Slováci veľa pijú, LDZ rozbieha kampaň proti alkoholizmu

NETKY.SK • 15 September 2013, 15:47 • 2 min
Slováci veľa pijú, LDZ rozbieha kampaň proti alkoholizmu

BRATISLAVA - Priemerný dospelý obyvateľ Slovenska vypije za rok 13,3 litra alkoholu.

slovakia

left justify in out

Liga za duševné zdravie (LZD) pripravila na jeseň tohto roku celoslovenskú informačnú kampaň. Po diskusiách o škodlivosti tabaku a tabakových výrobkov prichádza na rad aj problém alkoholizmu. "Pri prípitkoch hovoríme, že pijeme na zdravie. Je však na mieste otázka, kedy to na zdravie v skutočnosti aj je," povedala pre TASR manažérka pre styk s verejnosťou v LZD Oľga Valentová.

LZD v spolupráci s kanceláriou WHO na Slovensku pripravuje na október (28. 10.) odborný seminár o zneužívaní alkoholu pod názvom Alkoholizmus: keď zlyháva prevencia. Cieľom seminára bude nájsť spôsob, ako pôsobiť na zmeny postojov slovenskej verejnosti k nadmernému pitiu alkoholu, prezentovať Národný akčný plán proti alkoholizmu, ktorý vypracoval Úrad verejného zdravotníctva a tiež vplývať na kompetentných, aby obmedzili reklamu na alkohol. "Toto je kapitola sama o sebe. Ak sa v reklame prezentuje, že pivo vlastne nie je alkohol, takto pijú správni chlapi a takto sa utužuje priateľstvo, tak zbytočne budeme deťom vysvetľovať, aby nepili alkohol," doplnila Valentová.

Priemerný dospelý obyvateľ Slovenska vypije za rok 13,3 litra alkoholu. "Slovensko patrí k svetovej špičke krajín, v ktorej sa pije nadmerné množstvo alkoholu. U nás je asi 400.000 ľudí, ktorí majú problémy s pitím alkoholu vrátane závislosti," upozorňuje MUDr. Ľubomír Okruhlica, riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí. Okrem toho sa alkohol podieľa aj na viac ako 60 chorobách a poškodeniach zdravia, nezanedbateľné sú tiež sociálne poškodenia – disharmonické rodiny, znížený výkon, strata práce, spoločenské konflikty, priestupky. "Mnoho ľudí tiež nevie, že alkohol je aj silný karcinogén, teda látka, ktorá vyvoláva rakovinu, u žien najmä rakovinu prsníkov," doplnil Okruhlica.

Ľudia si vo všeobecnosti nemyslia, že závislosti, ako napríklad alkoholizmus, sú duševné ochorenia a ako k ochoreniam k nimi treba pristupovať. "Ak máte zlomenú nohu, tak automaticky viete, že nemôžete ísť do práce. Každý vtedy chápe, že budete šesť týždňov doma a ďalších šesť týždňov budete rehabilitovať. Ľuďom s duševnou chorobou sa však niekedy stáva, že prídu o zamestnanie. To je najväčšia katastrofa, zrazu už nie sú ekonomicky sebestační," dodala Valentová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies