Slováci zdolali Dánov, v nájazdoch rozhodol Daňo

NETKY.SK • 2 Máj 2015, 15:02 • 2 min
Slováci zdolali Dánov, v nájazdoch rozhodol Daňo

OSTRAVA - Slovenská hokejová reprezentácia vo svojom úvodnom vystúpení na 79. majstrovstvách sveta v Česku získala dva body, keď v sobotu zdolala tím Dánska 4:3 po samostatných nájazdoch.

slovakia

left justify in out

V búrlivej atmosfére ostravskej ČEZ arény síce mali Slováci hernú prevahu, otočili z 0:1 na 2:1 a viedli aj 3:2, ale Dáni v 58. min vyrovnali na 3:3.


V úvodnej tretine mali Dáni viac streleckých pokusov, Slováci sa na ľade akoby hľadali. Skóre duelu otvoril v 26. min v presilovke Bjorkstrand a dlho sa zdalo, že favorit nenájde recept na dánsku defenzívu. Tlak slovenského mužstva postupne rástol až vyvrcholil v 49. min vyrovnávajúcim gólom Sersena v presilovke. Druhý presný zásah tímu SR pridal Viedenský, no vzápätí vyrovnal Hardt. Do streleckej listiny sa následne zapísal aj Graňák, ale v 58. min na 3:3 upravil D. Nielsen a muselo sa predlžovať. V nadstavenom čase gól nepadol, v nájazdoch o triumfe Slovákov rozhodol v šiestej sérii M. Daňo.


V trinástom vzájomnom zápase sa zrodilo deviate víťazstvo tímu SR. Štvrtý duel oboch súperov v elitnej kategórii MS priniesol tretí triumf slovenskej reprezentácie.


Okrúhle štarty v národnom mužstve si pripísali piati hokejisti - Ján Laco odchytal 40. reprezentačný duel, Adam Jánošík odohral desiaty, Tomáš Kopecký tridsiaty, Michal Sersen osemdesiaty duel a Tomáš Surový absolvoval už 110. stretnutie. Graňák so Sersenom si pripísali ôsmy reprezentačný gól, Viedenský šiesty.

B-skupina (Ostrava):
Slovensko - Dánsko 4:3 po sam. nájazdoch (0:0, 0:1, 3:2 - 0:0, 1:0)
Góly: 49. Sersen (L. Hudáček, Pánik), 50. Viedenský (Dravecký, Lušňák), 52. Graňák (Dravecký, J. Laco), rozhodujúci sam. nájazd: M. Daňo - 26. Bjorkstrand (J. Jensen, J. B. Jensen), 50. Hardt (Madsen), 58. D. Nielsen

Nájazdy: Hardt - nedal, Gáborík - nedal, Madsen - 0:1, Viedenský - 1:1, Spelling - nedal, Dravecký - žŕdka, Gáborík - nedal, Jesper Jensen - nedal, Viedenský - žŕdka, M. Green - nedal, M. Daňo - 2:1, Hardt - nedal

Vylúčení: 3:5 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Bulanov (Rus.), Rönn (Fín.) - Fluri (Švaj.), Schrader (Nem.), 8812 divákov

Zostavy:
Slovensko: J. Laco - Meszároš, Jánošík, Jurčina, Sersen, Marek Ďaloga, J. Mikuš, Graňák - Miklík, T. Kopecký, Gáborík - Pánik, Bližňák, Bartovič - M. Daňo, Surový, L. Hudáček - Dravecký, Viedenský, Lušňák
Dánsko: Galbraith - D. Nielsen, O. Lauridsen, Kristensen, J. B. Jensen, M. Bödker, M. Lauridsen - Hardt, Jakobsen, Madsen - J. Jensen, Storm, Bjorkstrand - Spelling, M. Green, M. Poulsen - Starkov, A. Poulsen, M. Hansen

Prvú vážnejšiu príležitosť sobotňajšieho poludňajšieho duelu mal dánsky útočník Jesper Jensen, ale Laco bol v 2. min pripravený. Vzápätí na opačnej strane pohrozil elitný slovenský útok, ale s nepresným tečom Gáboríka. Slováci potom neboli v presilovej hre príliš presvedčiví, už v rovnovážnom stave Galbraith vychytal voľného Draveckého. Omnoho lepšie zahrali presilovku Dáni, ich tvrdé strely však zaradom likvidoval brankár Laco. Pri avizovanom treste pre dánskeho korčuliara tečoval Gáboríkov pokus len na bránkovú konštrukciu súpera Lušňák, v následnej početnej výhode však Slováci nič špeciálne nevymysleli.


Na začiatku druhej časti sa dostali do prečíslenia Bartovič s Pánikom, ale útočník Toronta mieril z prvej nepresne. Vzápätí Daňo trafil iba do žŕdky a potom zahrmelo na opačnej strane. V presilovke pri vylúčení Gáboríka sa Dáni usadili v útočnom pásme a Bjorkstrand švihom prekonal Laca - 0:1. Už pri hre piatich proti piatim mieril Hudáček do horného rohu dánskej bránky, proti však bola Galbraithova lapačka. Ten v 30. min s námahou vytesnil Bartovičov pokus na ochrannú sieť. Gólom vzápätí len "smrdela" spolupráca Draveckého s Viedenským. Ani štvrtá presilovka Slovákov nepriniesla gól, bola však dovtedy najvydarenejšia zo strany tímu SR. Brankár súpera aj so šťastím nekapituloval pri strelách Sersena, Hudáčka, Meszároša či Daňa. Pred druhou sirénou ešte nepochodil Pánik a na opačnej strane Jakobsen.


Hneď v prvých sekundách III. tretiny nedopravil puk do odkrytej bránky Dánov útočník Daňo, ktorého tréner Vůjtek presunul do elitnej formácie namiesto Miklíka. Gól nepriniesol ani následný dlhotrvajúci tlak Slovákov. Rozjasať priaznivcov sa podarilo až v 49. min obrancovi Sersenovi, ktorý v presilovke prestrelil všetko, čo mu stále v ceste - 1:1. O 78 sekúnd neskôr už Slováci viedli - akciu na jeden dotyk po osi Lušňák - Dravecký zakončil gólom Viedenský - 2:1. Radosť na slovenskej strane trvala len 31 sekúnd, pretože po chybe Sersena na 2:2 vyrovnal Hardt. Ďalší 74 sekúnd a ČEZ aréna sa opäť radovala, na 3:2 upravil obranca Graňák, jeho pokus od mantinelu prepadol za Galbraitha. Dáni však v 58. min vyrovnali a muselo sa predlžovať.

 

V predĺžení prienik Bartoviča nezaskočil súperovho brankára a keďže gól nepadol ani v ďalšom priebehu, na rad prišli samostatné nájazdy. V nich o triumfe Slovákov rozhodol v šiestej sérii M. Daňo.

 

Marián Gáborík, útočník SR: "Škoda toho vyrovnania, možno to vylúčenie bolo prísne, ale hlavne sme to mali ustrážiť. Takto sme prišli o bod. Nevyšla nám ani prvá tretina, ale ináč sme mali prevahu a podali sme výkon, na ktorý musíme nadviazať v ďalších zápasoch. Dnes sme síce stratili bod, ale máme dva."

 

Marek Viedenský, útočník SR: "Nezískali sme všetky tri body, takže cieľ sme nesplnili úplne. Nevychádzal nám streľba, mali sme dosť šancí, ale ich brankár chytal výborne. Urobili sme aj niekoľko chýb, z ktorých sa musíme poučiť a ja verím,, že v ďalších zápasoch nadviažeme na to dobré."

 

Vladimír Országh, asistent trénera SR: "Prvú polovicu sme sa hľadali, bolo to trochu kostrbaté, ale potom sme prevzali opraty zápasu. Vytvárali sme si šance, strieľali sme a napokon sme to aj zlomili a dali sme tri góly. Škoda, že sme v závere ešte inkasovali, ale chvalabohu za ten Daňov rozhodujúci nájazd."
 

Ján Laco, brankár SR: "Bol to pre každého z nás ťažký zápas. Chalani sa snažili a napokon dali aj góly, takže napokon sme predsa vyhrali. Bol to prvý zápas, budeme z neho ťažiť aj do ďalších bojov.

 

Marko Daňo, útočník SR, strelec víťazného nájazdového gólu: "Vymenil som si hokejku a šiel som s tým, že to chcem zamiešať, sledoval som ako brankár stojí a vyšlo mi to. Potom Jano Laco chytil a vyhrali sme. Tímový výkon bol prvoradý a myslím, že sme nesklamali. Naše mužstvo má silu, ktorú ukázalo najmä po strelení prvého gólu."

 

Milan Bartovič, útočník SR: "Bol to od začiatku náročný zápas, v prvom dueli na MS nikdy neviete, do čoho idete. Vytvorili sme si síce veľa šancí, ale nechcelo to tam padnúť. Ich brankár vychytal tutové šance. Aj za nepriaznivého stavu však celý tím veril a bojoval až do konca. Dva body sú zaslúžené."

 

Michal Sersen, obranca a autor prvého gólu SR: "Je pozitívne, že sme úvodný zápas šampionátu vyhrali. Myslím si, že sme mali väčšinu duelu prevahu. Mohli to byť aj tri body, ale ich brankár Galbraith podal vynikajúci výkon a vzhľadom na priebeh sme nakoniec radi aj za dva. Pri góle mi Libor výborne prihral, chalani stáli pred bránkou, takže ich brankár nič nevidel a padlo to tam."

 

Vladimír Vůjtek, tréner SR: "Musím povedať, že sme začali bojazlivo, nevedeli sme sa rozbehnúť a na chalanoch bolo vidieť nervozitu. Na Slovensku boli veľké očakávania, pasovali nás na veľkého favorita. Tú úlohu sme v prvej tretine nezvládli. Od inkasovaného gólu v druhej tretine sme pridali na tempe a začali sme kontrolovať hru. Myslím si, že do konca zápasu sme hrali veľmi dobre a mali sme dosť striel. Samozrejme, súper sa nevzdával, podarilo sa mu dať dva góly v čase, keď sme mali prevahu. Ale nakoniec musíme byť so stavom 3:3 po riadnom hracom čase spokojní. Sme veľmi radi, že sa nám prvýkrát v sezóne vydarili nájazdy a druhý bod je pre nás veľmi dôležitý."

 

Jan Karlsson, tréner Dánska: "Čakali sme veľmi ťažký zápas, takže po prvej tretine som bol s výkonom veľmi spokojný. V druhej sa pre nás začal ťažký duel. Mali sme šťastie, že sme skórovali prví v presilovke, ale potom sme boli pod veľkým tlakom. Slovákom sa podarilo vyrovnať. Nespokojný som s ich druhým gólom, pretože mu predchádzalo nedovolené bránenie, ale rozhodcovia to asi nevideli. Potom sme sa dvakrát dotiahli, takže som spokojný. Aj v nájazdoch sme viedli, ale nakoniec sme prehrali."




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies