Slovákom už nebudú transplantovať pľúca vo Viedni, operácie sa po novom presunú do Čiech

NETKY.SK • 15 Jún 2017, 12:12 • 2 min
Slovákom už nebudú transplantovať pľúca vo Viedni, operácie sa po novom presunú do Čiech

BRATISLAVA - Slovákom už nebudú transplantovať pľúca vo Viedni ako doteraz. Rakúšania nemajú dostatočnú kapacitu prijímať nových pacientov z našej krajiny, minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) teraz rokuje o spolupráci s Čechmi.

slovakia

left justify in out

Tento medicínsky náročný výkon lekári na Slovensku nevykonávajú. "Zmluva o spolupráci s Viedňou vypršala v máji tohto roka," povedala pre TASR hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Na transplantáciu pľúc teraz čaká jeden Slovák, o toho sa ešte postarajú v Rakúsku (Allgemeines Krankenhaus der Stadt Wien). Slovensko malo s Rakúšanmi dlhoročnú spoluprácu, od roku 1998 urobili transplantácie 67 pacientom.

 

"Uvedomujeme si význam takéhoto zákroku, rokujeme, aby sa s programom pokračovalo v českej Fakultnej nemocnici Motol," vysvetlila Eliášová. Medzi slovenským a českým ministrom už podľa nej došlo k dohode o spolupráci, aktuálne sa pripravujú príslušné zmluvy.

 

Ministerstvo zdravotníctva chce, aby sa tento technicky najkomplikovanejší transplantačný výkon robil na Slovensku. V rámci projektu novej Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) preto uvažuje o zriadení transplantačného centra pľúc. "Ročne je na Slovensku asi desať kandidátov indikovaných na takýto výkon," uviedla Eliášová.

Pacientov v súčasnosti na Slovensku na transplantáciu pľúc "iba pripravujú", v UNB manažujú starostlivosť pred a po.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies