Slováci v Zenici šokovali: Pokorili sebavedomých Bosniakov!

NETKY.SK • 7 September 2013, 08:53 • 2 min
Slováci v Zenici šokovali: Pokorili sebavedomých Bosniakov!

ZENICA - Slovenskí futbaloví reprezentanti zvíťazili v Zenici 1:0 nad domácim tímom Bosny a Hercegoviny v piatkovom stretnutí G-skupiny európskej časti kvalifikácie o postup na futbalové MS 2014 do Brazílie. Jediný gól duelu dosiahol v 77. minúte defenzívny stredopoliar Viktor Pečovský s prispením teču domáceho kapitána Emira Spahiča.

slovakia

left justify in out

Najnebezpečnejším hráčom domáceho mužstva bol topkanonier Edin Džeko z Manchestru City, ktorý spálil niekoľko pološancí a o ďalšie ho pripravila pozorná slovenská defenzíva na čele s kapitánom Martinom Škrtelom a brankárom Jánom Muchom. Slovenský tím si na svoje konto pripísal prvý triumf v kalendárnom roku 2013. 

Kvalifikácia MS 2014 - G-skupina - piatok: 
Bosna a Hercegovina - Slovensko 0:1 (0:0) 
Gól: 77. Pečovský, ŽK: 56. Šesták (Slovensko), rozhodovali: Rizzoli - Stefani, Faverani (všetci Tal.), 12 500 divákov 



Zostavy: 
Bosna a Hercegovina: Begovič - A. Vršajevič (65. Višča), Bičakčič, Spahič, Lulič - Medunjanin (82. Hajrovič) - Pjanič, Misimovič (78. M. Stevanovič), Salihovič - Ibiševič, Džeko 
Slovensko: J. Mucha ml. - Pekarík, Škrtel, J. Ďurica, Hubočan - Pečovský, Kucka - Šesták (61. Jendrišek), Hamšík (72. Guédé), Weiss ml. - A. Nemec (86. Jakubko) 

Domáci futbalisti začali podľa predpokladov mohutným náporom, ale Spahič, Medunjanin ani Džeko nedokázali dostať loptu do šestnástky pred brankára Muchu. Slovenský tím chcel zaskočiť defenzívu súpera niekoľkými výpadmi a centrami do pokutového územia, ale ani jeden z nich nevyústil v strelecký pokus na bránku. Nevôľu domácich tribún vyvolalo v 13. min rozhodnutie arbitra Rizzoliho, ktorý posúdil zákrok Pekaríka na Džeka v pokutovom území za "čistý" a nechal pokračovať v hre. Po štvrťhodine hry nepresne pálil Misimovič a vzápätí nepochodil z diaľky ani Pjanič. V 21. min pohrozil slovenský krídelník Weiss, ale po slalome medzi obrancami zakončil z hranice šestnástky vedľa Begovičovej bránky. O tri minúty neskôr sa predviedol brankár Mucha, keď pekným zákrokom zmaril príležitosť dobiedzajúcemu Džekovi. Hlavička Bičakčiča potom skončila tesne vedľa ľavej žrde gólmana SR. Na druhej strane "spálil" v 27. min obrovskú šancu po Hamšíkovom vynikajúcom mäkkom centri útočník Nemec. O sedem minút neskôr zakončoval z brejku Kucka, no brankár Begovič vytlačil loptu na roh. Tesne pred polčasovou prestávkou sa k zakončeniu nepredral opäť Džeko. 

Po zmene strán pripravil domácich futbalistov o prvý gól Juraj Kucka, ktorý odkopol do bezpečia Džekovu hlavičku smerujúcu do bránky. V 54. min z ľavej strane nebezpečne centroval Lulič, ale Džeko nedostihol jeho prudkú loptu. Na druhej strane sa v úniku ocitol Hamšík, ale tiesnený Spahičom sa nedostal k zakončeniu. Obrovskú šancu spálil v 59. min Weiss, ktorý po spolupráci s Nemcom a Hamšíkom unikol domácej obrane, ale zakončil vedľa bránky súpera. O chvíľu opäť futbalista Olympiakosu Pireus zakončil spoj pokus, no iba do rúk Begoviča. V 64. min to skúsil z diaľky Pečovský, ktorého strelu vytlačil brankár domácich na roh. Domácich búrlivých fanúšikov "umlčal" v 77. min práve Pečovský, ktorého prízemnú strelu ľavačkou usmernil do vlastnej bránky Spahič - 0:1. Po sérii striedaní sa hráči Bosny a Hercegoviny snažili čo najskôr vyrovnať, ale v 88. min mieril Pjanič z priameho kopu nad. Definitívnu bodku za duelom mohol dať v nadstavenom čase Jendrišek, ale z hranice šestnásky trafil iba bočnú sieť. 

Hlasy: 
Ján Kozák st. (tréner SR): "Počas celého zápasu sme boli Bosne vyrovnaným súperom. Chlapci ukázali, že majú obrovský potenciál. Ak sa ešte viac stmelia, zjednotia a budú sa navzájom rešpektovať, dajú sa s touto generáciou dosiahnuť dobré výsledky. Hráči podali kolektívny výkon a nebola tam slabina. Stále to nemáme v našich rukách, každý zápas je dôležitý. Na utorkový duel sa pripravíme zodpovedne a bol by som nerád, aby nás súper doma zaskočil tak, ako my dnes jeho." 

Safet Sušič (tréner Bosny a Hercegoviny): "Počas celého duelu sme sa snažili o hru po krídlach s centrami do šestnástky na našich vysokých hráčov. Slováci túto našu snahu eliminovali. Veľké problémy nám robil rýchly Vladimír Weiss." 

Viktor Pečovský (stredopoliar SR a strelec jediného gólu): "Sme radi, že sme to zvládli. Šanca na postup na MS stále žije. Podali sme kolektívny výkon s víťazným koncom pre nás. Keď hrá dobre celé mužstvo, ľahšie sa presadzuje aj individualitám. Už nemáme na výber, nemôžeme zaváhať, musíme pokračovať v tom, čo sme dnes začali. Bosna má veľkú silu, doma ju nesmieme pustiť do šancí." 

Karim Guédé (stredopoliar SR): "Dosiahli sme perfektné víťazstvo na pôde silného súpera. V kabíne vládne výborná nálada, všetci sa spoločne tešíme z tohto úspechu." 

Vladimír Weiss ml. (stredopoliar SR): "Myslím si, že sme predviedli jeden z najlepších výkonov, odkedy som ja v reprezentácii. Získali sme výborné tri body a stále 'žijeme'. Tréner nás dobre motivoval a nikto nepreviedol slabý výkon. Najmä v druhom polčase sme boli v strede poľa dôraznejší. Hrali sme veľmi rýchlo, využívali brejky a Viktor Pečovský dnešný fantastický výkon potvrdil gólom." 

Marek Hamšík (stredopoliar SR): "Podali sme veľmi dobrý kolektívny výkon. Dôležité bolo zachytiť začiatok, čo sme ustáli. Postupne to domáci otvárali, my sme im dali gól a napokon zvíťazili. Súper hral lepšie, kombinovali lepšie, ale keď sme mali loptu my, nehrali sme nerozvážne a vedeli si ju udržať a prihrať si." 

Adam Nemec (útočník SR): "Tréner ma počas sústredenia pripravoval, že nastúpim od začiatku. Jeden útočník na hrote to nikdy nemá jednoduché. Máme veľa naprajníkov a dnes sme im ukázali, že vieme aj vyhrať. Bosna má na vynikajúcich hráčov, ale výborné ovládanie lopty ešte nikomu zápas nevyhralo." 

Martin Škrtel (obranca SR, kapitán tímu): "Do duelu sme vstupovali s cieľom čo najdlhšie udržať bezgólový stav, hrať zabezpečene zozadu a pokúšať sa o brejky. To nám napokon vyšlo a sme spokojní. Išlo o kolektívny výkon všetkých hráčov, bol vynikajúci, obetavý a taktický. Všetci sme si plnili povinnosti, a preto sa zrodil takýto výsledok." 

Tabuľka G-skupiny: 
1. Bosna a Hercegovina 7 5 1 1 23:4 16 
2. Grécko 7 5 1 1 8:4 16 
3. Slovensko 7 3 3 1 8:5 12 
4. Lotyšsko 7 2 1 4 8:15 7 
5. Litva 7 1 2 4 5:10 5 
6. Lichtenštajnsko 7 0 2 5 3:17 2 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies