Slováci vedia, že kyberbezpečnosť je veľmi dôležitá

NETKY.SK • 14 December 2021, 14:53 • 2 min
Slováci vedia, že kyberbezpečnosť je veľmi dôležitá

BRATISLAVA - Prieskumu na tému kyberbezpečnosť sa zúčastnilo 500 Slovákov. Výsledky dopadli nad očakávania, klesá počet percent ľudí, ktorí by kyberbezpečnosť podceňovali.

slovakia

left justify in out

Väčšina Slovákov považuje kybernetickú bezpečnosť za dôležitú. Ukázal to novembrový prieskum spoločnosti Nielsen Admosphere. Na prieskume sa zúčastnilo 500 Slovákov starších ako 15 rokov. Výsledky prieskumu tlmočil Národný bezpečnostný úrad (NBÚ), od ktorého majú podľa prieskumu Slováci určité očakávania práve v rámci kyberbezpečnosti.

 

Povedomie o kyberbezpečnosti je najvyššie vo vekovej kategórii od 15 do 34 rokov, kde si zodpovednosť uvedomujú skoro dve tretiny respondentov. V prípade vysokoškolsky vzdelaných ľudí je to 75 %. Najvyššiu ľahostajnosť deklaruje veková skupina nad 55 rokov. Zhruba 17 % respondentov oblasť kyberbezpečnosti ignoruje.

 

"Pozitívom je, že táto skupina sa každým rokom zmenšuje," skonštatoval NBÚ. "Napriek zdanlivému nezáujmu až 96 % ľudí tvrdí, že by ich poškodila krádež peňazí z účtu, zneužitie prihlasovacích údajov, únik či zverejnenie citlivých fotografií a osobných údajov, nabúranie profilu a kompromitácia na sociálnej sieti či únik citlivej komunikácie," uviedol z dát prieskumu.

 

img

 

Za najhorší scenár považujú ľudia odcudzenie peňazí z účtu, strach o svoje úspory má osem z desiatich respondentov. Väčšiu neistotu v kybernetickom priestore vnímajú podľa prieskumu ženy. Častejšie uvádzajú aj to, že o kybernetickej bezpečnosti veľa nevedia - 17 % alebo ich nezaujíma - 31 %. Háklivejšie sú na zverejnenie citlivých fotografií a únik osobných údajov, ako napríklad majetkových pomerov či zdravotného stavu.

 

"Napriek dlhoročným kampaniam zameraným na používanie verejných WiFi sietí si len približne tretina ľudí uvedomuje, že jej na nich môže hroziť nebezpečenstvo," uviedol. Prieskum však ukázal, že na Slovensku rastie povedomie o bezpečnosti na internete, no ani medzi ľuďmi neexistuje jasná zhoda v tom, kto by sa mal venovať osvete a vzdelávaniu v tejto oblasti. Až 87 % ľudí súhlasilo, že by vzdelávanie v kybernetickej bezpečnosti nemalo byť osobnou zodpovednosťou. Každý by však očakával, že sa mu bude venovať iná inštitúcia – školy, polícia alebo NBÚ. Starší respondenti nad 45 rokov deklarujú, že sa má v prvom rade vzdelávať každý sám.

 

Možno vás zaujme:  Ako sa chrániť pred kyberútokmi?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies