Slováci vedia anglicky lepšie ako Maďari či Česi

NETKY.SK • 3 Október 2017, 11:52 • 2 min
Slováci vedia anglicky lepšie ako Maďari či Česi

BRATISLAVA – Znalosť angličtiny Slovákov je na vyššej úrovni ako u Čechov a Maďarov. Najväčšia časť Slovákov dosahuje znalosť úroveň B1. Vyplýva to zo štúdie, ktorú realizovala spoločnosť TrackTest.eu s pracovným portálom Profesia.sk.

slovakia

left justify in out

"Do testovania sa počas rokov 2015-2017 zapojilo približne 30.000 uchádzačov o prácu z troch krajín, a to Slovenska, Českej republiky a Maďarska, ktorí vo svojom životopise uviedli znalosť angličtiny," informovala Nikola Richterová z Profesia.sk.

 

Najviac Slovákov sa zaraďuje do skupiny mierne pokročilých. "Takmer tretina uchádzačov o prácu na Slovensku, ktorá v životopise uviedla, že ovláda anglický jazyk, je na úrovni B1. Takýto kandidát by mal zvládnuť väčšinu situácií, v ktorých potrebuje hovoriť a rozumieť počas bežného každodenného kontaktu," doplnila.

 

Najčastejšia požiadavka zamestnávateľov pre pracovné pozície, ktoré vyžadujú aktívnu znalosť jazyka, je na úrovni B2. Podľa Richterovej sa však ukazuje, že väčšina uchádzačov s angličtinou túto požiadavku nespĺňa.

 

"Na úrovni B2, teda stredne pokročilých, je približne 34 percent ľudí," povedal projektový manažér TrackTest.eu Branislav Pokrivčák. 

 

Testovanie uchádzačov prebiehalo v troch častiach, a to gramatika, čítanie s porozumením a počúvanie s porozumením. Ukázalo sa, že Slovákom ide najlepšie počúvanie s porozumením. Najhoršie dopadli výsledky z gramatiky.

 

Slovenskí uchádzači o prácu dopadli medzi testovanými najlepšie. "Výsledky testov ukázali, že slovenskí a českí uchádzači robia podobné chyby a dosiahli veľmi podobnú úspešnosť v 15 zo 17 gramatických kategórií, čo je zrejme spôsobené príbuznosťou jazyka. Voči maďarským uchádzačom sú výrazne lepší v prídavných menách, stupňovaní prídavných mien a slovnej zásobe," vysvetlila Richterová. Znalosť angličtiny je podľa portálu Profesia.sk potrebná pri vyše 42 percentách pracovných pozícií.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies