Slováci v Zenici o zachovanie postupovej nádeje na MS

NETKY.SK • 5 September 2013, 10:05 • 2 min
Slováci v Zenici o zachovanie postupovej nádeje na MS

BRATISLAVA - Slovenská futbalová reprezentácia má vo dvoch septembrových dueloch proti výberu Bosny a Hercegoviny v európskej časti kvalifikácie o postup na MS 2014 do Brazílie poslednú šancu udržať sa v hre o jednu z miesteniek na šampionát.

slovakia

left justify in out

Už piatkový zápas u súpera v Zenici (6. septembra o 20.15 h, štadión Bilino Polje) môže Slovákov "obrať" o možnosť kvalifikovať sa do Brazílie priamo ako víťaz G-skupiny. V prípade prehry už bude môcť tím SR pomýšľať maximálne na "barážové" 2. miesto. V prospech reprezentácie Bosny a Hercegoviny hovorí nielen postavenie v tabuľke, ale aj priepastný rozdiel 49 miest v rebríčku FIFA: Slováci figurujú na 62. pozícii, kým ich najbližší súper je trinásty.

"Čakám od chlapcov, že sa športovo pobijú s veľmi vyspelým mužstvom Bosny a Hercegoviny. Verím, že svojou kvalitou a hrou prispejeme k dobrému duelu pred vypredaným hľadiskom v Zenici aj Žiline," povedal tréner futbalistov Slovenska Ján Kozák. 

Po doterajších šiestich vystúpeniach v tejto eliminácii: štyroch vlaňajších jesenných (v Litve 1:1, doma s Lichtenštajnskom 2:0, Lotyšskom 2:1 a Gréckom 0:1) a remízami 1:1 v marci doma s Litvou a v júni v Lichtenštajnsku má A-mužstvo SR na konte 9 bodov a patrí mu v tabuľke tretia priečka so štvorbodovým mankom na druhé v poradí Grécko a pri rovnakom počte šiestich odohraných stretnutí už výraznejší sedembodový odstup za lídrom z Bosny a Hercegoviny. Futbalisti Slovenska sa v tomto kalendárnom roku ešte netešili z víťazstva, čakajú naň už sedem zápasov. Naposledy sa radovali Škrtel a spol. pred takmer jedenástimi mesiacmi: 12. októbra 2012 na bratislavských Pasienkoch v kvalifikačnom súboji s Lotyšmi. 

Tréner Ján Kozák ešte pred zrazom prišiel pre zranenie o brankára Dušana Kuciaka aj obrancu Mariána Čišovského, v nominácii ich nahradili Martin Dúbravka a Jozef Piaček. "Obaja boli v dobrej športovej forme, takže škoda ich zranení. Vo futbale to tak býva, ale máme iných hráčov," povedal 59-ročný rodák z Matejoviec nad Hornádom. Do Zenice necestuje ani obranca Michal Breznaník, ktorému to znemožnili zdravotné problémy. Dobrou správou pre reprezentačného kormidelníka je skutočnosť, že defenzívny pilier Martin Škrtel sa vrátil do zostavy FC Liverpool, Marek Hamšík v dvoch ligových dueloch SSC Neapol strelil dovedna štyri góly a Ján Mucha dosiahol v drese Samary čisté konto. "Teší ma, že opory počas víkendu hrali dobre. Chlapcom pomáha, keď si môžu priniesť dobrú náladu z klubu. Verím, že sa to rozšíri na všetkých hráčov," poznamenal Ján Kozák. 

Slovenský výber v Zenici nastúpi proti kvalitnému súperovi, ktorého tréner tímu SR zaraďuje medzi najlepšie tímy v Európe. "Je vidieť a cítiť, že ich hráči urobili veľmi veľa pre to, aby si na svoju stranu získali ľudí. Národ ide za nimi a utvára fantastickú atmosféru. Je to kvalitné mužstvo s veľkými individualitami európskeho formátu ako sú Džeko, Ibiševič, Pjanič, Misimovič a ďalší. Je to konsolidované mužstvo, ale aj my máme dobrých hráčov. Verím, že s nimi odohráme vyrovnanú partiu," pokračoval skúsený tréner slovenského výberu a doplnil: "Náš súper je podobne ako niektorí naši hráči v dobrej forme - Ibiševič dal tri góly za Stuttgart, Pjanič jeden za AS Rím. Aj v kabíne Bosny a Hercegoviny určite vládne pohoda." 

Reprezentácia balkánskej krajiny má v dvojzápase proti Slovensku na dosah postup na MS, pred druhým Gréckom disponuje v súčasnosti trojbodovým náskokom. "Posledný krok v športe býva najťažší. Urobíme všetko pre to, aby sa to potvrdilo. Som presvedčený, že chlapci sa proti náročnému súperovi pobijú o dobrý výsledok. A navyše aj vo futbale platí, že nie vždy zvíťazí lepší a kvalitnejší tím," uviedol Ján Kozák, známy futbalový stratég. V zostave na piatkový duel nemal hlavný kouč tímu SR veľa otáznikov už na pondelkovom zraze. "Viem, čo proti nim chceme hrať. Neurčité mám možno jedno či dve miesta, rozhodnem sa na základe formy." 

Najbližší súper Slovenska v auguste absolvoval prípravný duel proti výberu USA, ktorému podľahol 3:4. Tréner Safet Sušič je pri kormidle reprezentácie Bosny a Hercegoviny od marca 2010. Slováci v rovnakom asociačnom termíne nastúpili v Bukurešti proti domácim Rumunom (1:1). "Mal som dobrý pocit od prvého momentu, chlapci absolvovali tréningy s plnou vážnosťou. Na poslednom predzápasovom tréningu ukázali, že túžia na hracej ploche odovzdať maximum, čo potvrdil aj samotný duel. S dobrým mužstvom Rumunska sme hrali vyrovnanú partiu. Záver vyznel v náš prospech a pri väčšej túžbe po víťazstve sme to stretnutie mohli aj vyhrať," myslí si Ján Kozák. 

Piatkový kvalifikačný duel v Zenici Bosna a Hercegovina - Slovensko povedú talianski rozhodcovia. Hlavným arbitrom je Nicola Rizzoli, na čiarach mu budú pomáhať Andrea Stefani a Renato Faverani, náhradným rozhodcom je Andrea de Marco. 

Predpokladaná zostava SR: 
J. Mucha ml. - Pekarík, Škrtel, J. Ďurica, Hubočan - Pečovský, Kucka - Šesták, Hamšík, Weiss ml. - Jakubko 

Prehľad doterajších vzájomných duelov futbalových A-tímov Slovenska a Bosny a Hercegoviny v ére samostatnej SR pred piatkovým zápasom v Zenici v rámci G-skupiny európskej časti kvalifikácie o postup na MS 2014 do Brazílie:

SLOVENSKO - BOSNA A HERCEGOVINA: 1 zápas - 0 víťazstiev, 0 remíz, 1 prehra, skóre 2:3 
*Pozn.: Slovensko odohralo proti Bosne a Hercegovine ešte jeden "neoficiálny" zápas. V rámci turnaja Merdeka Cup v Malajzii sa 21. júna 2001 predstavil slovenský tím pod vedením trénera Stanislava Grigu a pod hlavičkou "ligového výberu" prehral 0:1. 

Medzištátny prípravný zápas: 
17. novembra 2010 - Bratislava (Pasienky): 
Slovensko - Bosna a Hercegovina 2:3 (1:1) 
Góly: 3. Šebo, 63. Grajciar - 28. Medunjanin, 50. Pjanič, 60. Džeko, ŽK: 34. Jendrišek, 88. Hološko - 33. Vranješ, rozhodovali: Mikulski - Sadczuk, Sapela (všetci Poľ.), 7822 divákov 
Zostavy: 
Slovensko: J. Mucha ml. (83. D. Perniš) - Pekarík (79. Kopúnek), Saláta, J. Ďurica, Jendrišek - Karhan - Šesták (46. Grajciar), Sapara (46. Hamšík), Weiss ml. (61. Hološko), Stoch (61. Zabavník) - Šebo. Tréner: Vladimír Weiss. 
Bosna a Hercegovina: Šehič - Vranješ (79. Mravac), Pandža, Spahič, Lulič - Rahimič, Medunjanin - Pjanič (85. Ibričič), Misimovič (75. Muslimovič), Salihovič (62. Subašič) - Džeko (83. Ibiševič). Tréner: Safet Sušič. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies