Slováka, ktorý sa zranil v Grécku privezie vládny špeciál

NETKY.SK • 28 Júl 2017, 07:27 • 2 min
Slováka, ktorý sa zranil v Grécku privezie vládny špeciál

BRATISLAVA/KATERINI PARALIA – Prvá Michalova dovolenka sa nekončí určite podľa jeho predstáv. S kamarátom sa rozhodli, že za oddychom vycestujú do čarovného Grécka. Kamaráti sa v posledný deň svojho pobytu chceli ešte naposledy okúpať a do vody skočili priamo z móla, pri ktorom si mladík dolámal krčné stavce.

slovakia

left justify in out

Záchranári ho okamžite previezli do nemocnice v Solúne, neďaleko letoviska Thessaloniki, kde sa podrobil náročnej operácii. Momentálne sa len veľmi pomaly zotavuje, pričom stále za neho dýchajú prístroje. Minister vnútra Robert Kaliňák ponúkol na prevoz pacienta vládny špeciál.

 

Lekári sa domnievajú, že pri skoku do mora muselo dôjsť k silnému nárazu. „Ak skákal z metrového móla, buď tam bola plytká voda alebo niečo iné, do čoho narazil, pretože z takejto výšky je nepravdepodobné, že by si poškodil krčnú chrbticu bez nejakého úderu,“ vysvetlil Dobiáš.

 

Závažnosť jeho poranenia mu môže dočasne spôsobiť opuch miechy, pri ktorom doochádza k ochrnutiu. „Ak stavce na miechu tlačia, posun sa rieši operačne. Zlomené stavce sa zahoja, ale ak je miecha mechanicky poškodená, dôjde k ochrnutiu,“ doplnil Dobiáš.

 

Keďže sa mladík pre cestou nepoistil, náklady na liečbu bude musieť uhradiť jeho rodina. Ministerstvo zahraničia informovalo, že mladík sa stále nachádza na jednotke intenzívnej starostlivosti a zatiaľ za neho dýchajú prístroje. Slovenská ambasáda zabezpečila Michalovej rodine tlmočníka, pre lepšiu komunikáciu s lekármi a pomohla vybaviť potrebné doklady.

„Náš honorárny konzul sa osobne v nemocnici informoval o stave pacienta, bol a je v kontakte s lekármi. Konzulka takmer na dennej báze komunikuje s matkou zraneného a informuje o stave pacienta,“ uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Susko.

 

Keďže je Michal zatiaľ v kritickom stave prevoz sanitkou sa vylučuje. Momentálne sa čaká, kým sa Michalov zdravotný stav stabilizuje, aby ho mohli previezť vládnym špeciálom do Bratislavy. „Dali sme rodine takúto ponuku. Ak to zdravotný stav dovolí, nemáme problém, aby sme ho previezli,“ povedal Netík. Je pravdepodobné, že prevoz bude možný až za niekoľko týždňov, keďže tlakové rozdiely počas letu sú veľmi výrazné a Michalov stav by mohli ešte zhoršiť.

 

Vládna letka slúži na prepravu ústavných činiteľov, pričom sa v používa aj pri prevoze slovenských občanov z kritickým oblastí alebo zranených Slovákov v zahraničí. Ohrozených dovolenkárov priviezol špeciál napríklad z Tuniska, Egypta, Bruselu alebo Nice, kde došlo k brutálnemu teroristickému úroku na promenáde.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies