Slovák a Čech v Brightone hovorili o brexite, kvôli referendu si starosti nerobia

NETKY.SK • 17 Jún 2016, 16:29 • 2 min
Slovák a Čech v Brightone hovorili o brexite, kvôli referendu si starosti nerobia

BRIGHTON – Hoci v prieskumoch verejnej mienky narastá podpora odchodu Británie z Európskej únie, väčšina migrantov žijúcich v Británii nepanikári a plánuje pokračovať vo svojich životoch bez ohľadu na výsledok referenda z 23. júna.

slovakia

left justify in out

Ak referendum rozhodne o vystúpení Británie z EÚ, môže to ovplyvniť kariéry, postavenie imigrantov a osobné životy mnohých z 2,8 milióna migrantov žijúcich v Británii. Napriek tomu sa zdá, že väčšina z nich si nerobí obavy z politického boja, ktorý okolo nich zúri. "Nebude to jednoduché, ale neobávam sa," uviedol Slovák Ivan Fekete, ktorý je spolumajiteľom kaviarne Green Chair Cafe v centre juhoanglického prímorského mesta Brighton. "Som tu už 11 rokov," povedal 32­ročný Fekete agentúre DPA. "Ak sa budem musieť vrátiť, pôjdem. Ale bude to rozhodnutie ľudí (hlasujúcich v referende)."

 

Španiel Miguel Huerta má 36 rokov a prišiel do Brightonu s manželkou a malým synom z Madridu pred štyri a pol rokom. "Keďže som nemal v Španielsku prácu a nemala ju tam ani moja žena, rozhodli sme sa, že sa sem presťahujeme." Podľa jeho slov s tým nemali problém, keď manželka, ktorá je učiteľkou základnej školy, našla prácu ako upratovačka. Po roku ju vymenila za prácu asistentky učiteľa a Huerta pracuje šesť večerov v týždni v obchode.

 

"V Brightone sa nám páči, môj syn tu chodí do školy a je šťastný, má tu veľa kamarátov," dodal Španiel, ktorý je tiež profesiou učiteľ. "Moja žena má dobrú prácu a ja som O.K., keď pracujem tu (v obchode), mohlo by to byť horšie, neponosujem sa." Podobne ako Slovák Fekete hovorí, že "nie je nervózny" z referenda, ale myslí si, že "by to bola chyba, ak by Anglicko opustilo Európu". "Možno by sme si museli vybaviť víza, ale hádam by to pre nás bolo ľahšie, keďže už v Anglicku žijeme," dodal.

 

Prieskum medzi poľskými, rumunskými a portugalskými migrantmi, ktorý v máji uskutočnili anketári Southamptonskej univerzity pre vládnou podporované Centrum pre zmeny v populácii, ukázal, že len 11 percent z nich by zvažovalo opustiť Britániu po prípadnom brexite. Počas debaty o brexite tábor stúpencov odchodu z EÚ (Leave) naznačil, že príchod migrantov z členských krajín únie viedol k zníženiu miezd a že obsadili nekvalifikované miesta, ktoré by inak dostali britskí občania, ale ekonómovia s nimi nesúhlasia, vplyv na mzdy bol podľa nich minimálny.

 

Brighton má 273.000 obyvateľov, z ktorých je asi 20.000 občanov iných členských krajín EÚ, ak medzi nich nerátame občanov Írska. Ich percento v populácii je teda v Brightone vyššie, ako je celoštátny priemer. Niektorí stúpenci kampane Leave hovoria, že migranti z EÚ vytvorili miestami pretlak v školách, bývaní a vzdelávaní. Brightonská politička Caroline Lucasová, ktorá je jedinou zástupkyňou Strany zelených v britskom parlamente, minulý týždeň vo vysielaní BBC povedala, že migranti z EÚ sú čistým prínosom pre britskú ekonomiku. Naliehala však na vládu, aby "využila peniaze, ktoré prinášajú (do rozpočtu)... a investovala do služieb".

 

Miroslav Horváth, ktorý je z Česka a je kuchár, si myslí, že migranti z EÚ plnia dôležitú úlohu, pretože sú ochotní pracovať dlhé hodiny a vykonávať manuálne práce, o ktoré Briti nestoja.

"Skúste sa opýtať Angličana, či bude čistiť záchody za minimálnu mzdu," povedal Horváth, ktorý žije v Británii už päť rokov. "Práve preto tu sú Poliaci, Česi alebo Slováci, pretože nám nevadí pracovať 70 hodín týždenne," dodal 33­ročný Horváth. Pracuje pri stánku s palacinkami, ktorý si otvorila jeho česká priateľka Katerina Velková. Šesť dní v týždni ponúkajú palacinky, zemiakové placky a sladké koláčiky, často až do polnoci, pričom Velková po večeroch pracuje ešte v druhom zamestnaní ako kaderníčka.

 

Fekete má svoju kaviarničku otvorenú šesť dní v týždni, ale zvyčajne ju popoludní na chvíľu zatvára. V minulosti si zvykol pracovať dlho do noci v kaviarni pri pláži, kde často končil až o 11. hodine večer. "Myslím si, že sa príchodom sem stal zo mňa lepší a zodpovednejší človek... Zrazu vám nikto nič nedá, musíte si to odpracovať," povedal.

 

Horváth je rovnako ako Fekete ochotný tvrdo pracovať a taktiež si nerobí starosti kvôli možnému odchodu Británie z EÚ. "Už som tu dosť dlho, preto by som zrejme dostal ihneď (pracovné) vízum," myslí si. "Preto by sa ma to v skutočnosti zrejme nedotklo... Ak by sa však situácia vyhrotila natoľko, že by som musel túto krajinu opustiť, vyžiadal by som si späť svoje (zaplatené) dane a odišiel by som, pokúsil by som sa ísť niekam inam," citovala ho agentúra DPA. "V najbližších rokoch nemám v pláne vrátiť sa do Česka," dodal.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies