Slováci začali chodiť do kina, návštevnosť vzrástla o vyše 23 %

NETKY.SK • 9 Február 2017, 13:54 • 2 min
Slováci začali chodiť do kina, návštevnosť vzrástla o vyše 23 %

BRATISLAVA - Audiovízia a kinematografia v roku 2016 bola veľmi úspešná, konštatoval dnes na výročnej tlačovej konferencii Slovenského filmového ústavu (SFÚ) jeho generálny riaditeľ Peter Dubecký.

slovakia

left justify in out

"V distribúcii sme mali 29 slovenských filmov, na ktoré prišlo 377.072 divákov," doplnil s tým, že celková návštevnosť kín vzrástla o 23,4 % na 5,7 milióna divákov a je najvyššia od roku 1994.

 

Slovenskej kinematografii sa darilo i v oblasti pôvodnej tvorby a pri prezentácii v zahraničí. "Film Ja, Olga Hepnarová otváral Panorámu na MFF Berlín, mali sme film na festivale v Karlových Varoch, kde Zuzana Mauréry získala cenu za ženský herecký výkon v snímke Učiteľka," pripomenul s tým, že slovenský film Jana Hřebejka bodoval aj na televíznych obrazovkách. Najsledovanejším filmom z archívnych fondov SFÚ v televíziách na území Slovenska v minulom roku bol Ťapákov Pacho, hybský zbojník.

 

 

Aj v roku 2016 dosiahol SFÚ napriek náročnej ekonomickej situácii ziskový hospodársky výsledok 7052,54 eur. Celkové náklady inštitúcie boli vlani 7.669.796 eur a výnosy 7.676.848 eur.

Projekt Systematickej obnovy audiovizuálneho dedičstva a jeho sprístupňovanie patrí k dlhodobým projektom SFÚ. Realizuje ho od roku 2006 v certifikovaných filmových laboratóriách spoločnosti Ateliéry Bonton Zlín. Vlani prešlo procesom kompletnej laboratórnej obnovy 24 dlhometrážnych filmov, 97 krátkometrážnych filmov a tri tituly, ktoré boli na vysoko horľavej nitrocelulózovej podložke. "Podarilo sa nám obnoviť aj pozostalosť režiséra Martina Slivku, jeho študentský film Dolina, dolina," doplnil Dubecký.

 

Počet databázových záznamov v integrovanom audiovizuálnom informačnom systéme SK CINEMA, ktorého predmetom spracovania sú postupne všetky zbierky, fondy a artefakty v správe SFÚ, informácie a poznatky z oblasti slovenskej audiovizuálnej kultúry a kinematografického umenia, sa vlani vyšplhal na 534.115, čo predstavuje nárast o 49.573 záznamov. Výstupy informačného systému sú prístupné aj širokej verejnosti na portáli www.skcinema.sk, ktorý bol spustený v roku 2013 a vlani zaznamenal 109.483 vyhľadávaní.

 

 

V projekte prezentácie našej kinematografie a audiovízie v zahraničí Dubecký pripomenul dlhoročnú spoluprácu s ČR na prezentačnom pavilóne v Cannes, na festivale v Karlových Varoch a spoločný stánok s ČR a Slovinskom na berlínskom festivale. Súčasťou projektu je od roku 2014 aj zastupovanie SR v kinematografickom fonde Rady Európy Eurimages. "Riadne zasadnutie tohto fondu bude v júni Bratislave," avizoval šéf SFÚ a upozornil tiež na úspešnú prezentáciu desaťdielnej blu-ray kolekcie Slovenský film, ktorú ústav vydal pri príležitosti predsedníctva Slovenska v Rade Európske únie (SK PRES).

 

Dubecký informoval aj o tretej fáze stavebných úprav Kina Lumiére, ktorá zvýšila divácky komfort vo všetkých štyroch kinosálach. Kompletná renovácia a úprava stupňov hľadiska zlepšili percepčné podmienky divákov. "Boli vymenené sedačky, urobené nové elevácie, z každého miesta by mali diváci rovnako dobre vidieť. Kinosály boli vybavené titulkovacími zariadeniami," doplnil s tým, že kino je pripravené prijať akýkoľvek festival či prehliadku. Napriek štvormesačnej prevádzkovej prestávke kino dosiahlo až 85 % návštevnosti roku 2015. Celková návštevnosť bola vlani 68.331 divákov. "Našou ambíciou je v roku 2017 dosiahnuť číslo 100.000, čo sa môže aj podariť, keďže za prvých päť týždňov má Kino Lumiére vyše 13.000 divákov."

 

Kľúčový edičným počinom SFÚ je podľa jeho generálneho riaditeľa vydanie Dejín slovenskej kinematografie 1896 - 1969 autorskej dvojice Václav Macek a Jelena Paštéková. Prvý zväzok rozsiahlej publikácie uvedú do života v marci počas 24. MFFK Febiofest.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies