Slovák Maslák z vydieračského gangu sa obhajoval v súdnej sieni celkovo deväť hodín!

NETKY.SK • 28 Máj 2014, 18:03 • 2 min
Slovák Maslák z vydieračského gangu sa obhajoval v súdnej sieni celkovo deväť hodín!

PRAHA/OLOMOUC - Slovenský občan Miroslav Maslák hovoril v utorok a v stredu celkovo deväť hodín na pôde Vrchného súdu v Olomouci pri prerokúvaní odvolania v prípade vydieračského gangu zo Zlína, ktorému mal šéfovať.

slovakia

left justify in out

Vynesenie rozsudku tak museli napokon odložiť na budúci štvrtok, vyplýva z dnešných informácií internetového serveru Novinky.cz.
     

Údajne vedúca osobnosť slovenského podsvetia sa na Vrchný súd v Olomouci odvolala proti rozsudku Krajského súdu v Zlíne z 26. novembra 2013. Ten Miroslavovi Maslákovi vymeral za vydieranie, porušovanie domovej slobody, nedovolené ozbrojovanie a šírenie poplašnej správy 10 rokov odňatia slobody nepodmienečne vo väznici so zvýšenou ochranou. Navyše ho na dobu neurčitú vyhostil z ČR.

 


     

Odvolanie proti rozsudku podal aj štátny zástupca, ktorému sa vynesený trest javil ako priveľmi mierny.
     

Obžaloba žiadala pre Miroslava Masláka za spomínané trestné činy 11 rokov odňatia slobody nepodmienečne a pre dvojicu jeho blízkych spolupracovníkov-krajanov Tomáša Ď. a Vladimíra H. po deväť rokov väzenia. Súčasne navrhovala vyhostenie tejto trojice z Českej republiky na dobu neurčitú. Ďalšími dvoma obžalovanými v kauze sú občania ČR - Radovan H. a Jan S. Prvostupňový súd odsúdil štvoricu komplicov Miroslava Masláka na tresty väzenia od  troch do 8,5 roka väzenia, pričom v prípade dvoch ostávajúcich slovenských občanov takisto rozhodol o ich vyhostení na dobu neurčitú.    
     

Gang sa údajne presťahoval do Zlína krátko po tom, čo súd v Trenčíne prepustil Miroslava Masláka koncom roka 2011 na slobodu napriek tomu, že mu za mafiánske praktiky hrozí na Slovensku výnimočný trest. Po tom, čo bol vo väzbe s krátkou prestávkou od septembra 2008, sa na slobodu dostal údajne kvôli diere v slovenskej legislatíve, napísal vo februári 2013 server iDNES.cz.
     

Podľa žaloby vydierači, ktorí sa orientovali na podnikateľov, majiteľov diskoték, nočných podnikov a stavebných firiem, požadujúc od nich splatenie vysokých, väčšinou fiktívnych dlhov, poškodili asi 25 ľudí a firiem, ktorým spôsobili škodu za najmenej 1,25 milióna Kč. Vydieračskými praktikami, napríklad podpaľovaním motorových vozidiel či streľbou do rodinného domu, si vynucovali údajne úhradu celkove viac ako 12,5 milióna Kč. Ten, kto sa postavil na odpor, mal veľké problémy. Vydierači demonštrovali silu napríklad výhražnými odkazmi typu "Teš sa na invalidný dôchodok".
     

Samotní obžalovaní vinu opakovane popreli tvrdiac, že konali v súlade s platným českým právnym poriadkom. Miroslav Maslák v priebehu súdneho konania hovoril o vykonštruovanom procese, ktorý sa opiera iba o informácie slovenského bulváru. Podľa jeho slov neexistuje jediný dôkaz, že by niekomu dával úlohy, do niečoho strieľal alebo že by podpaľoval automobily. Na margo prípadu, keď v sprievode desiatok stúpencov zavítal na diskotéku v Zlíne, v ktorej si vraj sami nalievali a konzumovali bez platenia, vyhlásil, že to, že sa ich policajti báli, je ich problém.
     

Ako pre denník Právo uviedol hovorca olomouckého vrchného súdu Vladimír Lichnovský, námietky hlavného obžalovaného boli rozsiahle a presahovali rámec písomného odvolania, ktoré malo 365 strán. Miroslav Maslák z neho v priebehu uplynulých dvoch dní citoval, odvolával sa na jeho obsah, ale ho aj doplnil. Súd síce celé pojednávanie v priebehu dvoch dní stihol, ale v záujme dostatočného času na vynesenie spravodlivého rozhodnutia vo veci pojednávanie odročil. Miroslav Maslák sa na vlastnú žiadosť už zrejme osobne nezúčastní na vynesení verdiktu.
     

Žalobca v súdnej sieni požadoval sprísnenie trestov pre Miroslava Masláka i jedného z jeho českých komplicov a zdôvodňoval to nebezpečnosťou ich konania, pričom požadoval aj uloženie finančného trestu. Slovenský občan v dlhom vystúpení kritizoval obvinenia pätice ako organizovanej skupiny, údajnú výšku spôsobených škôd, ale spochybnil aj niektoré dôkazy, napríklad pachové stopy či rozsudok o vyhostení. Podľa jeho názoru išlo o nezákonne uložené neprimerané tresty.
     

Obhajoba navrhovala zrušenie rozsudku a vrátenie prípadu na nové prerokovanie krajskému súdu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies