Slovákom sa za prácou sťahovať nechce kvôli rodine a priateľom

NETKY.SK • 14 August 2015, 13:13 • 2 min
Slovákom sa za prácou sťahovať nechce kvôli rodine a priateľom

BRATISLAVA - Presťahovať sa za robotou je stále pre mnohých Slovákov niečo nepredstaviteľné.

slovakia

left justify in out

V zahraničí je pritom zmena bydliska pre prácu bežná realita. Ak sa už Slovák predsa len odhodlá odísť z domu, zväčša je za tým vidina oveľa vyššieho zárobku.

 

Ideálom je sťahovanie sa v rámci kraja, pričom platí, že čím väčšia vzdialenosť, tým menší záujem. Z Európy by dvaja z troch Slovákov neodišli za žiadne peniaze. Zaujímavé je aj to, že len jeden z desiatich zamestnancov by privítal o deň kratší pracovný týždeň na úkor nižšieho zárobku. Pre spoločnosť HomeCredit to v rámci prieskumu zistila agentúra STEM/MARK.

 

Prieskum medzi zamestnancami zisťoval, či by boli ochotní presťahovať sa, keby v novom zamestnaní zarábali viac. "Vyšší zárobok sám o sebe veľkým impulzom na sťahovanie sa ľudí nie je. Takmer pätina ľudí odmieta sťahovanie sa za prácou aj v rámci kraja, čo pri veľkosti Slovenska môže byť len pár desiatok kilometrov. Ochota zmeniť bydlisko je ale logicky ovplyvnená predovšetkým výškou ponúknutej mzdy. Čím vyšší plat by v novom bydlisku mali, tým skôr by o presune uvažovali," priblížil jedno z hlavných zistení prieskumu analytik spoločnosti HomeCredit Michal Kozub.

 

Na odchod z domu v rámci svojho kraja by 29 % opýtaných nalákalo zvýšenie platu o polovicu. Štvrtinu ľudí by na takýto krok presvedčilo dvojnásobné zvýšenie platu. "So zväčšujúcou sa vzdialenosťou medzi pôvodným a novým bydliskom by musel byť zamestnávateľ podstatne štedrejší, ak by chcel zamestnanca na presťahovanie sa presvedčiť," konštatoval Kozub.

 

Na presun do inej časti republiky, mimo svojho kraja, by takmer tretinu Slovákov motivovalo dvojnásobné zvýšenie platu. Pre mnohých je nepredstaviteľné odísť pracovať do zahraničia. Pokiaľ by to malo byť sťahovanie sa v rámci Európy, 44 % opýtaných by na to pristúpilo len s podmienkou trojnásobného zvýšenia platu. Dve tretiny Slovákov by za prácou mimo nášho kontinentu neodišli za žiadnych okolností.

 

Predovšetkým silné rodinné väzby a kamarátske putá, to sú pre Slovákov hlavné prekážky sťahovania sa za prácou. Túžba zostať pri rodine a priateľoch drží doma takmer polovicu opýtaných. Ďalších 38 % respondentov nechce opustiť svoj byt alebo dom. Aj v dnešnej dobe, keď je samozrejmosťou komunikácia prostredníctvom videohovorov, predsa len u Slovákov prevažuje potreba ostať fyzicky pri svojich blízkych. Napríklad pomoc starých rodičov so strážením detí žiadna technika nenahradí. Mnohí rodičia taktiež nechcú brať deti zo súčasnej školy, kde majú zázemie a svojich kamarátov, čo je argument proti presťahovaniu sa pre troch z desiatich ľudí.

 

Ak je ale niečo, čo ľudí "ťahá" do nového domova, je to podľa prieskumu až v polovici prípadov vysoký plat. "Peniaze sú v tomto pre zamestnancov veľmi dôležité. Lenže radosť z výplaty veľmi rýchlo opadá a po niekoľkých mesiacoch chcú pridať opäť. To je veľké riziko pre firmy, ktoré chcú k sebe preťahovať zamestnanca," dodal Kozub s tým, že hneď ako druhý najčastejší dôvod sa v prieskume objavuje ponuka nového bývania alebo firemného bytu od zamestnávateľa. Takýto benefit by presvedčil na zmenu svojej adresy viac ako pätinu ľudí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies