Slovákom sa oplatí tankovať v Rumunsku, Bulharsku a Chorvátsku

NETKY.SK • 25 Júl 2013, 13:48 • 2 min
Slovákom sa oplatí tankovať v Rumunsku, Bulharsku a Chorvátsku

BRATISLAVA - Slovenským motoristom sa oplatí tankovať v Rumunsku, Bulharsku a aj v Chorvátsku. V týchto krajinách majú lacnejšie pohonné látky ako u nás.

slovakia

left justify in out

"Najmenej za liter benzínu v únii zaplatíte v Bulharsku, o 18 centov za liter menej, ako na Slovensku. Nafta je najlacnejšia v Luxembursku. V porovnaní so Slovenskom je lacnejšia o 15 centov za liter,“ informoval Tomáš Novotný z portálu natankuj.sme.sk.

Za posledný týždeň zlacneli benzíny len vo Fínsku, naopak zdraželi v 24 krajinách, najviac v Belgicku, a to o 7,8 centu na liter. Ceny nafty klesli v štyroch štátoch, najviac v susednom Maďarsku, konkrétne o 0,9 centu na liter. Naopak, nafta zdražela v 21 štátoch, najvýraznejšie vo Švédsku o 4,6 centu na liter. 

V porovnaní s krajinami V4 a Rakúska má Slovensko najdrahšie benzíny. V Maďarsku, ktoré je druhé najdrahšie, tankujú benzín v priemere o 4 centy za liter lacnejšie. Nafta je lacnejšia v Poľsku a Rakúsku. Poľsko má štvrté najlacnejšie benzíny v únii a o necelých 16 centov za liter lacnejšie ako na Slovensku. 

Slovákom sa stále oplatí ísť tankovať do okolitých krajín. Do Poľska sa slovenským motoristom oplatí zájsť pre benzín v priemere 35 kilometrov od štartovacej pozície na Slovensku. Nafta sa tam dá výhodnejšie natankovať v priemere do vzdialenosti 18 kilometrov. "Po benzíny sa do okolitých krajín Európskej únie oplatí ísť aj do Rakúska, približne 14 km ďaleko, do Česka asi 16 km a do Maďarska 8,5 km,“ dodal Novotný. Slovenským motoristom sa však neoplatí chodiť tankovať naftu do okolitých krajín s výnimkou Poľska. 

Slovensko patrí medzi krajiny, kde sú v porovnaní so začiatkom roka ceny pohonných látok nižšie. “Benzíny by mali byť u nás podľa štatistík únie lacnejšie asi o 0,9 centu za liter, nafta približne o 5,6 centu za liter,“ konštatoval Novotný.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona