Slováci zamotali A-skupinu triumfom 4:2 nad USA

NETKY.SK • 7 Máj 2012, 21:16 • 2 min
Slováci zamotali A-skupinu triumfom 4:2 nad USA

Slováci zamotali A-skupinu triumfom 4 2 nad USA - Hokej Slovenskí hokejoví reprezentanti zvíťazili v treťom zápase na 76. majstrovstvách sveta s výberom USA 4 2 a do tabuľky A-skupiny si pripísali prvé tri body.

slovakia

left justify in out

img

Slovenskí hokejoví reprezentanti zvíťazili v treťom zápase na 76. majstrovstvách sveta s výberom USA 4:2 a do tabuľky A-skupiny si pripísali prvé tri body. Riadne tým zamotali papierové počty o štyroch štvrťfinalistoch, keďže razom sú v hre nielen o samotnú miestenku, ale aj o poradie, ktoré v helsinskej i štokholmskej vetve konferenčným systémom určuje dvojice 1-4 a 2-3. 
Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka sa v stredu o 16.15 miestneho času (15.15 SELČ) stretnú s Kazachstanom. Američania nastúpia v rovnakom čase vo štvrtok proti Bielorusku. Potom budú mať Slováci v Helsinkách dva dni voľna a cez víkend ich čakajú za sebou obaja hlavní súperi v boji o základný cieľ šampionátu. 
Slovenskí hokejisti mali výborný vstup do zápasu, keď ich už v prvej minúte poslal do vedenia Graňák a po úvodnej tretine vyhrávali nad favoritom 3:1. V závere druhej časti však neubránili oslabenie o dvoch hráčov a Američania znížil na rozdiel jediného gólu. V dramatickej tretej časti priniesla rozuzlenie až záverečná minúta a Šatanov gól do prázdnej bránky.
A-skupina:
USA - Slovensko 2:4 (1:3, 1:0, 0:1)
Góly: 16. Faulk (Okposo, Slater), 39. Šťastný (Pacioretty, Fowler) - 1. Graňák (Hudáček), 16. Radivojevič (Kopecký, Handzuš), 20. Sekera (Bližňák), 60. Šatan. Rozhodcovia: Johansson, Larking (obaja Švéd.) - Puolakka (Fín.), Šeľanin (Rus.), vylúčení: 3:3 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 3948 divákov.
USA:
Howard - Fowler, Johnson, Faulk, Goligoski, Petry, Butler, Braun - Ryan, Šťastný, Pacioretty - Lasch, Slater, Okposo - Atkinson, Abdelkader, Palmieri - Dwyer, Crabb, Thompson - Brown
SR:
Laco - Sekera, Baranka, Chára, Graňák, Starosta, Vydarený, Sersen - Radivojevič, Handzuš, Kopecký - Šatan, Surový, Hudáček - Miklík, Mikúš, Tatar - Haščák, Bližňák, Bartovič
Akciou nabitú úvodnú tretinu odštartoval v prvej minúte gól Graňáka. Hudáček využil chybu Američanov v rozohrávke pri obojstranne neprehľadnom striedaní v strednom pásme. Unikol obrancom a jeho pokus dotlačil do siete Graňák - 1:0. Američania sa snažili o okamžitú odpoveď a niekoľkokrát pohrozil, no Laco ich náporu odolal. V 7. minúte prišla ďalšia gólová možnosť Slovákov. Po šikovnej kombinácii Kopeckého s Handzušom chýbal Radivojevičovému teču iba kúsok. O minútu neskôr neuspeli ani Mikúš s Miklíkom, keď obaja trafili bekhendom len do brankára Howarda. V 11. minúte sa vyznamenal jeho náprotivok v slovenskej bránke Laco, keď zlikvidoval stopercentnú gólovú príležitosť Šťastného. Slováci udreli druhýkrát v 16. minúte. Američania pokazili rozohrávku v útočnom pásme, puku sa zmocnil Radivojevič, ktorý najprv naznačil prihrávku, no potom švihom vymietol pravý horný roh Howardovej bránky - 2:0. O niekoľko sekúnd však Faulk vypálil od modrej a jeho strela si našla cestu medzi Lacove betóny - 1:2. Slováci ale pokračovali v nápore a tesne pred koncom tretiny ich poslal do dvojgólového vedenia Sekera.
Vůjtekovi zverenci predvádzali výborný výkon aj v druhej časti. Na jej začiatku si vypracovali niekoľko sľubných príležitostí a Američania mali šťastie pri Mikúšovej strele tesne vedľa žŕdky i úniku Radivojeviča, ktorého v poslednej chvíli zastavil jeden z obrancov. Aj v ďalšom priebehu sa hralo vo vysokom tempe z jednej strany na druhú a s minimom prerušení. Najväčšia možnosť Američanov prišla po strieľanej prihrávke Šťastného na Ryana, jeho teč vytlačil Laco mimo bránku. Hromadili sa tvrdé zákroky a po jednom z nich museli organizátori opravovať posunuté plexisklo. Hralo sa však veľmi čisto, keď rozhodcovia neposlali na trestnú lavicu takmer do konca druhého dejstva ani jedného hráča. V jeho závere si ale išli nútene oddýchnuť Starosta a Bartovič a Američania dvojnásobnú presilovku okamžite využili na zníženie, o ktoré sa postaral Šťastný - 2:3.
Zámorskí hráči v tretej tretine dohrávali presilovku o jedného hráča, no k vyrovnaniu boli blízko až chvíľu po nej. Po Tatarovej chybe trafil bočnú konštrukciu Lacovej bránky Atkinson. V 45. minúte ale dostal ten istý hráč 2+2 za hru zo zdvihnutou hokejkou a Slovákom sa naskytla ideálna šanca rozhodnúť zápas. Štvorminútovú početnú výhodu ale trestuhodne premárnili. V 50. minúte mal vyrovnanie na hokejke Šťastný, ale z uhla trafil len žŕdku. Američania v tejto fáze súpera zatlačili pred bránku a Laco bol v plnej pohotovosti. V 57. minúte postavil slovenských fanúšikov zo sedadiel Miklík, ktorý prepálil Howarda. Rozhodca si však išiel pozrieť videozáznam a po návrate na ľad rozpažil. Puk sa odrazil od spojnice žrdí. Američania v závere odvolali brankára, ale ani to im na vyrovnanie nepomohlo a o konečnom výsledku rozhodol do prázdnej siete Šatan.
Scott Gordon, tréner USA: "Na Slovákov sme sa dobre pripravili, pozreli sme si ich zápasy s Kanadou aj Fínskom. No v dnešnom zápase sme nezachytili úvod duelu. Súhlasím s hodnotením slovenského trénera, o zápase rozhodla prvá tretina."
Vladimír Vůjtek, tréner SR: "Urobili sme, čo sa dalo. V posledných 5 minútach sme tam dali najskúsenejších hráčov a sme radi, že sme to udržali. My sme potrebovali šťastnejší gól, lebo predtým sme mali šance a góly sme nedávali. Tá prvá tretina nám veľmi pomohla. Prestrieľali sme aj Fínov, bohužiaľ nám to tam s nimi nepadlo. Dnes sa nám to podarilo. Upozorňovali sme chlapcov, aby sa tlačili pred bránu, aby strieľali. Päť na tri sa ťažko bráni, Milan Bartovič tam dal zbytočnú sekeru. Handzuš splnil čo mal, priniesol pokoj do kabíny, kde sa pripojil k Zdenovi Chárovi."
Ján Laco, brankár SR: "Mali sme trošku aj šťastia, ale odohrali sme dobrý zápas. Pri šanci Šťastného som videl, že puk sa odrazil a vykopol som tam nohu, chvála Bohu, že to vyšlo. Dnes sme hrali skvele, mali sme veľa príležitostí. Ja sa snažím pripraviť na každý zápas a snažím sa byť vždy pripravený."
Zdeno Chára, kapitán SR: "Bol to ťažký zápas, ale dotiahli sme ho našťastie do víťazného konca. Mali sme veľmi dobrý začiatok, v druhej tretine sme však trochu poľavili a Američania si vytvorili tlak. Dôležité je, že sme to v poslednej tretine udržali. Teraz sa musíme sústrediť na dôležité zápasy s Kazachstanom, Bieloruskom a Švajčiarskom."
Miroslav Šatan, útočník SR, strelec štvrtého gólu: "Sme radi, že sa nám do tabuľky podarilo získať tri body. Dúfam, že nám v konečnom účtovaní pomôžu. Prvá tretina bola z našej strany najlepšia, strelili sme v nej tri góly a položili základ nášho víťazstva. Dali sme dnes do toho srdiečko a bojovali až do konca. Dúfam, že v ďalších zápasoch zlepšíme presilovky."
Tabuľka A-skupiny:
1. Kanada 3 2 0 1 0 14:9 7
2. Švajčiarsko 2 2 0 0 0 8:3 6
3. Fínsko 2 2 0 0 0 2:0 6
4. USA 3 1 1 0 1 14:10 5

5. SLOVENSKO 3 1 0 0 2 6:6 3
6. Francúzsko 3 1 0 0 2 10:17 3
7. Bielorusko 2 0 0 0 2 2:4 0
8. Kazachstan 2 0 0 0 2 4:11 0

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies