pri dlhodobejších životných poistkách, teda na 30 až 40 rokov. Tam môže byť na konci poistnej lehoty rozdiel v poistnej sume na dožitie v priemere až 10 % z tejto sumy. Napriek zníženiu sa podľa OVB vyplatia klientovi zmeny v životnom poistení aj v budúcom roku vtedy, ak nepotrebuje zvýšiť sporiacu zložku poistenia napojenú práve na technickú úrokovú mieru, ale len pripoistenie. 

Technická úroková miera predstavuje istú formu garantovania vkladov, ku ktorému sa poisťovňa pri podpise poistnej zmluvy klientovi zaviaže. Technická úroková miera je percentuálny výnos z investovania rezerv garantovaný poistiteľom. Ak výnos z investovaných rezerv je nižší ako technická úroková miera, tak je poistiteľ povinný z vlastných prostriedkov doplniť výnosy na výšku technickej úrokovej miery. Aj po novom bude platiť, že ak bude výnosnosť vkladu vyššia než miera garancie, klientovi poisťovňa vyplatí vyšší výnos.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies