Slováci vypijú v priemere 13 litrov čistého alkoholu ročne!

NETKY.SK • 13 Máj 2014, 11:52 • 2 min
Slováci vypijú v priemere 13 litrov čistého alkoholu ročne!

BRATISLAVA - Slováci starší než 15 rokov vypijú ročne v priemere trinásť litrov čistého alkoholu na osobu, pričom celosvetový priemer je 6,2 litra.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z najnovšej štúdie, ktorú zverejnila Medzinárodná zdravotnícka organizácia (WHO). Celosvetovo však konzumuje alkohol iba 38,3 percenta ľudí, čo znamená, že tí, ktorí pijú, skonzumujú ročne priemerne 17 litrov čistého alkoholu. Na Slovensku je tento priemer 19,8 litra, pričom u mužov nad 15 rokov je to až 28,8 litra, zatiaľ čo u žien iba 10 litrov.

 

Najviac alkoholu vypijú obyvatelia európskych krajín, kde je celkový ročný priemer 10,9 litra čistého alkoholu na osobu. Najvyššie čísla zaznamenali v Rusku (15,1 litra), Litve (15,4), Moldavsku (16,8) a Bielorusku (17,5). Česi vypijú rovnako ako Slováci trinásť litrov čistého alkoholu ročne. Celkovo sa miera konzumácie alkoholu v Európe za ostatných päť rokov nezmenila, rovnako ani v Afrike a Severnej a Južnej Amerike. K nárastu však došlo v juhovýchodnej Ázii a niektorých krajinách západného Tichomoria. 

 

img

 

Autori štúdie uviedli, že v roku 2012 došlo celosvetovo k 3,3 miliónu úmrtí v dôsledku konzumácie alkoholu. Tá môže mať za následok viac než 200 rôznych ochorení vrátane cirhózy pečene, niekoľkých druhov rakoviny ale tiež tuberkulózy a zápalu pľúc. Viac úmrtí spojených s alkoholom zistili u mužov (7,6 percenta), u žien to boli štyri percentá, hoci existujú dôkazy, že ženy sú náchylnejšie na niektoré zdravotné problémy spojené s alkoholom než muži. U žien taktiež zaznamenali zvyšujúcu sa mieru konzumáciu alkoholu. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona