Slovakia Cup: Slováci si poradili s Lotyšskom a zvíťazili 5:3

NETKY.SK • 2 Máj 2014, 07:38 • 2 min
Slovakia Cup: Slováci si poradili s  Lotyšskom a zvíťazili 5:3

BRATISLAVA - Slovenskí hokejoví reprezentanti vstúpili víťazne do medzinárodného turnaja Slovakia Cup 2014 v Bratislave, keď vo štvrtok v otváracom zápase zdolali Lotyšsko 5:3.

slovakia

left justify in out

V ofenzívne ladenom stretnutí síce zverenci trénera Vladimíra Vůjteka prišli v prvej tretine o dvojgólový náskok, napriek tomu ju vyhrali 3:2. Od druhej časti už pevne držali taktovku zápasu a po 40 minútach viedli jasne 5:2. V záverečnej tretine dovolili súperovi už len zmierniť jeho prehru po góle Berzinša.

Vydarenú premiéru v reprezentačnom A-tíme absolvovali mladíci z AHL Marek Hrivík a Marek Viedenský, obaja okorenili svoj debut gólmi. Prvý gól v národnom drese strelil aj obranca Peter Čerešňák. Pri streleckej chuti bol najmä štvrtý slovenský útok v zložení Skokan - Viedenský - Hrivík, ktorý spolu nazbieral osem bodov (2+6).

Slováci si tak v 23. vzájomnom zápase s Lotyšskom pripísali 15. víťazstvo, okrem neho zaznamenali aj tri remízy a päť prehier. Zároveň pretrhli šnúru troch prehier s týmto súperom.
       
Druhý zápas na Slovakia Cup-e je na programe v piatok o 17:00 h, keď si na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu zmerajú Lotyši sily s Nórmi. Turnaj uzavrie v sobotu o 17:00 h súboj Slovákov s Nórskom, ktorý bude pre domácich zároveň generálkou na MS v Minsku (9.-25. mája). Tréner SR Vůjtek po ňom oznámi záverečnú nomináciu na svetový šampionát.

Od úvodu videli diváci rýchly kombinačný hokej, v ktorom útok dominoval nad obranou. Lotyši ukázali svoje ofenzívne chúťky už v 4. min, Janus pokus Sualietisa vyrazil. Prvú slovenskú šancu mal o pár momentov neskôr Šatan, ktorý skúšal spoza bránky zasunúť puk za Gudlevskisov chrbát, no neuspel. Gólový film napokon odštartoval štvrtý slovenský útok vystužený mladíkmi zo zámoria. V 8. min si Brejčák nakorčuľoval na pas Skokana a nádherne vymietol ľavý horný roh lotyšskej bránky - 1:0. Následne zvýšil náskok zblízka Viedenský, ktorý si tak otvoril strelecký účet v reprezentácii. Lotyšov tento stav nezlomil, naopak, stále výdatne "podkurovali" domácej obrane. V 15. min ešte Janus skvele zasiahol po akcii Cipulisa, no vzápätí už nestačil na strelu Daugavinša spoza Slobodu. To, že slovenská defenzíva nestojí na pevných nohách, dokumentovala aj situácia z 17. min, keď po vyhratom buly zostal pred domácou bránkou úplne nekrytý Cipulis a vychutnal si Janusa - 2:2. Našťastie, Vůjtekov tím bol vpredu nebývalo efektívny a v závere tretiny premenil hneď svoju prvú presilovku, keď Marcinkovu prihrávku spoza bránky využil nekrytý Čerešňák.

V druhej tretine pokračoval svižný hokej, akurát gólový hurikán sa mierne stíšil. V 23. min Janus zakročil pri šanci Lipsbergsa, na opačnej strane klziska neuspeli v sľubných príležitostiach Šatan s Mikúšom. Postupom času domáci zvyšovali tlak a vynucovali si fauly. V 26. min Miklík v presilovke nebezpečne pálil z kruhu na vhadzovanie, potom dvakrát ohrozil Gudlevskisa na ľavom krídle "lietajúci" Tybor. V ďalšej početnej výhode Marcinko stroskotal bekhendom na lotyšskom brankárovi, vzápätí ale Švarný prestrelil švihom od modrej bránky Gudlevskisa a vrátil domácim dvojgólový náskok. V 36. min ukázal svoje majstrovstvo Šatan, keď si vylepšil pozíciu, položil Gudlevskisa, no bránku prestrelil. Piatykrát ZŠ O. Nepelu zaburácal v 39. min, keď sa Hrivík po strele Skokana zmocnil puku a spoza bránky ho "rusnákovsky" zasunul do siete.

V tretej tretine si Slováci kontrolovali sľubný náskok a snažili sa využívať chyby súpera na prípadný rýchly brejk. Hráči z pobaltskej krajiny ale nemienili rezignovať. V 41. min Galvinš mieril v tutovke tesne mimo, o sedem minút neskôr už Berzinš dostal puk za dezorientovaného Janusa aj s nešťastným prispením korčule Špirka - 5:3. Potom Lotyši vsadili všetko na jednu kartu a totálne otvorili obranu, čo bola voda na mlyn pre slovenské kontry. V 56. min unikol Bartek, ale medzierku v postoji Gudlevskisa nenašiel. Záver okorenila pästiarska vložka medzi Lavinšom a Réwayom, 19-ročný mladík sa pomstil súperovi za atak pri mantineli a zložil ho niekoľkými chvatmi na ľad za aplauzu publika. Slováci si už v posledných minútach víťazstvo ustrážili.

 

Slovakia Cup 2014:
Slovensko - Lotyšsko 5:3 (3:2, 2:0, 0:1) 
Góly: 8. Brejčák (Skokan, Hrivík), 12. Viedenský (Hrivík, Skokan), 19. Čerešňák (Marcinko, Miklík), 35. Švarný (Valach, Tybor), 37. Hrivík (Skokan, Viedenský) - 15. Daugavinš (Niživijs, Pujacs), 17. Cipulis (Niživijs), 48. Berzinš (Džerinš, Bičevskis)

 



Zostavy:
Slovensko: Janus - Sloboda, Ďaloga, Čerešňák, Marinčin, Valach, Švarný, Deyl, Brejčák - Šatan, Mikúš, Nagy - Miklík, Marcinko, Réway - Bartek, Špirko, Tybor - Skokan, Viedenský, Hrivík

Lotyšsko: Gudlevskis - Lavinš, Sotnieks, Pujacs, Galvinš, Redlihs, Jass, Jaks, Saviels - Saulietis, Girgensons, Meija - Indrašis, Daugavinš, Lipsbergs - Niživijs, Vasiljevs, Cipulis - Berzinš, Džerinš, Bičevskis

Hlasy po zápase
Vladimír Vůjtek, tréner SR: "Hrali sme veľmi dobre prvé dve tretiny, teda až na tie momenty, keď sme dvakrát inkasovali. Trochu menej spokojný som so záverečnou časťou, keď sme už neboli takí priamočiari smerom dopredu, viac sme sa snažili držať puk a hra už nebola taká plynulá. Naša hra sa začína približovať tomu, čo chceme hrať na MS. Dnes sme konečne dokázali zdolať tzv. slabšieho súpera, v minulosti sme s tým mávali problémy. Veľkým plusom je, že kvalitne zahrali všetky štyri formácie. Veľmi si toho cením a verím, že budeme pokračovať v nastolenom trende aj v ďalšom zápase."


Martin Réway, útočník SR: "Nechcel som sa biť, tak to ale vyšlo. Dvaja na mňa vyleteli, trochu som sa nechal uniesť. Gesto po bitke bolo spontánne, neplánoval som ho pre divákov. Teraz zo mňa asi bude bitkár (smiech)."
Miroslav Šatan, kapitán SR: "Bol to skvelý zápas, v ktorom traja hráči dali prvý gól v reprezentácii a to ešte Karol Sloboda nastrelil žŕdku. Neviem, či sa to v histórii ešte niekedy zopakuje. Podali sme výborný výkon od všetkých hráčov. Síce sme sa nevyhli menším zaváhaniam, no tie nezavážili."

Marek Viedenský, útočník SR, autor gólu a asistencie: "Z debutu mám vynikajúci pocit. Prvý zápas, prvý gól, prvé víťazstvo - to poteší na srdci. Kondícia mi ešte trochu chýbala, ale na ľade to nebolo veľmi vidieť. V útoku sme si rozumeli, už na tréningu boli náznaky, že by to mohlo fungovať. 'Hrivo' sa dnes ukázal ako vynikajúci hráč, predvádzal to už v AHL. Čo sa týka Lotyšov, v dnešnom hokeji už nie sú slabí súperi, všetci vedia korčuľovať, podržať puk. Keď sme sa dostali do útočného pásma, dostali sme ich pod tlak, ale to aj oni nás. Bol to dosť vyrovnaný zápas."


Marek Hrivík, útočník SR, po debute v národnom tíme (1+2): "Som rád, že som sa hneď pri reprezentačnej premiére presadil strelecky. S chalanmi v útoku nám to šlo, navyše sme vyhrali, tak nejako som si to predstavoval. Spoluhráči mi odložili puk po strelenom góle, uvidíme koľko budem musieť zaň zaplatiť. Bol to môj prvý zápas, takže ešte sa nedajú po ňom robiť závery. Potrebujeme sa pred majstrovstvami sveta víťazne naladiť, tak dúfam, že v sobotu vybojujeme ďalšiu výhru."

Ted Nolan, tréner Lotyšska: "Bol to zaujímavý zápas, plný energie, diváci na tribúnach museli mať z neho radosť. V úvode sa hralo pokojne, záver bol už vyostrenejší. Som spokojný s našou hrou, i keď sme stretnutie nedotiahli do víťazného konca. Slováci odohrali dobrý zápas. Je pre mňa vždy zaujímavé prichádzať na Slovensko, syn hrá v Los Angeles s Mariánom Gáboríkom a podarilo sa im po vynikajúcom obrate postúpiť do 2. kola play off NHL."
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies