Slováci vracajúci sa z Japonska si môžu nechať zmerať radiáciu

NETKY.SK • 18 Marec 2011, 11:50 • 2 min
Slováci vracajúci sa z Japonska si môžu nechať zmerať radiáciu

Slováci vracajúci sa z Japonska si môžu nechať zmerať radiáciu

slovakia

left justify in out

Vzhľadom na radiačnú situáciu v Japonsku ponúka Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Slovákom prichádzajúcim z tejto oblasti možnosť zmerať si kontamináciu povrchu tela, resp. šatstva a iných predmetov, ktoré mohli byť v kontakte s rádioaktívnou kontamináciou pochádzajúcou z jadrovej elektrárne Fukušima. Úrad o tom informuje na svojej internetovej stránke.
      ÚVZ argumentuje tým, že situácia v niektorých oblastiach (30 km zóna okolo jadrovej elektrárne Fukušima) je veľmi nepriaznivá a v blízkosti reaktorov dosahoval dávkový príkon až niekoľko sto mSv/hod (miliSievertov za hodinu), čo svedčí o masívnom úniku rádioaktívnych látok do životného prostredia.
      "Radiačná situácia vo vzdialenejších miestach od jadrovej elektrárne Fukušima vrátane regiónu Tokia je podstatne priaznivejšia, avšak namerané hodnoty dávkového príkonu, až desaťnásobok prírodného pozadia, poukazujú na to, že kontaminácia zasiahla aj túto oblasť," upozorňujú odborníci z ÚVZ SR.
      Hoci dávky vyplývajúce z pobytu v takomto prostredí nepredstavujú riziko ohrozenia zdravia, je možné predpokladať, že občania prichádzajúci aj z tejto oblasti by mohli byť kontaminovaní rádioaktívnymi látkami. Aj pre nich platí možnosť premerania kontaminácie na Regionálnych úradoch verejného zdravotníctva v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach.
      Na uvedených úradoch si môžu Slováci vracajúci sa z Japonska nielen nechať skontrolovať rádioaktívnu kontamináciu, ale nájdu tu aj odborné informácie pre prípad zistenej rádioaktívnej kontaminácie, postup pre dekontamináciu – umytie kontaminovaných častí tela, pranie šatstva a dekontamináciu predmetov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies