Slovákom v krajine mimo EÚ môže pomôcť i veľvyslanectvo iného členského štátu

NETKY.SK • 8 August 2016, 14:26 • 2 min
Slovákom v krajine mimo EÚ môže pomôcť i veľvyslanectvo iného členského štátu

BRATISLAVA – Ak Slováci v krajine mimo EÚ bez svojho diplomatického zastúpenia stratia osobné veci, doklady, prípadne sa stanú obeťou trestného činu, majú právo požiadať o pomoc veľvyslanectvo alebo konzulát iného členského štátu. Informuje o tom oficiálna stránka Európskej komisie (EK).

slovakia

left justify in out

"Občan EÚ nachádzajúci sa v krajine mimo EÚ, kde jeho vlastný štát nemá zastúpenie, má právo na ochranu poskytovanú diplomatickými alebo konzulárnymi orgánmi ktorejkoľvek inej krajiny EÚ. Má nárok na ochranu za rovnakých podmienok ako štátni príslušníci danej krajiny EÚ," uvádza sa na stránke.

 

V prípade potreby, občan EÚ musí predložiť pas alebo preukaz totožnosti na overenie štátnej príslušnosti. Ak doklady stratil alebo mu ich ukradli, veľvyslanectvo môže prijať akýkoľvek iný dôkaz o totožnosti.

 

Ako ďalej informuje EK, veľvyslanectvo alebo konzulát krajiny EÚ poskytuje pomoc v prípade úmrtia, vážnej nehody alebo vážneho ochorenia, uväznenia alebo zadržania. Poskytuje pomoc obetiam násilných trestných činov či zabezpečuje repatriáciu a podporu občanov únie v núdzi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies