Slováka obvinili z prípravy teroristického útoku na území Belgicka

NETKY.SK • 3 Február 2015, 18:12 • 2 min
Slováka obvinili z prípravy teroristického útoku na území Belgicka

BRUSEL - Tridsaťdvaročného Slováka, ktorého v pondelok zadržali v blízkosti Európskeho parlamentu (EP), obvinili z nelegálneho držania strelnej zbrane a z prípravy teroristického útoku na území Belgicka.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z dnešného vyjadrenia hovorkyne bruselskej prokuratúry Ine Van Wymerschovej.
     

Slovák, v ktorého aute sa našla najmenej jedna strelná zbraň a motorová píla, bol dnes zatknutý na príkaz sudcu bruselského súdu. Občan Slovenska vystupujúci pod iniciálkami R.W. spĺňal minimálne jednu z troch podmienok, podľa ktorých bol dôvod na jeho väzbu.
     

V súlade s platnou legislatívou v Belgicku môže zadržaný putovať do predčasnej väzby, ak je podozrenie, že opustí hranice Belgicka, že sa na slobode dopustí marenia dôkazov alebo sa pokúsi kontaktovať a ovplyvňovať prípadných komplicov či svedkov.
     

V neprospech zadržaného R.W. hovorí jeho slovenské občianstvo, keď vyšetrovatelia zvážili riziko opustenia belgického územia ešte pre ukončením vyšetrovania.
     

V dočasnej väzbe môže pobudnúť maximálne päť dní. V priebehu tejto lehoty, čiže do konca tohto týždňa, bude predvolaný na neverejné zasadnutie sudcovského senátu, ktorý môže rozhodnúť o jeho jednomesačnom pobyte za mrežami. Potom sa sudcovia stretnú opäť na ďalšom neverejnom pojednávaní, a ak to bude vyžadovať priebeh vyšetrovania, môžu mu uložiť ďalší mesiac za mrežami alebo rozhodnú o jeho prepustení.
     

Vyšetrovatelia zatiaľ neuviedli dôvod, prečo sa R.W. chcel stretnúť s predsedom Európskeho parlamentu, zadržaný údajne odmieta komunikovať s belgickými úradmi. Tie už nadviazali kontakt so slovenskými úradmi, aby zistili viac o identite podozrivého, o jeho prípadných duševných chorobách a o tom, či nie je evidovaný v slovenskom trestnom registri.
     

Po pondelňajšom incidente, keď vinou slovenského občana bolo na niekoľko hodín evakuovaných okolo 500 zamestnancov Európskeho parlamentu, bezpečnostná služba tejto euroinštitúcie rozhodla o sprísnení doterajších bezpečnostných pravidiel. Ochranka po novom kontroluje návštevníkov EP už pred vchodom do budovy a europoslanci majú dočasne zakázané súkromné návštevy - až do odvolania tretieho rizikového stupňa, ktoré v Belgicku platí od 15. januára.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies