Slovákom, ktorí bojujú na území iného štátu, bude hroziť väzenie

NETKY.SK • 13 November 2015, 13:20 • 2 min
Slovákom, ktorí bojujú na území iného štátu, bude hroziť väzenie

BRATISLAVA - Slovákom, ktorí sa zúčastňujú bojovej činnosti organizovanej ozbrojenej skupiny na území iného štátu, bude hroziť väzenie.

slovakia

left justify in out

Poslanci NR SR dnes novelizovali Trestný zákon tak, že kto sa počas vojny na území inej krajiny aktívne podieľa na bojovej činnosti organizovanej ozbrojenej skupiny, potrestá sa odňatím slobody na dva roky až osem rokov. Rovnako sa potrestá aj ten, kto verejne podnecuje na spáchanie tohto trestného činu.

Návrh reaguje na aktuálny globálny fenomén tzv. cudzích bojovníkov. Na Slovensku sa spomínali hlavne v súvislosti s konfliktom na Ukrajine, kde sa objavili informácie, že na strane separatistov bojujú aj Slováci.

 

Zákon definuje cudzieho bojovníka ako jednotlivca, ktorý opustí územie štátu, z ktorého pochádza alebo kde žije, s cieľom pripojiť sa k neštátnej ozbrojenej skupine v rámci ozbrojeného konfliktu prebiehajúceho na území inej krajiny, pričom je primárne motivovaný ideológiou, náboženstvom alebo iným príbuzenstvom.

 

"Ide o páchateľa, ktorý nie je občanom štátu, v ktorom prebieha ozbrojený konflikt, a nemá ani žiadne iné príbuzenské vzťahy k danému štátu, operuje v rámci ozbrojenej skupiny stojacej mimo rámca ozbrojených síl danej krajiny, svoju činnosť vykonáva osobne a priamo v bojovej operácii aktívnym vedením boja a jeho primárna motivácia nie je orientovaná na finančný zisk, ale je skôr ideologická. Zväčša nie je za svoju činnosť platený," uviedlo ministerstvo spravodlivosti na margo rozdielov medzi cudzími bojovníkmi a napr. žoldniermi.

 

Ministerstvo tvrdí, že cudzí bojovníci svojím konaním jednak zvyšujú intenzitu a trvanie ozbrojených konfliktov, na ktorých sa zúčastňujú, na druhej strane predstavujú aj závažné bezpečnostné riziko pre samotné štáty ich pôvodu, ako aj tranzitu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies