Slováci vlani vkladali do stavebného sporenia viac peňazí

NETKY.SK • 21 Marec 2015, 11:53 • 2 min
Slováci vlani vkladali do stavebného sporenia viac peňazí

BRATISLAVA - Stavebné sporiteľne na Slovensku evidujú za minulý rok nárast vkladov sporiteľov na účty stavebného sporenia. Klientom už pripísali k nasporeným sumám aj štátnu prémiu za rok 2014.

slovakia

left justify in out

Nárast vkladov v rámci stavebného sporenia zaznamenali všetky tri stavebné sporiteľne v SR. Prvá stavebná sporiteľňa (PSS) dosiahla medziročný nárast vkladov vo výške 35,7 %. "Stavebné sporenie je pre klientov atraktívne a uvedomujú si jeho výhodnosť a bezpečnosť," konštatoval pre TASR riaditeľ komunikácie PSS Miloš Blanárik.

 

Na účty si vlani vkladali viac aj klienti Wüstenrot stavebnej sporiteľne (WSS) a ČSOB stavebnej sporiteľne. "Bilančný objem klientskych vkladov vzrástol medziročne o 10 %. Taktiež sa zvýšila i priemerná vkladovosť," uviedla hovorkyňa ČSOB Finančnej skupiny Zuzana Eliášová.

 

Vklady klientov vo WSS dosiahli takmer 110 miliónov eur, čo predstavuje medziročný nárast o 3,1 %. "Potvrdzuje to význam, výhodnosť a obľubu stavebného sporenia u veľkej časti obyvateľov Slovenska," informovala hovorkyňa WSS Daniela Vlčková. Sporiteľne už klientom pripísali na účty aj štátnu prémiu. PSS za rok 2014 eviduje celkove 544.214 zmlúv o stavebnom sporení s pripísanou štátnou prémiou. "Maximálna štátna prémia vo výške 66,39 eura bola za minulý rok pripísaná na 262.992 zmlúv. Z celkového počtu zmlúv, ktoré získali vlani nárok na štátnu prémiu, to predstavuje takmer polovicu," doplnil Blanárik s tým, že celková suma vyplatených štátnych prémií klientom dosiahla 26,23 milióna eur.

 

ČSOB stavebná sporiteľňa k vlaňajším vkladom sporiteľov požiadala o vyplatenie štátnej prémie v celkovej výške 3,3 milióna eur. Klienti WSS majú zase nárok na štátnu prémiu v celkovej hodnote 5,97 milióna eur. "Medziročne to predstavuje pokles približne o 10 % i keď vklady v porovnaní s rokom 2013 vzrástli. Percentuálna výška štátnej prémia bola totiž v roku 2014 o niečo nižšia než v roku 2013," zdôvodnila Vlčková. Pokles počtu sporiteľov, ktorí mali za rok 2014 nárok na štátnu prémiu, evidujú aj PSS a ČSOB stavebná sporiteľňa.

 

Výška štátnej prémie na rok 2015 je stanovená na 5,5 % z ročných vkladov. Na získanie maximálnej štátnej prémie v hodnote 66,39 eura je potrebné vložiť v tomto roku na účet stavebného sporenia vklady vo výške 1206,93 eura.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona