Slováci začali opäť cestovať za prácou do zahraničia

NETKY.SK • 2 September 2010, 12:06 • 2 min
Slováci začali opäť cestovať za prácou do zahraničia

Slováci začali opäť cestovať za prácou do zahraničia

slovakia

left justify in out

img

Klesajúci trend odchodov Slovákov za prácou do zahraničia sa po dvoch rokoch zastavil. "V 2 štvrťroku 2010 sme zaznamenali nárast počtu krátkodobých migrantov za prácou do zahraničia o 4,7 %. Vzrástol najmä počet osôb, ktoré vykonávajú prácu v Českej republike a Rakúsku," konštatoval pre TASR Ivan Chrappa z Oboru štatistiky práce a miezd Štatistického úradu (ŠÚ) SR.
      Z celkového počtu zamestnaných pracovalo v tomto období v zahraničí 5,6 % z nich, čo predstavuje 130.500 osôb. "Na základe doterajších výsledkov predpokladáme, že toto číslo sa bude mierne zvyšovať," uviedol Chrappa.
      V porovnaní s 2. kvartálom 2009 vzrástol najmä záujem migrujúcich Slovákov o pozície v zdravotníctve a sociálnej oblasti (45,9 %), ubytovacích a stravovacích službách (10,5). Naopak, klesol záujem o pozície v poľnohospodárstve a doprave.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona