Slováci vo Washingtone udržiavajú fašiangovú tradíciu

NETKY.SK • 28 Február 2017, 18:44 • 2 min
Slováci vo Washingtone udržiavajú fašiangovú tradíciu

WASHINGTON – Slováci žijúci v hlavnom meste Spojených štátov a jeho okolí si uplynulý víkend pripomenuli obľúbenú slovenskú tradíciu a usporiadali fašiangovú zábavu.

slovakia

left justify in out

Takmer sto Slovákov, Čechov a ich priateľov sa v sobotu zišlo na Veľvyslanectve Českej republiky vo Washingtone, kde sa zabávali do neskorých večerných hodín. Šéfkuchár veľvyslanectva im pripravil sviečkovú s knedľami a brusnicami, čapovalo sa české pivo a víno a do tanca hrala kapela Orchester Praževica pod vedením Slováka Tomáša Drgoňa.

 

Kým vlani boli témou kostýmov české a slovenské filmy, tento rok im dominovala biela a čierna a podujatie sa nieslo v tónoch amerického swingu. V programe bol aj kurz swingu, tombola a ocenenie najlepšej masky.

 

Ako zhodnotili zábavu účastníci?

 

"Veľmi dobre, lebo vidím, koľko ľudí to podporuje a robia výbornú prácu."

 

"Super. Výborné. Užívame si to, je to fajn. Swing lesson. Práve meškáme, musíme rýchlo ísť."

 

"Oh, toto je super. Šibřinky (fašiangová maškarná zábava s určitým tematickým rázom) mám rada."

 

"Veľmi úspešné. Veľmi sa nám páčilo. Vynikajúco navarili, perfektné. A výborná hudba."

 

Podujatie zorganizoval spolok American Sokol Washington, ktorý združuje českých a slovenských krajanov žijúcich v hlavnom meste a okolí. Tento rok oslavuje spolok 70. výročie svojho založenia a fašiangové zábavy organizuje s prestávkami už niekoľko desaťročí.

 

"Sokol má 70 rokov a nemyslím si, že to trvá sedemdesiat rokov, ale viem, že bola asi päť-šesťročná prestávka. Teraz to organizujeme už asi siedmy rok s tým, že druhý rok je to na českej ambasáde," povedal starosta Sokola Miloš Tóth.

 

Tohtoročná fašiangová zábava bola zároveň aj zbierkou. Podľa prvých odhadov sa podarilo vyzbierať 3000 dolárov, ktoré budú použité na ďalšie aktivity Sokola. Tou najbližšou bude detský karneval na ľade.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona