Slovák z Nemecka, ktorý chcel obrať banku na Slovensku ostáva vo väzbe!

NETKY.SK • 23 Apríl 2014, 15:51 • 2 min
Slovák z Nemecka, ktorý chcel obrať banku na Slovensku ostáva vo väzbe!

BANSKÁ BYSTRICA - Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici dnes zamietol žiadosť o prepustenie z väzby 43-ročného občana Nemecka, ktorý si chcel na Slovensku podvodom pripísať na účet jednu miliardu eur.

slovakia

left justify in out

Rozhodnutie nie je právoplatné, obvinený Štefan S. podal voči nemu sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR.


Občan Nemecka Štefan S. s trvalým pobytom v Luxembursku pochádza zo Slovenska, narodil sa v Seredi. Vystupoval ako osoba konajúca v mene dvoch obchodných spoločností registrovaných na Slovensku. V banke sídliacej v Bratislave sa domáhal pripísania na účet jednej miliardy eur, ktoré mu údajne na jeho účet poslali zo zahraničnej banky. Podľa polície k tomu predložil falošnú SWIFT-ovú správu o realizácii platby a sfalšovaný list Národnej banky Slovenska. Falzifikát potvrdzoval, že banková operácia nie je riziková. Muž po pripísaní miliardy eur na jeho účet chcel následne urobiť platobné príkazy na dvanásť účtov v tuzemských a sedem účtov v zahraničných bankách (Nemecko, Holandsko, Rakúsko, Turecko, Lotyšsko, Thajsko). Na tieto účty mal v pláne previesť takmer trištvrte miliardy eur. 


Vďaka promptnej spolupráci banky s Národnou kriminálnou agentúrou sa však prevodom zabránilo a muža zadržali priamo pri čine v banke. Prípad Nemca, ktorý na Slovensku takmer spôsobil najväčšiu škodu za posledné desaťročie, objasnila Národná kriminálna agentúra. Policajtom stačilo od prvotnej informácie 22 dní na zadržanie a obvinenie podozrivého. Štefanovi S., ktorého zadržali v máji minulého roka, hrozí desať až pätnásť rokov odňatia slobody. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona