Slovák si môže dovoliť dvakrát väčší byt ako v roku 2008

NETKY.SK • 13 August 2014, 12:48 • 2 min
Slovák si môže dovoliť dvakrát väčší byt ako v roku 2008

BRATISLAVA - Index dostupnosti bývania v súčasnosti dosahuje na Slovensku historicky najvyššie hodnoty.

slovakia

left justify in out

Podľa vyjadrení analytika VÚB banky Zdenka Štefanidesa k tomu prispeli klesajúce úrokové sadzby hypotekárnych úverov, znižujúce sa ceny nehnuteľností a aj rast platov. Priemerný Slovák si tak môže na hypotéku dovoliť kúpiť dvojnásobne väčší byt ako pred šiestimi rokmi.

 

Kým v rokoch 2006 až 2008 rástli ceny nehnuteľností o 40 % rýchlejšie ako platy a ročná percentuálna miera nákladov nových úverov na bývanie dosahovala úroveň 6,4 %, následný pokles cien nehnuteľností a nárast miezd, v priemere spolu o zhruba 20 %, tento trend podľa Štefanidesa zvrátili. "Ceny nehnuteľností v SR zaznamenali v druhom štvrťroku 2014 mierny pokles. Spolu s ďalším poklesom úrokových sadzieb to znamená, že človek si dnes môže dovoliť zafinancovať kúpu aj raz tak veľkého bytu ako pred šiestimi rokmi," povedal Štefanides.

 

Pokles úrokových sadzieb sa na celkovom zlepšení indexu dostupnosti bývania od roku 2008 podieľa podľa analytika zhruba polovicou. Zvyšnú polovicu si rozdelili pokles cien nehnuteľností a nárast miezd. "Ak by úrokové sadzby zostali na úrovni spred šiestich rokov, tak aj napriek poklesu cien nehnuteľností a rastu platov by si klienti banky dnes mohli kúpiť na hypotéku byt len o polovicu väčší," skonštatoval Štefanides. 

 

Dvojnásobne väčšie byty si v súčasnosti môžu dovoliť obyvatelia Trenčína a Prešova, polepšili si však všetky kraje. Z hľadiska rozlohy si najväčšie nehnuteľnosti na bývanie môžu dovoliť Nitrania, naopak, najhoršie sú na tom priemerne zarábajúci Bratislavčania. Ich mzdy sú síce vyššie ako v Nitre o 60 %, no zároveň ceny nehnuteľností sú drahšie o 180 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona