Slováci zamierili do Arosy, Vůjtek: Chceme uspieť

NETKY.SK • 18 December 2014, 11:19 • 2 min
Slováci zamierili do Arosy, Vůjtek: Chceme uspieť

BRATISLAVA - Slovenskí hokejoví reprezentanti vo štvrtok odcestovali na druhú hernú previerku sezóny 2014/2015. Tréner Vladimír Vůjtek zobral na turnaj Arosa Challenge vo švajčiarskom alpskom stredisku podstatne skúsenejší tím, ako na Nemecký pohár, pričom za cieľ si dal postup do finále.

slovakia

left justify in out

Do Arosy išlo dovedna 24 hokejistov - dvaja brankári, deviati obrancovia a 13 útočníkov. Hlavný kouč musel v posledných dňoch urobiť až štyri vynútené zmeny medzi ofenzívnymi hráčmi, keď sa pre zranenia ospravedlnili postupne Štefan Ružička, Ján Sýkora, Roman Rác a deň pred odchodom do dejiska turnaja aj Marcel Haščák. Ich miesta zaujali mladí Slovanisti Libor Hudáček, Andrej Kudrna, Andrej Šťastný a Michael Vandas z Vítkovíc.
      

Do Švajčiarska cestujú dvaja nováčikovia (Kudrna a Radovan Puliš). Oproti Nemeckému poháru tak ubudlo nováčikov (v Mníchove ich bolo sedem, pozn.) a pribudli skúsenejší hokejisti. Najviac odohratých zápasov má na konte obranca Tomáš Starosta (135.), hneď za ním nasleduje Dominik Graňák (132.), ktorý bude v Arose nosiť na drese kapitánske "C-éčko". Jeho asistentmi budú práve Starosta a útočník Michel Miklík z Amuru Chabarovsk. "Káder je rozhodne skúsenejší ako mužstvo, ktoré sme mali na Nemeckom pohári. Samozrejme, máme tu aj mladších hráčov, od ktorých si sľubujeme, že zachovajú tú bojovnosť a agresivitu, ktorú sme mali v Nemecku. Tí skúsení by zase mali priniesť viac hokejového umu. Myslím si, že sme vybrali silný tím a v Arose by sme chceli uspieť. Hlavne chceme vyhrať prvý zápas a potom si zahrať vo finále," uviedol hlavný kormidelník.
      

Brankárske úlohy si podelia Július Hudáček a Marek Čiliak, každý dostane šancu v jednom stretnutí. Hlavný tréner sa však zatiaľ nerozhodol, ktorý v ktorom. "Hudáček je vynikajúci brankár, potvrdzuje to vo Švédsku a uvidíme, ako to potvrdí teraz v Arose. Čiliak chytal jeden zápas v Mníchove a chceme ho vidieť v ďalšom. Štvrtý rok, čo som tu, sme nikdy nemali problém s brankármi a na všetkých turnajoch nám zachytali veľmi dobre," povedal Vůjtek.
      

Prvým súperom Slovákov na turnaji bude výber Bieloruska, s ktorým si zmerajú sily v piatok 19. decembra o 16.15 h. Nasledujúci deň vyzvú Vůjtekovi zverenci vo finále alebo v boji o 3. miesto buď Švajčiarsko alebo Nórsko. "Bielorusov poznáme veľmi dobre. Je to vlastne ruský hokej, dobré korčuľovanie, dobrá technika. Nepoznám presne ich nomináciu, ale myslím si, že tam je polovica hráčov z Minsku a ich najlepší hráči z ruských klubov KHL. Švajčiari a Nóri majú najlepšie mužstvá, aké mohli zložiť," dodal hlavný kormidelník. "Švajčiari sú vždy dobrí, Bielorusi to bude taký klasický ruský štýl, no a o Nóroch toho veľa neviem. Neviem, s kým tam prídu," pridal sa Marek Ďaloga.
      

Pre obrancu Sparty Praha to bude prvý tohtosezónny turnaj v národnom drese. Dvadsaťpäťročný bek nechýbal ani v nominácii na ten úvodný, no do Mníchova sa nakoniec nedostal. "Tento rok som na turnaji ešte nebol, keďže ma vyradilo zranenie. Ale som rád, že som dostal opäť pozvánku. Pre každého je to veľké zadosťučinenie a výzva, aby potvrdil, že je tu právom," pokračoval. "Nálada v tíme je dobrá, všetci sa tešia a sú pripravení na to, aby turnaj dopadol čo najlepšie."
      

Dobre naladený bol aj gólman Július Hudáček, ktorý chce v Arose predviesť dobrý výkon a vylepšiť si tak pozíciu v boji o miestenku na MS. Na brankárskom poste je totiž veľká konkurencia. "Stále máme veľa dobrých brankárov, tu v Európe a dvaja sú aj v Amerike, takže boj o miestenky na majstrovstvá sveta je veľmi ťažký. Konkurencia je veľká a musím urobiť všetko pre to, aby som sa pobil o to miesto. Bol som na MS už tri alebo štyrikrát a neodchytal som ešte ani jeden zápas. Takže je to jeden z takých mojich hokejových cieľov. Zachytať si na šampionáte. Práve preto som tu," dodal.
      

Vůjtekovi zverenci obsadili vlani v Arose predposledné tretie miesto, keď na úvod prehrali s Bieloruskom 1:2 a v druhom zápase zdolali Nórsko 4:2.

Nominácia SR na Arosa Challenge:
brankári - Július Hudáček (Örebro/Švéd.), Marek Čiliak (Kometa Brno/ČR)
obrancovia - Peter Čerešňák (HC Vítkovice/ČR), Marek Ďaloga (Sparta Praha/ČR), Dominik Graňák (Linköping/Švéd.), Adam Jánošík (HC Košice), Juraj Mikuš (Sparta Praha/ČR), Peter Mikuš (Hradec Králové/ČR), Karol Sloboda (Lada Togliatti/Rus., KHL), Tomáš Starosta, Martin Štajnoch (obaja Slovan Bratislava/KHL)
útočníci: Lukáš Cingeľ (Sparta Praha/ČR), Vladimír Dravecký (HC Oceláři Třinec/ČR), Michel Miklík (Amur Chabarovsk, Rus./KHL), Adam Lapšanský (HC Košice), Patrik Lušňák (Junosť Minsk/Bielorus.), Tomáš Marcinko (HC Pardubice/ČR), Radovan Puliš (HKM Zvolen), Libor Hudáček, Andrej Kudrna, Andrej Šťastný (všetci Slovan Bratislava/KHL), Radoslav Tybor (HC Pardubice/ČR), Marek Viedenský (HPK Hämmeenlinna/Fín.), Michael Vandas (HC Vítkovice/ČR)

Program turnaja:
piatok 19. decembra: SR - Bielorusko (16.15 h)
sobota 20. decembra: SR - Švajčiarsko/Nórsko (16.15/20.15)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies