Slováci zahanbili: Nevydarený zápas s Lotyšskom 3:5

NETKY.SK • 10 Máj 2013, 06:49 • 2 min
Slováci zahanbili: Nevydarený zápas s Lotyšskom 3:5

HELSINKI - Slovenská hokejová reprezentácia prehrala vo štvrtom vystúpení na 77. majstrovstvách sveta v Helsinkách s Lotyšskom 3:5 a skomplikovala si cestu do štvrťfinále.

slovakia

left justify in out

Zverenci Vladimíra Vůjtka nenadviazali na výkony z predchádzajúcich zápasov a Lotyši trestali každú ich chybu. Slovensko nad Lotyšskom ešte na majstrovstvách sveta nikdy v histórii nevyhralo, oba tímy sa na vrcholnom fóre doteraz stretli len raz a v Tampere 1997 zvíťazil pobaltský tím 5:4. V slovenskom drese absolvovali premiéru na turnaji Jaroslav Janus a Marko Daňo. Z hetriku sa tešil lotyšský kapitán Laurins Darzinš a stal sa tretím hráčom na turnaji s tromi gólmi v jednom zápase. 

Výsledok - štvrtok: 
Slovensko - Lotyšsko 3:5 (1:3, 1:1, 1:1) 
Góly: 2. Záborský (Kukumberg, Miklík), 37. Surový (Mezei, M. Daňo), 60. Vydarený (Jurčina, Surový) - 1. Cipulis (Sprukts), 13. L. Darzinš (z tr. strieľania), 18. Girgensons (Kulda), 39. L. Darzinš, 41. L. Darzinš (Sprukts) 
Vylúčení: 7:4 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Vinnerborg (Švéd.), Zalaski (Kan.) - Blümel (ČR), Käck (Švéd.), 3124 divákov 
Zostavy: 
Slovensko: Staňa (21. Janus) - Sekera, Mezei, Sersen, Marek Ďaloga, Jurčina, Vydarený, V. Mihálik - Radivojevič, Bližňák, T. Kopecký - Šatan, Stümpel, L. Hudáček - Miklík, Kukumberg, Záborský - Bartek, Ölvecký, Surový - M. Daňo 
Lotyšsko: Gudlevskis - K. Redlihs, Sotnieks, Kulda, Freibergs, M. Jass, Andersons - Cipulis, Sprukts, L. Darzinš - Indrašis, Girgensons, A. Džeriňš - Jekimovs, Berziňš, Keninš - Pavlovs, Štals, Širokovs - K. Jass 

Lotyši sa dostali už po pätnástich sekundách hry do vedenia, keď po vyhranom buly prekvapil Staňu strelou z prvej Cipulis - 0:1. Slovenská odpoveď prišla veľmi rýchlo: v 83. sekunde zachytil Kukumberg v strednom pásme rozohrávku súpera a Záborský trafil presne medzi Gudlevskisove betóny. Slováci si potom vypracovali strelecké príležitosti, ale chýbala im väčšia presnosť. Lotyši prevyšovali súpera v korčuľovaní i ťahu na bránku a robili Slovákom veľké problémy. V 13. min v závare zahral rukou v bránkovisku Mezei a nariadené trestné strieľanie s prehľadom premenil Darzinš - 1:2. Lotyši dostali potom vyše minútovú možnosť presilovky piatich proti trom a v čase, keď boli Slováci už štyria na ľade, trafil nad Staňovu lapačku Girgensons - 1:3. 

Počas prestávky vymenil tréner Vůjtek brankára Staňu a dal premiérovú šancu Janusovi, ktorého spoluhráči nevyužili na prelome tretín presilovku. Lotyši zahusťovali stredné pásmo, robili problémy pri slovenskej rozohrávke a snažili sa o rýchle protiútoky. Slováci sa pred Gudlevskisom nedostávali do dobrých príležitostí na strelu. V 28. min nevyužil dobrú možnosť Ölvecký - mieril iba do lotyšského gólmana. V polovici druhej časti hry mali Lotyši opäť dlhú dvojnásobnú početnú výhodu, Cipulis v nej trafil len konštrukciu slovenskej bránky. V 34. min po rýchlej kombinácii s Kopeckým netrafil odkrytú časť bránky Radivojevič. Zvýšenú slovenskú aktivitu korunoval Surový, ktorý prekonal Gudlevskisa strelou švihom spoza obrancu - 2:3. Následne sa po chybe v strednom pásme dostali Lotyši do prečíslenia dvoch na jedného a Darzinšov pokus zblokoval Sekera za Janusa - 2:4. 

Slováci začali tretiu časť hry nedôrazne a v jej 25. sekunde skompletizoval hetrik Lauris Darzinš. Otrasený slovenský tím mal veľké problémy pri prechode do útočného pásma a pred bránkou súper nebol nebezpečný. Lotyši mohli pridať aj ďalšie góly, ale nevyužili ponúknuté šance. V 47. min skončil Bližňákov pokus na konštrukcii bránky. Nevydarený zápas zverencov Vladimíra Vůjtka korunovala nevyužitá presilovka v 52. min, počas ktorej Gudlevskisa prakticky neohrozili. Slováci dohrávali duel v kŕči, v poslednej minúte uzavrel na konečných 3:5 René Vydarený. Lotyši sa tešili z prvého víťazstva na turnaji. 

Hlasy: 
Vladimír Vůjtek (tréner SR): "Od začiatku sme ťahali za kratší koniec. Veľmi rýchlo sme inkasovali a od toho sa odvíjal celý zápas. Podarilo sa nám vyrovnať, ale od premenenej lotyšskej penalty sme boli horším tímom. Dnes Lotyšsko zaslúžene zvíťazilo." 

Ted Nolan (tréner Lotyšska): "Dnes sme hrali oveľa lepšie ako v predchádzajúcich zápasoch. Tvrdo sme pracovali, výborne nám zahral prvý útok. Ukázali sme tímový výkon a sme spokojní, že máme prvé body." 

Tomáš Surový (útočník SR): "Dnes sme sa mali viac tlačiť do bránky a ísť na dorážky. Prehrali sme šesťbodový zápas a v piatok na nás čaká ďalší, ktorý musíme zvládnuť. Potrebujeme sa dať rýchlo dokopy a Rakúšanov musíme zdolať." 

Branko Radivojevič (útočník SR): "Dnes sme boli veľmi nedisciplinovaní. Doteraz sme hrali disciplinovane, ale dnes sme hrali dvakrát v oslabení o dvoch hráčov. Navyše sme nepremenili tutové šance. Musíme na prehru rýchlo zabudnúť, všetko je stále otvorené. Rakúšania budú v piatok nepríjemným súperom, sú navyše oddýchnutí." 

Marko Daňo (útočník SR, zdroj: RTVS): "Od trénera som nedostal špeciálne úlohy, mal som len predvádzať svoju hru a robiť súperovi problémy v obrane. Dostali sme rýchly gól, ale podarilo sa nám vyrovnať. Otvorili sme hru a Lotyši nás často prečíslovali. Nezvládli sme to, inkasovaný gól v úvode tretej časti nás zrazil na kolená. Premiéru na MS som si užil, ale škoda, že sme prehrali. Verím, že ďalšie súboje zvládneme. Musíme čo najskôr zabudnúť na túto prehru." 

Tomáš Kopecký (útočník SR, zdroj: RTVS): "Tento zápas nám nevyšiel. Mali sme šance, ale nepremieňali sme ich. Dosť často sme sa nechali vylučovať, stálo nás to dosť síl a niektorí chalani sa dostali mimo rytmu. Dnes si súper zaslúžil vyhrať, bol hladnejší po puku. Po vyrovnaní na 1:1 sme hrali dobre, ale ďalší inkasovaný gól nás zlomil. Musíme hrať zodpovednejšie vzadu a v útočnej tretine podržať puk." 

Tomáš Záborský (útočník SR, zdroj: RTVS): "To, čo sme dnes previedli, je hanba. Súper dal rýchle góly a my sme nevyužívali naše šance. Lotyši sa dostávali do prečíslení a takto sa z našej strany nemôže hrať. Dostať päť gólov od Lotyšov si nemôžeme dovoliť. Prehra nás môže mrzieť." 

René Vydarený (obranca SR, zdroj: RTVS): "Už v úvode sme prehrávali, mali sme aj smolu, prišlo nešťastné trestné strieľanie. Keď sa nám podarilo stiahnuť vedenie Lotyšska, tak sme dostali ďalší nešťastný gól. Je to jeden z tých zápasov... Keď sme mali tlak a konečne sme sa mohli dostať do stretnutia, tak sme inkasovali štvrtýkrát. Pred treťou tretinou sme si povedali, že do toho dáme všetko. Hneď po prestávke sme však dostali gól na 2:5. Toto sú majstrovstvá sveta, tu je potrebné vyhrať každý duel. Prehru s Lotyšskom musíme spláchnuť z hlavy, dobre zregenerovať a v piatok uspieť s Rakúskom".

Jaroslav Janus (brankár SR, zdroj: RTVS): "Hodnotenie nie je pozitívne. Spravili sme veľa chýb a nechali sme sa vylučovať. Treba sa z toho poučiť a ísť ďalej. Lotyši čokoľvek vystrelili, to im padlo. Súper lepšie korčuľoval a zaslúžene zvíťazil. Nastúpil som do druhej tretiny, bolo dobré, že ma na začiatku párkrát trafil puk. Potom však prišiel nešťastný inkasovaný gól, keď Andrej (Sekera, pozn.) tečoval puk. Pri mojom druhom inkasovanom góle som nevedel, kde je puk. Strela išla spoza hráča na vyrážačku. Čakal som, že puk je za mnou, bol však na opačnej strane, bola to moja zlá reakcia. V piatok treba predovšetkým lepšie vstúpiť do zápasu. Neviem, či nastúpim, Rasťo Staňa za inkasované góly nemohol. Budem však veľmi rád, keď dostanem šancu. Najdôležitejšie je, aby sme vyhrali. Je jedno, kto bude v bránke." 

Tabuľka (Helsinki): 
1. Rusko 4 3 0 0 1 16:6 9 
2. USA 4 3 0 0 1 16:10 9 
3. Fínsko 4 2 1 0 1 10:8 8 
4. Slovensko 4 2 0 0 2 12:11 6 
5. Francúzsko 4 2 0 0 2 8:11 6 
6. Nemecko 4 1 0 1 2 8:11 4 
7. Rakúsko 4 1 0 0 3 10:13 3 
8. Lotyšsko 4 1 0 0 3 9:19 3 

Legenda: poradie, mužstvo, zápasy, víťazstvá v riadnom hracom čase (3 b.), víťazstvá po predĺžení alebo sam. nájazdoch (2 b.), prehry po predĺžení alebo sam. nájazdoch (1 b.), prehry v riadnom hracom čase (0 b.), skóre, body.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies