Slovák si na dovolenke môže dovoliť viac

NETKY.SK • 15 Jún 2014, 12:01 • 2 min
Slovák si na dovolenke môže dovoliť viac

BRATISLAVA - Slovák si môže v dovolenkových destináciách za svoje peniaze v porovnaní s nákupmi doma dovoliť čoraz viac.

slovakia

left justify in out

Podľa štúdie UniCredit Bank pritom pri porovnaní cenových hladín v top 15 dovolenkových destináciách predstavuje hodnota slovenskej 100-eurovej bankovky v priemere 95 eur. Znamená to, že za 100 eur si môžeme na dovolenke nakúpiť v priemere len o 5 % tovarov a služieb menej, ako doma.

 

Hoci sú teda ceny v dovolenkovom zahraničí stále v priemere o niečo vyššie ako doma na Slovensku, v posledných rokoch dovolenkové zahraničie podľa UniCredit Bank pre Slovákov relatívne lacnie. „Tento trend potvrdil aj posledný rok, v porovnaní s obdobím spred roka je dovolenkové zahraničie pre Slovákov v priemere o takmer 2 % lacnejšie, a to aj napriek tomu, že rast cien na Slovensku je v súčasnosti na historických minimách, v posledných mesiacoch Slovensko dokonca zaznamenalo veľmi miernu defláciu,“ uvádza sa v štúdii. Cenovky pre Slovákov sa znížili najmä v neeurovom zahraničí, a to v dôsledku silného eura, najviac až o 10 % v Turecku, ale približne o 4 až 5 % aj v Českej republike a Maďarsku. Naopak, napríklad vo Veľkej Británii pre Slovákov ceny vzrástli až o 5 %. 

 

Vôbec najviac si za svoje peniaze môže pritom z hodnotených dovolenkových destinácií Slovák dovoliť v Tunisku. Podľa prepočtov UniCredit Bank si tam za 100 eur nakúpi až o 65 % viac tovarov a služieb ako doma. V Bulharsku je to o 53 % viac a v Egypte o 47 % viac. Viac ako doma si môže dovoliť aj v Maďarsku, Turecku a Českej republike. 

 

Na opačnom konci rebríčka je Veľká Británia. Ak sa tam Slovák vyberie, za svojich 100 eur si toho dopraje až o 45 % menej, ako doma. Podobné to je aj v susednom Rakúsku a o vyše 40 % menej ako doma si zaobstaráme aj vo Francúzsku. Len o niečo viac si môžeme dovoliť v Taliansku, Nemecku, Izraeli a v Španielsku. O 25 % menej ako doma nakúpime tovarov a služieb aj v Grécku. Ceny v obľúbenom Chorvátsku sú pre Slovákov porovnateľné. Podľa prepočtov UniCredit Bank si tam doprajeme iba o 2 % menej, ako doma.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies