Slováci v Turecku by nemali byť v bezprostrednom ohrození

NETKY.SK • 16 Júl 2016, 15:08 • 2 min
Slováci v Turecku by nemali byť v bezprostrednom ohrození

BRATISLAVA - V Turecku je podľa dobrovoľného registračného formulára ministerstva zahraničných vecí SR momentálne 1523 Slovákov. Ich reálny počet však môže byť vyšší. Podľa slovenského rezortu diplomacie by nemali byť v bezprostrednom ohrození, najmä nie v turistických strediskách.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Slovákom v Turecku odporúča ministerstvo zachovať pokoj, dodržiavať pokyny miestnych zložiek a nezapájať sa do verejných zhromaždení a akcií v uliciach miest, najmä v Ankare a Istanbule.


"Slovensko ako predsednícka krajina Rady EÚ s vážnym znepokojením sleduje dianie v krajine a koordinuje s európskymi partnermi primeranú reakciu," uviedol rezort.


Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák je v intenzívnom kontakte s vysokou predstaviteľkou EÚ pre zahraničné veci Federicou Mogheriniovou a ďalšími európskymi kolegami. V spojení je aj s partnermi v tureckej vláde s cieľom vyjasniť si situáciu a dohodnúť kroky, ktoré by EÚ mala podniknúť s cieľom zachovať a podporiť demokraciu i stabilitu v Turecku. Lajčák komunikuje aj s ministrom vnútra SR Robertom Kaliňákom a premiérom Robertom Ficom o opatreniach Slovenska v súvislosti s dianím v Turecku.


Informácie pre verejnosť bude ministerstvo zahraničných vecí podľa potreby aktualizovať na svojej webovej stránke i sociálnych sieťach.


V noci na dnes sa pokúsila armádna frakcia v Turecku o štátny prevrat. Tureckí vládni predstavitelia ráno uviedli, že tento pokus sa nevydaril. Podľa aktuálnych informácií bolo zatiaľ zatknutých 754 členov ozbrojených síl.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies