Slovákov čaká "zápas pravdy" s Francúzmi

NETKY.SK • 11 Máj 2014, 13:58 • 2 min
Slovákov čaká "zápas pravdy" s Francúzmi

MINSK - Slovenských hokejových reprezentantov čaká v pondelok na MS jeden z kľúčových súbojov v základnej A-skupine z hľadiska postupových ambícií. O 15.45 SELČ narazia vo svojom treťom vystúpení v Aréne Čižovka na nebezpečných Francúzov, ktorí si v piatok zvýšili sebavedomie senzačným víťazstvom nad Kanadou (3:2 po nájazdoch).

slovakia

left justify in out

Pre mužstvo trénera Vladimíra Vůjteka to bude "zápas pravdy", po prehrách s Českom (2:3 pp) a Kanadou (1:4) má totiž na konte iba bod a prípadné ďalšie zaváhanie by mohlo poriadne skomplikovať jeho cestu do štvrťfinále. Naopak, víťazstvo by mohlo výrazne posilniť jeho psychiku a nakopnúť ho pred ďalšími skupinovými bojmi.
      

Slováci budú mať oproti súperovi výhodu v tom, že si mohli pred vzájomným zápasom dlhšie oddýchnuť a zregenerovať sily. V nedeľu mali na MS voľný deň, kým Francúzi hrali popoludní s Talianmi. "Les Bleus" disponujú silnou generáciou. V kádri majú dvoch hráčov, ktorí v tejto sezóne nastúpili v zámorskej NHL - Antoine Roussel je stabilným členom zostavy Dallasu Stars a Stéphane Da Costa odohral 12 stretnutí za Ottawu Senators. Väčšinu sezóny ale pôsobil na farme v Binghamtone (AHL). Z bratskej hokejovej trojice Da Costovcov figuruje v súčasnom tíme aj Teddy Da Costa. Zaujímavým menom vo výbere dlhoročného reprezentačného trénera Davea Hendersona je aj brankár Cristobal Huet zo švajčiarskeho Lausanne. Tridsaťosemročný veterán má na konte takmer 300 odchytaných zápasov v NHL, kde obliekal dresy Los Angeles, Montrealu, Washingtonu a Chicaga.
      

Ďalším skúseným hráčom je Baptiste Amar, obranca Grenoblu reprezentoval svoju krajinu na svetových šampionátoch rôznych kategórií pravidelne v rokoch 2000-2012, sériu štartov na MS mu zastavilo až zranenie ruky, pre ktoré vynechal vlaňajší turnaj vo Švédsku a Fínsku. Oporami mužstva sú aj Pierre-Edouard Bellemare zo švédskej Skelleftey a 35-ročný Laurent Meunier, útočník nemeckého Straubingu je od roku 2005 kapitánom francúzskeho tímu na MS. Zo známej dvojice bratov Treilleovcov figuruje v kádri iba starší Yorick.
      

Slovenskí hokejisti majú s Francúzmi pozitívnu zápasovú bilanciu, z 21 duelov vyhrali 16, v troch remizovali a iba dvakrát prehrali pri celkovom skóre 100:37. Hráči z krajiny galského kohúta však zaznamenali v poslednom čase výrazný výkonnostný progres a aj Slovákov dokázali na šampionátoch poriadne potrápiť. Na MS 2012 vydreli "vůjtekovci" v záverečnom nervydrásajúcom zápase základnej skupiny v priamom dueli o postup víťazstvo 5:4 až vďaka gólu Branka Radivojeviča v 51. minúte. Ani vlani na MS to nebol ľahký zápas, hoci výsledok 6:2 pre SR vyzerá na prvý pohľad jednoznačne.
      

Tímy sa stretli aj v apríli, v rámci záverečnej prípravy na MS v Minsku odohrali dva zápasy pod Alpami. V prvom dueli Slováci nezachytili úvod a prehrali 2:4, v druhom zvíťazili 3:1. "Bude to opäť náročný zápas," predpovedá kapitán SR Miroslav Šatan. "Pamätám si najmä na prestrelku 5:4 pred dvoma rokmi. Tu v Minsku sa zasa Francúzi postarali zatiaľ o najväčšie prekvapenie turnaja, keď zdolali Kanadu. Určite to nebude ľahký súper. Máme deň na to, aby sme si oddýchli a dôkladne sa pripravili na stretnutie. Určite v ňom potrebujeme bodovať."
      

Kým v zápasoch s favoritmi Českom a Kanadou vsadili slovenskí hokejisti na hru zozadu, v dueli s Francúzskom sa všeobecne očakáva, že budú viac tvoriť. "Samozrejme, budeme teraz v inej situácii," predznamenal tréner Vůjtek. "Francúzi síce dokázali zdolať favorizovaných Kanaďanov, ale nie je to súper z kategórie najsilnejších. V premiérovom zápase na šampionáte hrali veľmi dobre, ich hra sa mi veľmi páčila. Výborne korčuľovali, tlačili sa do bránky, hrali jednoducho. Bude to ťažký zápas, ale predsa len sú sily vyrovnanejšie, než to bolo v piatkovom či sobotňajšom zápase, teda aspoň z hľadiska mien a hernej kvality."
      

Hru Francúzov má dobre zmapovanú z prípravných duelov. "Poznáme ich, ale zároveň aj oni poznajú nás. Odohrali sme s nimi dva diametrálne rozdielne zápasy, v jednom sme zaslúžene prehrali, v druhom po zlepšenom výkone zvíťazili. Ich mužstvo sa pred majstrovstvami sveta ešte posilnilo o niekoľko nových hráčov. Očakávam vyrovnaný zápas. Musíme hrať na viac ako na 100 percent. Ak chceme pomýšľať na postup zo skupiny, musíme bodovo uspieť," vyhlásil tréner Vůjtek.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies