Slováci vedú s Rakúšanmi sústavný dialóg ohľadom rozšírenia Mochoviec

NETKY.SK • 5 Apríl 2019, 10:11 • 2 min
Slováci vedú s Rakúšanmi sústavný dialóg ohľadom rozšírenia Mochoviec

BRATISLAVA - Dostavba tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce sa naďalej rieši cez bezpečnostný dialóg medzi rakúskou vládou a Úradom jadrového dozoru SR (ÚJD). Informácie z týchto rozhovorov sa poskytujú aj zástupcom nevládnej organizácie GLOBAL 2000.

slovakia

left justify in out

Slovenský kontrolný orgán realizuje na mieste dôkladnú hĺbkovú kontrolu. Pred samotnou výstavbou sa totiž musia spraviť všetky potrebné výskumy v oblasti jadrovej bezpečnosti. Platí to ako pre odskúšanie všetkých systémov elektrárne, tak aj zavádzanie jadrového paliva do reaktora.

 

img

 

Rakúšania sú však podľa ÚJD názoru, že ich cieľom je zastavenie uvádzania jadrovej elektrárne Mochovce 3,4 (EMO 3,4) do prevádzky akýmikoľvek prostriedkami, preto vraj šíria klamlivé a zavádzajúce informácie.
 

Rakúska organizácia GLOBAL 2000 počas uplynulých dňoch v rakúskych médiách šírila na základe utajovaného zdroja informáciu, že odolnosť stien reaktora je vplyvom vŕtania znížená. "V prvom rade je potrebné zdôrazniť, že žiadne vŕtanie do plášťa reaktora sa nekonalo. Kotviace prvky v súvislosti so zvyšovaním seizmickej odolnosti jadrového zariadenia boli inštalované do stavebných konštrukcií vybraných stavebných objektov EMO 3,4, okrem iného do stien hermetickej zóny, podľa vopred schváleného projektu," vysvetlila riaditeľka kancelárie ÚJD Miriam Vachová.

 

 

Úrad jadrového dozoru však na základe zistenia môže potvrdiť, že k oslabeniu statickej konštrukcie v nijakom prípade nedošlo. Potvrdzuje to aj úspešne vykonaná skúška pevnosti, pri ktorej sa pri maximálnom pretlaku meria aj priehyb vybratých stien a stropov.

 

img

 

"Ubezpečujeme, že žiadne ohrozenie obyvateľstva rádioaktívnym mrakom v prípade mimoriadne nepravdepodobného zemetrasenia tak, ako sa to snaží vykresliť GLOBAL 2000, nehrozí," dodala Vachová na záver.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies