Slovák prežil bez ujmy bombový výbuch vo Váránasí

NETKY.SK • 8 December 2010, 11:10 • 2 min
Slovák prežil bez ujmy bombový výbuch vo Váránasí

Slovák prežil bez ujmy bombový výbuch vo Váránasí

slovakia

left justify in out

img

Slovenský cestovateľ prežil bez ujmy bombový útok pri chráme v severoindickom pútnickom meste Váránasí, pri ktorom v utorok zahynulo dvojročné dievčatko. Výbuch a následný chaos si vyžiadal najmenej 20 zranených. Informovala o tom indická tlačová agentúra IANS.
      Podľa správ miestnej polície utrpeli zranenia aj štyria cudzinci, vrátane jedného Taliana a Francúza. Ministerstvo zahraničných vecí SR preveruje, či medzi zranenými nie sú aj slovenskí občania.
      "Sme v poriadku. Boli sme stovky metrov od miesta výbuchu... Zajtra odchádzame do Bódhgaje," napísal Slovák Braňo Gege v utorok večer na svojom účte na sociálnej sieti Twitter. Do Váránasí podľa vlastných slov pricestoval v sobotu z neďalekého Nepálu.
      Bomba bola ukrytá v kovovej nádobe blízko schodov vedúcich k posvätnej rieke Ganga, kde sa každodenne konajú náboženské rituály. Explodovala v čase večerných modlitieb, keď boli schody plné ľudí.
      Polícia uviedla, že zjavne išlo o teroristický útok, predbežne však nekonkretizovala možných páchateľov. Prostredníctvom emailu zaslaného miestnym médiám sa k útoku prihlásila militantná moslimská skupina s názvom Indickí mudžahídi, ktorá má na svedomí už viacero podobných útokov. Autenticitu vyhlásenia sa zatiaľ nepodarilo overiť.
      Dvojročné dievčatko, ktoré zomrelo, sedelo v čase explózie na kolenách matky. Žena a dvaja ďalší vrátane jedného cudzinca sú v nemocnici vo vážnom stave. Viacero ľudí utrpelo zranenia počas paniky a tlačenice, ktorá vypukla v zástupe hinduistických veriacich.
      Prastaré mesto Váránasí leží v štáte Uttarpradéš a je považované za posvätné mesto hinduistického náboženstva a vyhľadávanú turistickú destináciu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies