Slováci zdolali Švajčiarov na Nemeckom pohári vysoko 4:0

NETKY.SK • 9 November 2015, 06:51 • 2 min
Slováci zdolali Švajčiarov na Nemeckom pohári vysoko 4:0

AUGSBURG - Slovenskí hokejoví reprezentanti zvíťazili až vo svojom záverečnom vystúpení na Nemeckom pohári v Augsburgu, keď v nedeľu zdolali Švajčiarsko 4:0. Už pred duelom však vedeli, že na turnaji s určitosťou obsadia konečné štvrté miesto.

slovakia

left justify in out

Zverenci trénera Zdena Cígera vstúpili do zápasu oveľa živšie a aktívnejšie ako v sobotu proti domácemu výberu a v 12. minúte po prihrávke Pavla Skalického otvoril skóre jeho spoluhráč zo Slovana Bratislava Andrej Šťastný. V druhej časti zvýšil náskok v presilovke nekompromisnou delovkou Tomáš Marcinko. Všetky nádeje na zvrat zobral Švajčiarom Simon Moser, ktorý za svoj atak v závere prostrednej tretiny dostal trest na 5 + 5 min. + DKZ. Ponúknutú dlhú početnú výhodu Slováci využili zásluhou Vladimíra Draveckého, ktorý prepálil od modrej čiary brankára Benjamina Conza. Záverečné slovo mal obranca Eduard Šedivý, ktorý v 58. minúte dosiahol premiérový gól v národnom drese.

 

Skvelým výkonom sa v zápase prezentoval brankár Michal Dzubina, ktorý nepustil za svoj chrbát ani jeden puk a počas vyše 91 odchytaných minút na turnaji neinkasoval ani raz. Na reprezentačný debut budú v dobrom spomínať obranca Patrik Luža a útočník Tomáš Zigo. V 61. vzájomnom zápase so Švajčiarskom tak vybojovali slovenskí hokejisti 26. výhru, na konte majú aj sedem remíz a 28 prehier.

 

Slováci dosiahli na turnaji bilanciu jedno víťazstvo a dve prehry v riadnom hracom čase (s USA 0:1 a Nemeckom 2:4) a so ziskom troch bodov obsadili štvrtú priečku. O víťazovi podujatia rozhodol večerný duel domácich Nemcov s Američanmi (16.45 h).

 

Nemecký pohár 2015 - nedeľa:

Slovensko - Švajčiarsko 4:0 (1:0, 1:0, 2:0)

Góly: 12. Šťastný (Skalický), 26. Marcinko (Bartánus, Dravecký), 43. Dravecký (Bartánus), 58. Šedivý (Kukumberg, Lušňák). Rozhodovali: Bauer, Hunnius - Merten, Neutzer (všetci Nem.), vylúčení: 8:8 na 2 min., navyše Moser (Švajč.) 5 min. za seknutie a 5 min. + DKZ za úder do oblasti hlavy a krku, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, 3000 divákov.

Slovensko: Dzubina - Kotvan, Ďaloga, Štajnoch, Jánošík, Šedivý, Luža, Jurčina - Dravecký, Marcinko, Bartánus - Lušňák, Kukumberg, Miklík - Réway, Šťastný, Skalický - Hlinka, Zigo, Hrnka

Švajčiarsko: Conz - Löffel, Leeger, Chiesa, Grossmann, Frick, Stoop, Baltisberger - Cunti, Suri, Martschini - Mottet, Praplan, Moser - Froidevaux, Pestoni, Hoffmann - Walker, Fuchs, Lammer - Künzle

 

 

Slováci začali oveľa aktívnejšie ako v predchádzajúcom súboji s Nemeckom a hneď v úvode vybojoval pre svoj tím presilovku Štajnoch. V nej mali obrovské šance na otvorenie skóre postupne Miklík, Réway, Jánošík a Lušňák, ale v koncovke zlyhali. Po uplynutí trestu si mohol hneď pri svojom prvom striedaní otvoriť strelecký účet v reprezentácii debutant Zigo, z bezprostrednej blízkosti ale prestrelil švajčiarsku bránku. Postupom času sa dostali do tempa aj Helvéti. V oslabení brankár Dzubina stačil v poslednej chvíli prikryť puk pred dobiedzajúcim Cuntim a Mottel následne nastrelil žŕdku. V 7. minúte rozozvučal konštrukciu slovenskej bránky aj Martschini, Cígerov tím odpovedal typickou akciou Ďalogu, ktorý sa pri hre 4 na 4 po dravom prieniku natlačil pred súperovu bránku, ale Conza neprekonal. O pár sekúnd neskôr to už Slovákom vyšlo, Skalický od zadného mantinelu ideálne prihral pred bránku voľnému Šťastnému a ten z prvej rozvlnil sieť - 1:0. Švajčiari kontrovali akciou Suriho, ktorý namieril iba tesne vedľa.

V druhej dvadsaťminútovke pokračoval vyrovnaný hokej. Švajčiari ju začali početnou výhodou, počas ktorej "podkúrili" Dzubinovi Stoop a Moser, ale slovenský brankár bol na mieste a stále si držal na turnaji čisté konto. V 24. min. Pestoniho strela lízala pravú žŕdku, na druhej strane Skalického teč rozvlnil iba bočnú sieťku. Slováci zvýšili svoj náskok v 26. min. v presilovke, keď po prihrávke Bartánusa upratal odrazený puk delovkou z prvej do pravého horného rohu Marcinko. Rušný hokej s nebezpečnými akciami na oboch stranách pokračoval aj v ďalšom priebehu.

 

V 28. min. Dzubina kryl dorážku Hoffmanna, o tri minúty neskôr Šedivý vyslal do úniku Skalického, ten však stroskotal na Conzovom betóne. Druhý slovenský útok potom v prečíslení 3 na 1 zbytočne prekombinoval celú akciu a následne Šťastný v dobrej pozícii ani na dvakrát nepretlačil puk smerom na Conzovu bránku. Švajčiari potom pritlačili Slovákov, všetky pokusy ale kryl spoľahlivý Dzubina. V samom závere tretiny dostal Moser za krošček kľačiaceho a bezmocného súpera trest na 5 + 5 min. + DKZ.

 

Keďže v úvode tretieho dejstva putoval na "lavicu hanby" ešte Hoffman, Slováci hrali presilovku 5 na 3. V nej prepálil Conza nekompromisnou delovkou od modrej čiary Dravecký a zvýšil na 3:0. V 47. minúte v pokračujúcej početnej výhode Ďaloga z tesnej blízkosti dorážal len do brvna, následne nekrytý Lušňák netrafil pri pravej žŕdke puk. Súper sa v oslabení zmohol iba na pár ojedinelých brejkov, ktoré ale s chladnou hlavou vyriešil istý Dzubina. Helvéti sa aj počas Moserovho dlhého trestu nevyvarovali ďalších faulov, takže Cígerovi zverenci hrali často v početnej výhode 4 na 3 či 5 na 3. Dobrú možnosť na zveľadenie náskoku nevyužil Miklík. Švajčiari sa snažili v závere aspoň skorigovať výsledok, no proti nim stál skvelý Dzubina. Naopak, necelé tri minúty pred koncom prestrelil Conza obranca Šedivý, ktorý dosiahol premiérový gól v národnom drese a spečatil ním výsledok na konečných 4:0.

 

Hlasy po zápase:

Zdeno Cíger, tréner SR: "Prvé víťazstvo na reprezentačnej striedačke chutí perfektne. Páčilo sa mi, že po pokazenom, katastrofickom zápase s Nemeckom sme sa dokázali vrátiť naspäť. Ukázala sa pravá tvár chalanov. Podali kolektívny, veľmi disciplinovaný výkon, dokázali si plniť svoje povinnosti a boli aj perfektní v zakončení."

 

Michal Dzubina, brankár SR, vychytal čisté konto: "Dnes to bolo z našej strany oveľa lepšie ako v sobotu proti Nemcom. Včera som za stavu 0:4 nemal čo stratiť. Dnes sme lepšie korčuľovali, po prvom góle spadla z nás nervozita a odohrali sme vynikajúci zápas. Držal som sa stále v tempe, chytalo sa mi dobre. S reprezentačnou premiérou som spokojný, som rád, že som v dvoch zápasoch neinkasoval ani jeden gól. Chalani odviedli výbornú robotu, veľa toho zblokovali."

 

Tomáš Marcinko, útočník SR a autor druhého gólu: "Včera sme nekorčuľovali tak dobre ako dnes. Hoci sme odohrali tretí zápas za tri dni, celý čas sme dreli a bojovali. Nechali sme tam všetko, čo bolo v nás. Konečne nám to začalo padať, pomohli nám aj presilovky. Teší nás aj podpora tribún."

 

Vladimír Dravecký, útočník SR a autor tretieho gólu: "V dnešnom hokeji rozhodujú presilovky, rovnako ako oslabenia sme ich dnes zahrali celkom dobre. Som rád, že sme ich využili. Na turnaji sme sa spoznali s novým trénerom a realizačnýžm tímom, verím, že to už bude iba lepšie a lepšie. Treba si z toho zobrať iba to pozitívne. Zistili sme, že ak budeme hrať tímovo, môžeme na ďalších turnajoch uspieť."

 

Roman Kukumberg, útočník SR: "V piatok proti USA sme podali vynikajúci výkon, bolo tam nasadenie, pohyb. Sobotňajší zápas s Nemeckom bol z našej strany úplne zlý, nezachytili sme začiatok a nohy nešli tak, akoby mali ísť, boli sme pomalí. Povedali sme si, že takto to ísť nemôže, pustili sme si pred ďalším stretnutím nejaké to video. Proti Švajčiarom každý zodpovedne plnil svoje úlohy na ľade a ukázalo sa to aj na výsledku. Bolo to na jednotku. Škoda toho výbuchu v dueli s Nemeckom, kvôli čomu sme skončili na turnaji poslední."

 

Eduard Šedivý, obranca SR, prvý gól v reprezentácii: "Za stavu 3:0 som už nepotreboval veľa vymýšľať, iba som zavrel oči, vystrelil na bránku a padlo to tam. Premiérový gól v národnom drese chutí výborne. Roman Kukumberg mi vzal puk z ľadu, som si ho odložil na pamiatku. Myslím si, že sme sa v závere turnaja ako mužstvo celkom solídne zohrali, škoda toho zápasu s Nemeckom."

 

Priebežná tabuľka:

1. USA 2 1 1 0 0 6:4 5

2. Švajčiarsko 3 1 0 1 1 7:11 4

3. Nemecko 2 1 0 0 1 6:5 3

4. SLOVENSKO 3 1 0 0 2 6:5 3

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies